Newsroom

Newsroom

Συμβούλιο ασφαλείας ΟΗΕ: Ποινικώς κολάσιμο να πολεμούν υπήκόοι μας εξτρεμιστικές οργανώσεις

Σε συναγερμό βρίσκονται ΗΠΑ, Ε.Ε. και άλλα κράτη της Δύσης από τη δράση των τζιχαντιστών έπειτα από τον νέο αποκεφαλισμό,…

Σε συναγερμό βρίσκονται ΗΠΑ, Ε.Ε. και άλλα κράτη της Δύσης από τη δράση των τζιχαντιστών έπειτα από τον νέο αποκεφαλισμό, αυτή τη φορά Γάλλου πολίτη στην Αλγερία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αξίωσε την Τετάρτη από όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να καταστήσουν ποινικώς κολάσιμο αδίκημα για τους υπηκόους τους το να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν στις τάξεις εξτρεμιστικών οργανώσεων, να στρατολογούν άλλους προς αυτό ή να χρηματοδοτούν εξτρεμιστικές οργανώσεις, μια κίνηση η οποία οφείλεται κυρίως στη δράση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Στη συνεδρίασή του, στην οποία προέδρευσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, καθώς η χώρα του προεδρεύει στο ΣΑ του ΟΗΕ αυτόν τον μήνα, υιοθετήθηκε ομόφωνα η Απόφαση το κείμενο της οποίας κατήρτισε η Ουάσιγκτον και η οποία απαιτεί από τα κράτη μέλη του Οργανισμού να «προλαμβάνουν και να καταστέλλουν» τη στρατολόγηση καθώς και τη μετάβαση στο εξωτερικό εξτρεμιστών μαχητών για να πολεμήσουν.

Η απόφαση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην δράση του ΙΚ και του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία, του Μετώπου αλ Νόσρα. Περίπου 12.000 μαχητές από 70 και πλέον χώρες έχουν ταξιδέψει στη Συρία και στο Ιράκ για να πολεμήσουν στις τάξεις εξτρεμιστικών οργανώσεων, υπολογίζουν ειδικοί.

Η απόφαση αυτή ελήφθη βάσει του Άρθρου 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, γεγονός το οποίο την καθιστά νομικά δεσμευτική για τα 193 κράτη-μέλη του και δίνει την εξουσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας να ελέγχει την εφαρμογή της και σε διαφορετική περίπτωση να την επιβάλει, μέσω οικονομικών κυρώσεων ή ακόμη και διά της ισχύος.

Η απόφαση στοχοθετεί γενικά μαχητές που ταξιδεύουν για να πολεμήσουν οπουδήποτε στον κόσμο. Δεν συμπεριλαμβάνει πάντως την εντολή χρήσης στρατιωτικής ισχύος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ξένων μαχητών στη Συρία και στο Ιράκ.

Ο Ομπάμα οικοδομεί έναν διεθνή συνασπισμό με στόχο «να καταστραφεί» το ΙΚ, μια οργάνωση που έχει καταλάβει τεράστιες εκτάσεις στη Συρία και στο Ιράκ και έχει καλέσει τους υποστηρικτές της να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον υπηκόων διαφόρων κρατών. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ηγούνται της εκστρατείας αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της οργάνωσης των τζιχαντιστών στο ιρακινό και το συριακό έδαφος.

 

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

παο finel

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

Ο μεγαλύτερος «άθλος» στη σύγχρονη ιστορία της Euroleague ολοκληρώθηκε και πλέον ο Παναθηναϊκός Aktor δίνει…

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

μηστο ευρω

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

Πολλά τα παράπονα των βουλευτών για συμπεριφορές κυβερνητικών αξιωματούχων στις συναντήσεις με Μητσοτάκη.