Newsroom

Newsroom

Συνεχίζονται τα επεισόδια στην Πάτρα

Το βράδυ της Τετάρτης στη διάρκεια νέων επεισοδίων έξω από τις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της Πειραϊκής Πατραϊκής στην Πάτρα,…

patra

Το βράδυ της Τετάρτης στη διάρκεια νέων επεισοδίων έξω από τις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της Πειραϊκής Πατραϊκής στην Πάτρα, όπου διαμένουν παράνομοι μετανάστες η αστυνομία προσήγαγε 12 άτομα.
Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών όταν ομάδες ατόμων με καλυμμένα τα πρόσωπά τους επιτέθηκαν σε αστυνομικούς.

Νωρίτερα κάτοικοι των Ιτεών πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Πάτρα, με αίτημα την απομάκρυνση των μεταναστών από την περιοχή.

Το κτίριο, όπου και χτες πολιορκήθηκε από μέλη της Χρυσής Αυγής, σήμερα σφραγίστηκε και οι ελάχιστοι μετανάστες που είχαν απομείνει μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε περιοχές εκτός της Πάτρας και στην Αθήνα.

Το κλίμα στην αχαϊκή πρωτεύουσα παραμένει τεταμένο τις τελευταίες ημέρες.

Στην ανακοίνωσή για τα επεισόδια της Τρίτης η αστυνομία αναφέρει πως στη συγκέντρωση έξω από το κτίριο του παλιού εργοστασίου της Πειραϊκής Πατραϊκής συμμετείχαν περίπου 350 ατόμων, κυρίως μελών της Χρυσής Αυγής. Η αστυνομία κάνει λόγο για «επανειλημμένες» επιθέσεις κατά των αστυνομικών με «πέτρες, κροτίδες καθώς και αυτοσχέδιες εμπρηστικές κατασκευές, ξύλα, στυλιάρια, λοστούς και άλλα αντικείμενα». Συνολικά προσήχθησαν «είκοσι δύο (22) άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν μέχρι στιγμής πέντε (5), ενώ αναζητούνται και άλλα πρόσωπα που συμμετείχαν στις επιθέσεις κατά των αστυνομικών»

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο δημαρχείο της πόλης όπου οι εμπλεκόμενοι φορείς αποφάσισαν τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών του νοτίου διαμερίσματος της Πάτρας και την αποφυγή νέων επεισοδίων.

Σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών «καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη δολοφονία του Αθανάσιου Λαζανά». «Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανεκτίμητη. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι κάθε φορά το θύμα και ποιος ο θύτης, ανεξάρτητα από τα εκάστοτε κίνητρα, η εν ψυχρώ δολοφονία ενός ανθρώπου αποτελεί ένα στυγερό έγκλημα», τονίζει στην ανακοίνωσή της.

«Μόνη αρμόδια για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, για την απόδοση ευθυνών και ποινών, είναι η ελληνική δικαιοσύνη. Ίσως αυτό δεν είναι αρκετό για να απαλύνει τον πόνο της οικογένειας του θύματος. Ζούμε όμως σε μια συντεταγμένη πολιτεία και οφείλουμε να τηρούμε κάποιους στοιχειώδεις κανόνες. Τα φαινόμενα αυτοδικίας δεν συνάδουν με το δημοκρατικό μας πολιτισμό. Πολύ περισσότερο είναι αυταπόδεικτα παράλογος ο ισχυρισμός ότι, αφού ένας ξένος σκότωσε έναν Έλληνα, πρέπει να τιμωρηθούν όλοι οι ξένοι. Αν ο δράστης τύχαινε να είναι Έλληνας, κανείς δεν θα ζητούσε την παραδειγματική τιμωρία όλων των Ελλήνων.

Με ψύχραιμο νου όλοι μπορούμε να το καταλάβουμε. Αντίθετα όμως, με φρίκη παρακολουθήσαμε το σκηνικό τρόμου που εκτυλίχθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Πειραϊκής- Πατραϊκής για δυο συνεχόμενα βράδια. Ακραία και αντιδημοκρατικά στοιχεία εκμεταλλεύτηκαν την αναστάτωση από το συμβάν και μετέτρεψαν την περιοχή σε κόλαση. Εξοπλισμένοι για πόλεμο, πολιορκούσαν τους μετανάστες που είχαν καταφύγει στο εργοστάσιο και επιτίθεντο στις αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούσαν να αποτρέψουν νέες και παράλογες αιματοχυσίες, να διαφυλάξουν ανθρώπινες ζωές από το οργανωμένο ακροδεξιό μένος. Απολογισμός: αστυνομικοί τραυματισμένοι, άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα λόγω της ρίψης χημικών, πυρκαγιές, εικόνα καταστροφής, αίσθημα ανασφάλειας παντού. Οι κάτοικοι μιας μεγάλης περιοχής να μην μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους», επισημαίνει η Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών.

«Γνωρίζουμε ότι οι περίοικοι της Πειραϊκής- Πατραϊκής, μιας ούτως ή άλλως υποβαθμισμένης περιοχής, αντιμετώπιζαν ένα υπαρκτό πρόβλημα. Είμαστε όμως σίγουροι ότι η πλειοψηφία των κατοίκων, όπως και ολόκληρη η πατρινή κοινωνία, καταδικάζει αυτά τα γεγονότα. Οφείλουμε όλοι οι σκεπτόμενοι πολίτες να είμαστε ευαισθητοποιημένοι, για να μην ζήσουμε στο μέλλον σκηνές βγαλμένες από τις πιο σκοτεινές εποχές της ανθρώπινης ιστορίας. Να αντισταθούμε στον κοινωνικό κανιβαλισμό με την κοινωνική αλληλεγγύη», αναφέρει η Κίνηση και καλεί τις τοπικές αρχές «να πάρουν πρωτοβουλίες που θα αποσυμφορούν την κατάσταση». «Χρειάζονται πολιτικές ένταξης και όχι γκετοποίησης και αποκλεισμού. Η δολοφονία είναι ένα αστυνομικό ζήτημα αλλά το μεταναστευτικό είναι κοινωνικό και πολιτικό», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε αναλυτικά ρεπορτάζ και δείτε βίντεο και φωτογραφίες για το τι συμβαίνει στην Πάτρα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης http://pelop.gr και http://thebest.gr/


Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…