Τα αστέρια των 90 χρόνων των Όσκαρ

Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε τους νικητές των Βραβείων Όσκαρ 2019 και η αγωνία και το ενδιαφέρον για τη λαμπερή διοργάνωση φτάνει στο κατακόρυφο.

katherine hepburn

Σε αυτή τη διάρκεια των 90 χρόνων -από τότε που ξεκίνησε ο θεσμός των Όσκαρ, από μία ιδέα του περιβόητου παραγωγού του Χόλυγουντ, Λούις Μπ. Μάγερ- υπήρξαν πολλοί οι πρωταγωνιστές που έδωσαν αυτό το κάτι παραπάνω με την παρουσία τους στις λαμπερές βραδιές. Και όπως είναι λογικό, οι προβολείς πέφτουν περισσότερο στους ηθοποιούς, τα αστέρια που δίνουν τη λάμψη τους στην τελετή βράβευσης.

Άλλωστε, οι ηθοποιοί είναι οι πιο αναγνωρίσιμοι στο ευρύ κοινό εν αντιθέσει με τους σκηνοθέτες -ποιος αλήθεια μπορεί να αναγνωρίσει τους φημισμένους Φρανκ Κάπρα, Τζορτζ Κιούκορ, Φρεντ Τσίνεμαν, Τζον Σλέσιντζερ και πολλούς άλλους καταξιωμένους σκηνοθέτες;

Ωστόσο, ανάμεσα στους δεκάδες ηθοποιούς που έχουν πάρει στο σπίτι τους το χρυσό αγαλματίδιο υπάρχουν και αυτοί που έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στο θεσμό, έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στον κινηματογράφο και μέσα και από τα Όσκαρ είχαν και έχουν τη δική τους επιρροή στην κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλυγουντ.

Με αφορμή την αυριανή απονομή των Όσκαρ, ας ρίξουμε μια ματιά στο πραγματικό αστέρι του θεσμού: την τέσσερις φορές βραβευμένη Κάθριν Χέπμπορν.

Για την τελευταία, μάλιστα, μπαίνουν στοιχήματα για το αν τα επόμενα δύο χρόνια θα προσθέσει ακόμη ένα Όσκαρ στη συλλογή της.

Το ρεκόρ της Κάθριν Χέπμπορν

Η βραβευμένη με τέσσερα Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου Κάθριν Χέπμπορν, η οποία γεννήθηκε 12 Μαΐου 1907 και πέθανε 29 Ιουνίου 2003, αποτελεί έναν από τους θρύλους του σινεμά.

Άφησε το στίγμα της με την πολυτάραχη ζωή της και τη δυναμική στάση της απέναντι στα πράγματα, καθώς αμφισβήτησε επανειλημμένως την πρωτοκαθεδρία των ανδρών. Παράλληλα άφησε εποχή χάρη στη σχέση της με τον Σπένσερ Τρέισι.

Η ιδιαίτερη ηθοποιός ήταν υποψήφια δώδεκα φορές για Όσκαρ -οκτώ φορές για πρώτο ρόλο-, ενώ το 1999 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την αξιολόγησε πρώτη στη λίστα με τις καλύτερες γυναίκες ηθοποιούς όλων των εποχών.

Η ηθοποιός βραβεύθηκε για τις ταινίες:

«Χρυσή Λίμνη», ένα τρυφερό δράμα που γύρισε ο Μαρκ Ράιντελ το 1981. Η Χέπμπορν είχε δίπλα της τον αξεπέραστο Χένρι Φόντα στην τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση (πέθανε τον επόμενο χρόνο), αλλά και την κόρη του, Τζέιν Φόντα.

«Το Ξημέρωμα της Δόξας», μια δραματική ταινία του 1933, σε σκηνοθεσία Λόουελ Σέρμαν και σενάριο του Χάουαρντ Τζ. Γκριν. Συμπρωταγωνιστούν ο θρυλικός Ντάγκλας Φέρμπανκς τζούνιορ και ο Άντολφ Μεντζού. Η Χέπμπορν ερμηνεύει το ρόλο μιας ταλαντούχας και φιλόδοξης νεαρής ηθοποιού, η οποία έφυγε από την επαρχία και πήγε στη Νέα Υόρκη για να γίνει σταρ του Μπρόντγουεϊ, κάτι που θα καταφέρει μετά από πολλές περιπέτειες. Εδώ κερδίζει το πρώτο της Όσκαρ.

«Μάντεψε Ποιος θα ‘ρθει το Βράδυ», μια αξέχαστη κοινωνική κομεντί, σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Στάνλεϊ Κρέιμερ και σενάριο Ουίλιαμ Ρόουζ, έχοντας δίπλα της τον έρωτα της ζωής της, τον Σπένσερ Τρέισι, τον άνθρωπο που τη βοήθησε να χτίσει την προσωπικότητα θα την κάνει σύμβολο της ανεξάρτητης γυναίκας. Επίσης, πρωταγωνιστεί ο μοναδικός Σίντνεϊ Πουατιέ. Η ταινία καταπιάνεται με ένα καυτό κοινωνικό ζήτημα της εποχής: την είσοδο ενός μαύρου σε μία μεγαλοαστική οικογένεια, ως υποψήφιος γαμπρός.

