ΘΑ

Θεόκριτος Αργυριάδης

Τα social media και η Wolt που… αφόδευσε πάνω της

Τις τελευταίες μέρες η χώρα αντιμετωπίζει ένα σφοδρότατο κύμα κακοκαιρίας. Κυριολεκτικά ολόκληρα χωριά και συνοικίες πόλεων έχουν πνιγεί, ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων οι κάτοικοι έχουν αφεθεί ολομόναχοι στη μάχη με το νερό, χωρίς την συνδρομή των κατάλληλων μέσων από την πολιτεία.

245426938 10159344086248286 6731408976600645328 n 1

Σε τούτες τις μέρες, διαχρονικά ξεπροβάλλουν στα κοινωνικά δίκτυα εικόνες που μας υπενθυμίζουν τις αντίξοες συνθήκες εργασίας των τροφοδιανομέων (κοινώς delivery), προτρέποντας μας να μην παραγγείλουμε. Την Πέμπτη ξεχώρισε μία εικόνα, στην οποία θα μπορούσαμε να βάλουμε τίτλο «ακροβατώντας μεταξύ ζωής και θανάτου», όπου σε πλημμυρισμένο δρόμο, με συνεχή νεροποντή, κόλλησε με το μηχανάκι του ένας εργαζόμενος της εταιρείας Wolt.

Η μαζική κοινωνική κατακραυγή ήταν άμεση. Οργανωμένες σελίδες με ευρύ κοινό και μεγάλη επιρροή, καθώς και χιλιάδες ατομικοί λογαριασμοί κατήγγειλαν το περιστατικό, αναδημοσιεύοντας την φωτογραφία. Θυμηθείτε τι συνέβη πριν λίγο καιρό όταν μια εταιρεία του ίδιου κλάδου (Efood), οδηγούσε στην ανεργία όσους εργαζόμενους δεν συναινούσαν στην αλλαγή εργασιακού καθεστώτος. Όχι μόνο πήρε πίσω την απόφαση προσφέροντας συμβάσεις αορίστου χρόνου σε όλους, αλλά επίσης βυθίστηκε οικονομικά, σημειώνοντας πτώση χιλιάδων ευρώ σε λίγες μόνο ημέρες.

Έχοντας το πρόσφατο παράδειγμα της Efood κατά νου, η Wolt αφόδευσε πάνω της. Ας το πούμε και χωρίς politically correct για να αισθανθούμε ακόμα ομορφότερα: η εταιρεία Wolt χέστηκε πάνω της!!! Παρατηρώντας την διαρκώς αυξανόμενη κοινωνική αποδοκιμασία και την συνακόλουθη πίεση που αυτή προκαλούσε, αποφάσισε την διακοπή των παραδόσεων, υπό τον φόβο της οικονομικής κατάρρευσης.

Ναι, αυτή είναι η λέξη. Φόβος. Μάγκες και μάγκισες, καταφέρατε να σας φοβούνται αυτοί οι κολοσσοί. Το διανοείστε; Αυτοί που καθημερινά έχουν τα έσοδα που εσείς, στην καλύτερα των περιπτώσεων, έχετε σε 4-5 χρόνια. Όμως έχετε κάτι πιο σπουδαίο, πιο πολύτιμο και μονάκριβο. Αξιοπρέπεια και ήθος. Εφόσον οι επιχειρηματίες όχι μόνο δεν καλούνται από το κράτος στην προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά ενθαρρύνονται και για την κατακρεούργηση τους (βλέπε νομοσχέδιο Χατζηδάκη), τότε οι ελεύθεροι πολίτες οφείλουν να γίνονται μια γροθιά, να διεκδικούν και να πετυχαίνουν. Ακόμα και αν δεν πετυχαίνουν, οφείλουν να διεκδικούν…

Και μη μου πείτε ότι η Wolt και η κάθε Wolt είχε έντιμες και καθαρές προθέσεις, γιατί αν πράγματι ήταν έτσι τότε θα έβγαζε την ανακοίνωση είτε μία μέρα πριν (αφού όλοι οι μετεωρολόγοι ανακοίνωσαν πρωτοφανή κακοκαιρία) ή, έστω, όταν ξεκίνησαν τα καιρικά φαινόμενα. Αντιθέτως «η υγεία των συνεργατών διανομέων» έγινε υψίστης σημασίας μόλις η εν λόγω φωτογραφία ξεκίνησε το ταξίδι της στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων. Τέτοια η υποκρισία τους.

