Newsroom

Newsroom

Τα παιδιά που κινούν τον κόσμο

Της Δήμητρας Αθανασοπούλου Παιδικός ακτιβισμός. Εκτός από τα φτωχά παιδιά που ο κόσμος αντιμετωπίζει σαν σκουπίδια, από τα πλούσια παιδιά…

ta paidia pou kinoun ton kosmo4

Της Δήμητρας Αθανασοπούλου

Παιδικός ακτιβισμός. Εκτός από τα φτωχά παιδιά που ο κόσμος αντιμετωπίζει σαν σκουπίδια, από τα πλούσια παιδιά που ο κόσμος αντιμετωπίζει σαν χρήματα και τα υπόλοιπα που ο κόσμος κρατά δεμένα στην τηλεόραση για να δεχτούν από νωρίς το πεπρωμένο μιας φυλακής –όπως έχει σημειώσει επανειλημμένως ο ουρουγουανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Εντουάρντο Γκαλεάνο–, υπάρχουν κι εκείνα τα παιδιά που κινούν την υφήλιο και ο κόσμος τα αντιμετωπίζει σαν ήρωες.


Η άλλη όψη της παιδικής ηλικίας. Τους κοστίζει διπλά σε κόπο να ακουστεί η φωνή τους και να υψώσουν το μικροσκοπικό τους ανάστημα.

Αν και μικροί, όμως, τα έργα τους είναι συχνά πολύ μεγάλα. Από την απεργία των ανήλικων πλανόδιων εφημεριδοπωλών το 1899 –γνωστή ως Newsboys Strike– μέχρι τον αγώνα και την πρόσφατη νίκη της έφηβης Μαλάλα Γιουσαφζάι από το Πακιστάν το 2013.

Πρεσβευτές ειρήνης, υπέρμαχοι της ιδεολογίας της αγάπης, λιλιπούτειοι αγωνιστές για το δικαίωμα στην επιλογή της σεξουαλικής ταυτότητας, ένθερμοι υποστηρικτές του δικαιώματος στην εκπαίδευση. Κάποιοι από τους μικρούς ακτιβιστές δραστηριοποιήθηκαν αφού έπεσαν πρώτα οι ίδιοι θύματα της ενήλικης κατάχρησης εξουσίας, βίας και αδικίας. Κάποιοι άλλοι απλώς ένιωσαν την ανάγκη να παρέμβουν στον ενήλικο παραλογισμό.

Όπως κάποτε η Σαμάνθα Σμιθ, η πιο μικρή πρεσβευτής της Αμερικής στις Ηνωμένες Πολιτείες και Πρέσβειρα Καλής Θέλησης στη Σοβιετική Ένωση, μαγνήτισε τα διεθνή βλέμματα αφού σύνταξε μια μια επιστολή προς τον σοβιετικό κομμουνιστή γενικό γραμματέα Γιούρι Αντρόποφ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Δεν άργησε να λάβει μια απάντηση συνοδευόμενη από πρόσκληση για να επισκεφτεί τη Σοβιετική Ένωση. Έγινε παιδί σύμβολο ειρήνης και στη συνέχεια συμμετείχε στις δραστηριότητες για ειρήνη σε άλλες χώρες μετά από την επίσκεψή της στον Αντρόποφ!

Έκτοτε έχουν υπάρξει αρκετά παραδείγματα μικρών αγωνιστών ικανών να αλλάξουν τη νοοτροπία της εποχής, του τόπου, των ίδιων τους των γεννητόρων.

Όπως η εξάχρονη Κόι Μάθις, η οποία γεννήθηκε αγόρι αλλά διεκδίκησε να είναι κορίτσι, αφού έπεισε αρχικά τους γονείς της κι έπειτα τις ΗΠΑ για την ανάγκη αλλαγής φύλου. Η μικρή Κόι Μάθις κατόρθωσε να κερδίσει μια σημαντική μάχη για την προστασία των ανήλικων διαφυλικών ατόμων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και μετεξελίχθηκε σε σύμβολο ελπίδας για τους τρανσέξουαλ της χώρας.

 

Διαβάστε ολόκληρο άρθρο στο site του HOT DOC  ΕΔΩ

 

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…