«Το Λιοντάρι του Χειμώνα», ένα ιστορικό δράμα εποχής, σαιξπηρικού χαρακτήρα, που γύρισε ο Άντονι Χάρβεϊ το 1968. Δίπλα της πρωταγωνιστεί ο Πίτερ Ο’ Τουλ.

 

Το οσκαρικό ρεκόρ της Χέπμπορν ακολουθούν πέντε καταξιωμένοι και πολυβραβευμένοι ηθοποιοί, με τρία χρυσά αγαλματάκια ο καθένας: ο Τζακ Νίκολσον, η Ίνγκριντ Μπέργκμαν, ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο Γουόλτερ Μπρέναν και η Μέριλ Στριπ.

Αδιανόητες εικόνες στον Άλιμο: Αυτοκίνητα εγκλωβισμένα μέσα σε δρόμους που θυμίζουν ποτάμι (video)

alimo

Αδιανόητες εικόνες στον Άλιμο: Αυτοκίνητα εγκλωβισμένα μέσα σε δρόμους που θυμίζουν ποτάμι (video)

Η κακοκαιρία Byron «δείχνει τα δόντια» της δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα σε πολλές περιοχές της χώρας,…

Οι Προτάσεις μας

Μέχρι και τις νεκροφόρες έβγαλε στο δρόμο η κυβέρνηση: Τα γραφεία τελετών στα μπλόκα των αγροτών

nekrofores

Μέχρι και τις νεκροφόρες έβγαλε στο δρόμο η κυβέρνηση: Τα γραφεία τελετών στα μπλόκα των αγροτών

Οι αγρότες συνεχίζουν τις δυναμικές τους κινητοποιήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας και όπως φαίνεται…

Τραγουδιστής που συμμετείχε στον ελληνικό τελικό της Eurovision καταδικάστηκε για βιασμό τουρίστριας στη Ρόδο

tragoudistis

Τραγουδιστής που συμμετείχε στον ελληνικό τελικό της Eurovision καταδικάστηκε για βιασμό τουρίστριας στη Ρόδο

Ο τραγουδιστής μαζί με ένα σερβιτόρο που εργαζόταν εκείνη την περίοδο στο «νησί των Ιπποτών»…

Σχετικά με ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η Ράντου σχολιάζει την νέα ταινία του Οικονομίδη: «Πόσο επικίνδυνος είναι ο απελπισμένος Ελληνάρας»

randou

Η Ράντου σχολιάζει την νέα ταινία του Οικονομίδη: «Πόσο επικίνδυνος είναι ο απελπισμένος Ελληνάρας»

Η «Σπασμένη Φλέβα», έκανε ρεκόρ εισπράξεων την προηγούμενη εβδομάδα, και συνεχίζει με αμείωτη ένταση

Ποιά είναι η καλύτερη ταινία για το 2025 σύμφωνα με την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης

kinimatografos

Ποιά είναι η καλύτερη ταινία για το 2025 σύμφωνα με την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης

Η NYFCC παραμένει μια από τις πιο αναγνωρισμένες ενώσεις κριτικών της κινηματογραφικής βιομηχανίας

Ιράν: Καταδικάστηκε για δεύτερη φορά σε φυλάκιση ο βραβευμένος σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί

iran

Ιράν: Καταδικάστηκε για δεύτερη φορά σε φυλάκιση ο βραβευμένος σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί

«Στη χειρότερη περίπτωση, θα με ξαναβάλουν φυλακή», είχε πει στο Φεστιβάλ Καννών.

«Σπασμένη Φλέβα»: Η νέα ταινία Γιάννη Οικονομίδη που έκανε sold out σε τέσσερις ημέρες

φλέβα12 1320x880 1

«Σπασμένη Φλέβα»: Η νέα ταινία Γιάννη Οικονομίδη που έκανε sold out σε τέσσερις ημέρες

Παρά την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών, η ταινία που προβλήθηκε για πρώτη φορά την περασμένη…

Σινεμά: Το σποτ που παίζει πριν από την «Σπασμένη Φλέβα» «καρφώνει» κυβέρνηση και Μενδώνη

Σπασμένη Φλέβα

Σινεμά: Το σποτ που παίζει πριν από την «Σπασμένη Φλέβα» «καρφώνει» κυβέρνηση και Μενδώνη

Στόχος του, πέρα από την ευαισθητοποίηση του κοινού, είναι να αναδείξει τη χρόνια υποτίμηση που…