Σύγκρουση στη Βουλή με φόντο την πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το τρίτο μνημόνιο (LIVE)

Δεν αναμένεται να υπερψηφιστεί η πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει τα αίτια που οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο, καθώς «ναι» λένε εκτός από την αξιωματική αντιπολίτευση μόνο η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και το Ποτάμι, αλλά και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

579765b41dc524943e8b476a

Αντιθέτως, πλην του ΣΥΡΙΖΑ «όχι» θα ψηφίσουν επίσης οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων, ενώ «παρών» θα δηλώσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα και η Χρυσή Αυγή.

Η συζήτηση στη Βουλή πάντως κινείται σ’ ένα πλαίσιο αλληλοκατηγοριών με τους μεν να επιρρίπτουν ευθύνες στους δε σε μια διαδικασία που όπως φαίνεται από τις εισηγήσεις των κομμάτων δεν θα καταλήξει στην σύσταση Εξεταστική Επιτροπής, αφού θετική εμφανίζεται μια μικρή μειοψηφία 101-102 βουλευτών, όταν για τη σύσταση της Επιτροπής απαιτούνται τουλάχιστον 120 ψήφοι.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση 

Αναλυτικότερα, ο Χρήστος Σταϊκούρας για τη ΝΔ επέρριψε την ευθύνη για την τραπεζική αργία και την επιβολή των capital controls στην κυβέρνηση, χαρακτήρισε το τρίτο μνημόνιο «αχρείαστο» αποδίδοντάς το στις παλινωδίες και την ανικανότητα της κυβέρνησης, κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι επέφεραν κόστος 86 δισ. ευρώ στη χώρα, ενώ αναφερόμενος στο λεγόμενο Plan Χ, έδειξε τον πρωθυπουργό ως εντολέα του, διερωτώμενος τι έκανε όταν είδε τα μέτρα που αυτό περιλάμβανε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας από την πλευρά του έδειξε τη ΝΔ ως υπεύθυνη για την αυξημένη ανεργία και τη διόγκωση του χρέους. Επιπλέον, χαρακτήρισε «μυθιστόρημα» τις αποκαλύψεις του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση προετοίμαζε εναλλακτικά σχέδια αλλά ποτέ για την έξοδο της χώρας από το ευρώ και κλιμακώνοντας την επίθεση, σημείωσε: «ποιοι είστε που μιλάτε για την ανακεφαλαιοποίηση; Εσείς που είχατε καταντήσει τις τράπεζες σαράφικα παραπήγματα; Το παραμύθι σας δεν έχει δράκο η ιστορία όμως έχει τη λαϊκή νέμεση για τις λαμογιές και τα χρέη. Το καραβάνι της κυβέρνησης προχωρά».

«Ναι» από Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι

Ο Γιάννης Κουτσούκος από πλευράς ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της σύστασης της Επιτροπής, επαναφέροντας παράλληλα το αίτημα του κόμματός του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει την περίοδο από το 2002 έως σήμερα Παράλληλα, χαρακτήρισε ως την καλύτερη περίοδο το διάστημα 2002 – 2004, μίλησε για δημοσιονομικό εκτροχιασμό από το 2004 ως το 2008 ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι με τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς της χρέωσε δύο χρόνια καινούρια βάρη στους Έλληνες πολίτες και οδήγησε τη χώρα δύο χρόνια πίσω στην οικονομική κατάσταση που ήταν η χώρα το 2014.

Σε ό,τι αφορά το Ποτάμι, ο εισηγητής Ιάσων Φωτήλας σημείωσε ότι «τώρα είναι η ώρα των εξηγήσεων για αυτά που προκαλέσατε στον ελληνικό λαό και εξακολουθείτε να προκαλείτε με την διχαστική σας πολιτική». «Ποτέ δεν είναι αργά να ζητήσετε συγγνώμη» συμπλήρωσε ο βουλευτής προσθέτοντας ότι «έπρεπε να καταλήξετε σε μια έντιμη συμφωνία και να τα αλλάξουμε όλα προς όφελος των πολιτών». Ο κ. Φωτήλας διευκρίνισε παράλληλα ότι το Ποτάμι θα υπερψηφίσει την πρόταση για τη σύσταση της Επιτροπής «ώστε να χυθεί άπλετο φως και να εντοπιστούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες που οδήγησαν τη χώρα σε ένα τρίτο χειρότερο μνημόνιο».

