Newsroom

Newsroom

ΤΑΙΠΕΔ: 7 εκατ. ευρώ σε συμβούλους για αποκρατικοποίησεις που δεν έγιναν

«Θέλετε να ακολουθήσετε μια επιτυχημένη καριέρα εν μέσω κρίσης; Γίνεται σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων». Θα μπορούσε ίσως να αποτελεί το σλόγκαν διαφήμισης…

«Θέλετε να ακολουθήσετε μια επιτυχημένη καριέρα εν μέσω κρίσης; Γίνεται σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων». Θα μπορούσε ίσως να αποτελεί το σλόγκαν διαφήμισης για όσους επιθυμούν να απασχοληθούν σε εταιρείες που το αντικείμενο τους είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για ιδιωτικοποιήσεις κρατικών φιλέτων.

Την ώρα που η ελληνική κοινωνία βιώνει τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, οι εταιρείες αυτές φαίνεται ότι κάνουν χρυσές δουλειές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αμοιβές-έξοδα των συμβούλων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου από τον Ιούλιο του 2011 έως και το Μάρτιο του 2012 ,ανήλθαν σε 6,9 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έπειτα από αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Πιο συγκεκριμένα, τα ποσά αυτά αφορούν τις αμοιβές που κατεβλήθησαν σε συμβούλους αξιοποίησης-χρηματοοικονομικούς, νομικούς, τεχνικούς- οι οποίοι είχαν προσληφθεί από την Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων και μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ και ανέρχονται στο 0,49% των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι τι είδους υπηρεσίες προσέφεραν οι σύμβουλοι αυτοί του ελληνικού δημοσίου ώστε να δικαιολογούν τόσο υψηλές αμοιβές. Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να υποστηρίζει ότι ««οι αμοιβές των συμβούλων είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένες με την επιτυχή ολοκλήρωση αξιοποίησης του κάθε περιουσιακού στοιχείου και την είσπραξη οικονομικού ανταλλάγματος (αμοιβές επιτυχίας)», ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν.

Καταρχήν, τα αποτελέσματα των αποκρατικοποιήσεων σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούν να θεωρηθούν ως επιτυχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ταμεία του κράτους εισέρευσε περί το 1,4 δισ. ευρώ από την πώλησή των ασημικών του, με τον αρχικό στόχο να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Επιπλέον, αυτό που θα πρέπει να διερευνηθεί είναι το κατά ποσό η πώληση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων, έγιναν στην πλέον συμφέρουσα τιμή και χρονική περίοδο για το ελληνικό δημόσιο.

Το γεγονός αυτό είχε επισημάνει στην ερώτηση του και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για δαπάνες για αμοιβές, μισθούς και αποζημιώσεις «παχυλά αμειβόμενων φίλων και προσκείμενων στην κυβέρνηση προσώπων», χωρίς την εκτέλεση οποιουδήποτε ουσιαστικού έργου το οποίο να εξυπηρετεί το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου.

Να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο το ΤΑΙΠΕΔ απασχόλησε 20 άτομα, με το σύνολο των αμοιβών τους να ανέρχεται σε 285.000 ευρώ, ενώ οι δαπάνες για τα ταξίδια στελεχών του Ταμείου ανήλθαν για την ίδια περίοδο σε 79.000 ευρώ.


Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

παο finel

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

Ο μεγαλύτερος «άθλος» στη σύγχρονη ιστορία της Euroleague ολοκληρώθηκε και πλέον ο Παναθηναϊκός Aktor δίνει…

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

μηστο ευρω

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

Πολλά τα παράπονα των βουλευτών για συμπεριφορές κυβερνητικών αξιωματούχων στις συναντήσεις με Μητσοτάκη.