Αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου για την προσπάθεια φίμωσης του Documento

Με μπαράζ δηλώσεων βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν την επιχείρηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να φιμώσει το Documento και ζητούν απαντήσεις. 

4855026

Σφοδρές αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο έχει προκαλέσει η επιχείρηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να φιμώσει το Documento μέσα από μια συντονισμένη προσπάθεια πρόκλησης οικονομικής ασφυξίας. Μετά από από την ανακοίνωση του κόμματος σειρά παίρνουν οι ίδιοι οι βουλευτές που με δηλώσεις τους καλούν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και προσωπικά τον πρωθυπουργό να δώσουν εξηγήσεις για τις καταγγελίες της εφημερίδας Documento

Νίκος Παππάς, βουλευτής, τομεάρχη Οικονομίας ΣΥΡΙΖΑ

«Σε μια εποχή που ο Τύπος δοκιμάζεται οικονομικά, τα ολιγοπώλια στον κλάδο ενισχύονται, περνώντας στον έλεγχο -φιλικών προς τη ΝΔ- συμφερόντων, και οι αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού καταστρατηγούνται με τη «φίμωση» των μελών των αρμόδιων ανεξάρτητων αρχών, οι καταγγελίες της εφημερίδας «Documento» περί αποκλεισμού της ακόμη και από την ιδιωτική διαφήμιση, με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, είναι σοβαρές και χρίζουν απαντήσεων. Η ελευθεροτυπία και ο έλεγχος της εξουσίας δεν είναι ζήτημα ιδιοτελών και πολιτικών συμφερόντων, αλλά θέμα Δημοκρατίας».

Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής, Γραμματέας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ

«Το ολιγοπώλιο στην ενημέρωση είναι θέμα το οποίο απασχολεί εδώ και καιρό την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αυτή η αρχή-συμπτωματικά ίσως- είναι η πρώτη η οποία δέχθηκε την επίθεση του κ. Μητσοτάκη με την καθαίρεση της ηγεσίας της. Τώρα με βάση το δημοσίευμα της εφημερίδας Ντοκουμέντο καταγγέλλεται η προσπάθεια φίμωσής της μέσω της οικονομικής ασφυξίας. Μήπως τελικά ο κ. Μητσοτάκης δεν αντέχει την ύπαρξη οποιασδήποτε διαφορετικής φωνής; Μήπως η πολυφωνία βλάπτει σοβαρά την καθεστωτική αντίληψη της κυβέρνησης;».

Γιώργος Κατρούγκαλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Η πολυφωνία στον Τύπο είναι πάντα δείκτης της ποιότητας της Δημοκρατίας. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο σήμερα, που τείνει να διαμορφωθεί μονοπωλιακή κυριαρχία στον χώρο του Τύπου και της διανομής, προς όφελος γνωστών επιχειρηματικών συμφερόντων και της επιχείρησης αναστύλωσης κομματικού κράτους της Δεξιάς. Επειδή κάθε δημοκράτης και προοδευτικός αντιλαμβάνεται πλήρως τί διακυβεύεται, κάθε επιχείρηση φίμωσης, δια της οικονομικής ασφυξίας, θα πέσει στο κενό».

Χρήστος Σπίρτζης, βουλευτής, τομεάρχης Εσωτερικών ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι κορυφαίο θέμα Δημοκρατίας και η κυβέρνηση οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Αν ισχύουν οι καταγγελίες του Documento αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από την κυβέρνηση οι ελάχιστες φωνές στα ΜΜΕ που δεν την λιβανίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ».

Γιάννης Ραγκούσης, βουλευτής, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη ΣΥΡΙΖΑ

«Αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό είναι το χυδαίο θεσμικό και πολιτικό του ήθος».

Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτής, τομεάρχης Περιβάλλοντος Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ

