ΣΥΡΙΖΑ: Σε αρχαιολογικό χώρο το νέο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τη Λίνα Μενδώνη να τους απαντήσει εάν έχει εκδοθεί απόφαση έγκρισης των εργασιών από το Υπουργείο Πολιτισμού, και εάν έχει εξεταστεί το θέμα από τα αρμόδια αρχαιολογικά Συμβούλια

NewsRoom 19/10/2020 | 14:54

Αρχαιολογικός χώρος είναι η έκταση επί της οποίας αναπτύσσεται το νέο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ, όπως καταγγέλλουν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Λέσβου Γιάννη Μπουρνού. Οι βουλευτές κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού, που συνυπογράφει η Τομεάρχης Πολιτισμού, Σία Αναγνωστοπούλου και ρωτούν τη Λίνα Μενδώνη αν έχουν εγκριθεί οι εργασίες από το Υπουργείο Πολιτισμού.

«Σύμφωνα με υπουργικές αποφάσεις η πόλη της Μυτιλήνης, ήδη από το 1991 και με τις αναοριοθετήσεις που ακολούθησαν, έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος» αναφέρουν οι βουλευτές. «Σύμφωνα με τις παραπάνω κηρύξεις, η έκταση επί της οποίας αναπτύσσεται το νέο ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ αποτελεί αρχαιολογικό χώρο και συνεπώς προστατεύεται από τις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας» συνεχίζουν, προσθέτοντας ότι μάλιστα, το 1995, κηρύχθηκε και ο ενάλιος (θαλάσσιος) χώρος της Μυτιλήνης ως αρχαιολογικός, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο την παραλία όσο και τον θαλάσσιο χώρο στην περιοχή του Καρά Τεπέ.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 3028/2002 «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς», κάθε ενέργεια, έργο ή δραστηριότητα επί ή πλησίον μνημείων (και αρχαιολογικών χώρων) τυγχάνει αυστηρών περιορισμών και απαγορεύεται ρητώς χωρίς προηγούμενη έγκριση του Υπουργού Πολιτισμού κατόπιν γνώμης του Συμβουλίου (ΚΑΣ ή Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων). Μάλιστα, η έγκριση αυτή προηγείται όλων των άλλων απαιτούμενων αδειών.

Ζητούν έτσι από τη Λίνα Μενδώνη να τους απαντήσει εάν έχει εκδοθεί απόφαση έγκρισης των εργασιών από το Υπουργείο Πολιτισμού, και εάν έχει εξεταστεί το θέμα από τα αρμόδια αρχαιολογικά Συμβούλια. Ρωτούν δε την υπουργό στην περίπτωση που αυτό δεν έχει γίνει, πώς και γιατί υλοποιούνται εργασίες εντός αρχαιολογικού χώρου, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και σε τι ενέργειες έχει προβεί για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.