Και, εν πάση περιπτώσει, ας πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Οι εταιρείες ενδιαφέρονται για το κέρδος. Φυσικά αυτό δεν είναι αρνητικό. Είναι ο εύλογος νόμος των οικονομικών. Χωρίς καθαρό κέρδος δεν επιβιώνεις και κατ’ επέκταση δεν επιβιώνουν και οι εργαζόμενοι σου, εφόσον θα πρέπει να τους απολύσεις. Εντούτοις, όλο και περισσότερο παρατηρούμε πως οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο για την ευημερία των αριθμών, παραμερίζοντας την ευημερία των ανθρώπων που παράγουν τον πλούτο της. Η συνάρτηση αυτή θα έπρεπε να είναι ανάλογη και όχι αντιστρόφως ανάλογη υπέρ του κέρδους και κατά των εργαζομένων.

Εν κατακλείδι, ομολογουμένως στα κοινωνικά δίκτυα υπάρχει διάχυτη παραπληροφόρηση, ψέμα, προπαγάνδα, αήθης δολοφονίες χαρακτήρων, βιασμοί προσωπικοτήτων και πολλά πολλά ακόμα στραβά και ανάποδα. Στον αντίποδα, κανείς δεν μπορεί να μην παραδεχτεί πως όλα τα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα ξεκίνησαν και αναπτύχθηκαν εκεί, πως έχουν συμβάλλει στην αποκάλυψη σκανδάλων, κακοποιητικών συμπεριφορών, απολυταρχικών πολιτικών αποφάσεων κ.ο.κ… Επαφίεται στον καθένα μας ξεχωριστά να είναι σε θέση να αποφεύγει τις παγίδες και να πανηγυρίζει για κάθε κοινωνική νική!

Πηγή: tvxs.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Φρανκ Τάισον: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Σοκάρει η νέα ρατσιστική δολοφονία από τις αρχές των ΗΠΑ (Video)

AP24116535072336

Φρανκ Τάισον: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Σοκάρει η νέα ρατσιστική δολοφονία από τις αρχές των ΗΠΑ (Video)

Στο σοκαριστικό βίντεο από τις κάμερες σώματος των ενστόλων φαίνεται ο 53χρονος να αντιστέκεται στη…

Αρζόγλου: Αλλαγή στάσης για τον Κώστα Κωστόπουλο μετά τη μαρτυρία της Διδασκάλου – «Θλίβομαι για τον έως τότε φίλο μου και οικτίρω τον εαυτό μου»

2257373

Αρζόγλου: Αλλαγή στάσης για τον Κώστα Κωστόπουλο μετά τη μαρτυρία της Διδασκάλου – «Θλίβομαι για τον έως τότε φίλο μου και οικτίρω τον εαυτό μου»

«Η εικόνα άλλαξε εντελώς από τη μαρτυρία της κυρίας Κατερίνας Διδασκάλου και την επικοινωνία μας»,…

Μας μπέρδεψε ο Καλλιάνος: Στην Καινούργιου «κανένα θέμα με τον Άδωνι» – Στον Λιάγκα… «να βγει ο Άδωνις να πει ότι έχω δίκιο» (video)

InCollage 20240424 163106834

Μας μπέρδεψε ο Καλλιάνος: Στην Καινούργιου «κανένα θέμα με τον Άδωνι» – Στον Λιάγκα… «να βγει ο Άδωνις να πει ότι έχω δίκιο» (video)

Λίγο μπερδεμένα τα είπε ο Γιάννης Καλλιάνος σχετικά με τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

AP24065619504366

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που έδωσε στο Hollywood Reporterη, η 35χρονη μούσα του Γιώργου Λάνθιμου.