«Όχι» από ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για ανακρίβειες και τόνισε ότι ζητούν Εξεταστική οι ίδιοι οι υπεύθυνοι για τον οικονομικό πνιγμό της χώρας. «Αν έπρεπε να συσταθεί μια Εξεταστική Επιτροπή θα έπρεπε να ήταν μια Εξεταστική που θα διερευνήσει το PSI, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα», συνέχισε. «Η Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2014 ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Από τις 31/12/2014 οι ζημιές ήταν 25 δισ. ευρώ. Για αυτή την απαξίωση των 30,2 δισ. ευρώ αξίας των μετοχών των τραπεζών από τη διακυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ποιος θα πληρώσει;», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καμμένος.

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, μίλησε για ευθύνες όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης, που έφερε όπως είπε πράγματι ένα χειρότερο μνημόνιο στη χώρα, αλλά και των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υπέγραψαν τα δύο προηγούμενα μνημόνια. Παράλληλα επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να εισάγει ένα νέο είδους λαϊκισμού με την πρότασή της, τονίζοντας «για πολιτικές ευθύνες μιλάμε σε μια Εξεταστική Επιτροπή και αυτές είναι γνωστό σε ποιους καταλογίζονται». «Γιατί ζητάει η ΝΔ Εξεταστική για το τρίτο μνημόνιο; Μήπως τα δύο προηγούμενα που υπέγραψε μαζί με το ΠΑΣΟΚ ήταν έξυπνα, παραγωγικά και ωφέλιμα για τη χώρα;», διερωτήθηκε.

«Παρών» δηλώνουν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από πλευράς ΚΚΕ έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης και επέρριψε ευθύνες, τόσο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο και στις προηγούμενες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρεώνοντάς τους τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές. «Το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο της χώρας είναι απόρροια της ίδιας πολιτικής που εφαρμόζουν υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Ξεκίνησε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και αυτή η πολιτική συνεχίζεται και με το ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών».

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Κώστας Αϊβατίδης δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών», καταλογίζοντας ευθύνες σε όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα. Ταυτόχρονα, ζήτησε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την περίοδο από τότε που μπήκε η χώρα στο ευρώ έως σήμερα, ώστε όπως είπε, «να συμπεριληφθούν όλα τα σκάνδαλα και κανένα πολιτικό πρόσωπο να μην τύχει ασυλίας».

Φρανκ Τάισον: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Σοκάρει η νέα ρατσιστική δολοφονία από τις αρχές των ΗΠΑ (Video)

AP24116535072336

Φρανκ Τάισον: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Σοκάρει η νέα ρατσιστική δολοφονία από τις αρχές των ΗΠΑ (Video)

Στο σοκαριστικό βίντεο από τις κάμερες σώματος των ενστόλων φαίνεται ο 53χρονος να αντιστέκεται στη…

Αρζόγλου: Αλλαγή στάσης για τον Κώστα Κωστόπουλο μετά τη μαρτυρία της Διδασκάλου – «Θλίβομαι για τον έως τότε φίλο μου και οικτίρω τον εαυτό μου»

2257373

Αρζόγλου: Αλλαγή στάσης για τον Κώστα Κωστόπουλο μετά τη μαρτυρία της Διδασκάλου – «Θλίβομαι για τον έως τότε φίλο μου και οικτίρω τον εαυτό μου»

«Η εικόνα άλλαξε εντελώς από τη μαρτυρία της κυρίας Κατερίνας Διδασκάλου και την επικοινωνία μας»,…

Μας μπέρδεψε ο Καλλιάνος: Στην Καινούργιου «κανένα θέμα με τον Άδωνι» – Στον Λιάγκα… «να βγει ο Άδωνις να πει ότι έχω δίκιο» (video)

InCollage 20240424 163106834

Μας μπέρδεψε ο Καλλιάνος: Στην Καινούργιου «κανένα θέμα με τον Άδωνι» – Στον Λιάγκα… «να βγει ο Άδωνις να πει ότι έχω δίκιο» (video)

Λίγο μπερδεμένα τα είπε ο Γιάννης Καλλιάνος σχετικά με τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

AP24065619504366

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που έδωσε στο Hollywood Reporterη, η 35χρονη μούσα του Γιώργου Λάνθιμου.

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

6202467

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

«Δεν θα τελειώσουν ποτέ τα τροχαία όπως πάμε, δεν τιμωρείται κανείς. Είμαι τόσο θυμωμένη, απογοητευμένη»,…