«Οι κυβερνήσεις οφείλουν να διασφαλίζουν την συνταγματικά κατοχυρωμένη Ελευθερία του Τύπου και να εγγυώνται τη διαφάνεια, την ισοτιμία και τον πλουραλισμό στα ΜΜΕ. Οποιοδήποτε απόπειρα φίμωσης εφημερίδων και δημοσιογράφων, μέσω παρεμβάσεων προς επιχειρήσεις για διακοπή των διαφημιστικών τους καταχωρίσεων, έρχεται σε αντίθεση με τη δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας και μας γυρίζουν πολύ πίσω, στο κράτος της Δεξιάς. Η κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει άμεσα ότι διασφαλίζει το απαραίτητο πλαίσιο δεοντολογίας, καθώς και ότι δεν υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ έργων και δηλώσεων της “φιλελεύθερης” κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Κώστας Ζαχαριάδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Οι καταγγελίες της εφημερίδας «Documento» σχετικά με κυβερνητικές παρεμβάσεις προς επιχειρήσεις για διακοπή των διαφημιστικών τους καταχωρίσεων στην εφημερίδα είναι εξαιρετικά σοβαρές. Η προσπάθεια φίμωσης φωνών κριτικής δείχνει νευρικότητα, εκδικητικότητα και απουσία δημοκρατικού ήθους. Δείχνει όμως και κάτι πολύ πιο σοβαρό, απουσία εμπιστοσύνης στο πολιτικό σχέδιο αυτών που υφίστανται την κριτική, ομολογία ότι η κριτική που διατυπώνεται επειδή δεν μπορεί να απαντηθεί πρέπει να σβήσει και να σωπάσει. Σπάνια ή ανύπαρκτα φαινόμενα σε δυτικού τύπου ανεπτυγμένες δημοκρατίες όπως θέλουμε να είναι η Ελλάδα.

Από τις πρώτες μέρες η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιδιώκει να ελέγξει πλήρως τον χώρο της επικοινωνίας. Η διαμόρφωση μονοφωνικής και κομματικής αντίληψης στον χώρο των media είναι πρόβλημα ποιότητας και βάθους της δημοκρατίας μας. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να ξεκαθαρίσουν εάν σέβονται την ελευθερία του τύπου ή θέλουν να ελέγχουν τον χώρο και να προωθούν πολιτικές άμεσης και έμμεσης λογοκρισίας.

Οι δημοκράτες πολίτες, απ όπου κι αν προέρχονται, πρέπει να αντιδράσουν στον στραγγαλισμό της πολυφωνίας και να υπερασπιστούν το δικαίωμα του οποιουδήποτε να εκφέρει άποψη είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν μαζί του».

Λευτέρης Κρέτσος, πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

«Όλες οι εφημερίδες και όλα τα μέσα ενημέρωσης βασίζουν την ύπαρξή τους στην εξασφάλιση πόρων μέσω της διαφήμισης. Αν κάποος συστηματικά εμποδίζει ένα μέσο ενημέρωσης να επιβιώσει οικονομικά τότε δεν διαπράττει απλώς ένα οικονομικό έγκλημα. Κάθε απόπειρα φίμωσης της ελευθερίας του Τύπου συνιστά απειλή της Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει άμεσα στις καταγγελίες του Documento».

Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Η καταγγελία είναι πολύ σοβαρή και διατυπώνεται ευθέως και ενυπόγραφα, από τον εκδότη της εφημερίδας. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, οφείλουν να απαντήσουν. Όταν, σύμφωνα με την καταγγελία ο επικεφαλής μιας κυβέρνησης επιχειρεί να στραγγαλίσει οικονομικά μια εφημερίδα επειδή τον ενοχλεί, αυτό συνιστά δειλία και φίμωση της ελευθερίας του Τύπου, δηλαδή, απειλή για τη Δημοκρατία».

Αντώνης Κοτσακάς, μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ

«Αιδώς Αργείοι»

Κώστας Φωτάκης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας

«Ακόμη ένα δείγμα επιστροφής στην κανονικότητα. Στην κανονικότητα όπως την αντιλαμβάνεται η Δεξιά. Όπως καταγγέλλεται, το Μαξίμου ζητά από επιχειρηματίες να μην καταχωρούν διαφημίσεις στο Documento. Αν δεν μπορείς να τους αντιμετωπίσεις με στοιχεία, εξαφάνισέ τους οικονομικά. Παλιές, δοκιμασμένες πρακτικές»

Θανάσης Παπαχριστόπουλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει και πάλι το πραγματικό της πρόσωπο. Η απόπειρα να φιμώσει το Documento δεν θα περάσει. Όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες είναι μαζί σας».

 

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

AP24065619504366

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που έδωσε στο Hollywood Reporterη, η 35χρονη μούσα του Γιώργου Λάνθιμου.

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

6202467

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

«Δεν θα τελειώσουν ποτέ τα τροχαία όπως πάμε, δεν τιμωρείται κανείς. Είμαι τόσο θυμωμένη, απογοητευμένη»,…

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο – Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

bharathi kannan BrtCGcrZd10 unsplash

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο – Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 44χρονος, ενεργώντας κατ’ εντολή του 47χρονου, εκτέλεσε με κυνηγετικό όπλο…

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στηρίζει Αττικόν και απαντά στον Καλλιάνο: «Είναι ένας κόμβος αριστείας»

Καλλιάνος ξέσπασμα

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στηρίζει Αττικόν και απαντά στον Καλλιάνο: «Είναι ένας κόμβος αριστείας»

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τα όσα καταγγέλλει ο Γιάννης…