Στόλτενμπεργκ: Αποδεκτές οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τη αντίθεσή της στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Φινλανδία, εξήγησε πως πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι όποιες ανησυχίες.

Οι δηλώσεις έγιναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό Πρόεδρο, Σαούλι Νιινίστο, ενώ τον επισκέφθηκε στη θερινή του κατοικία στο Νααντάλι της Φινλανδίας.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κανένας άλλος νατοϊκός σύμμαχος δεν έχει υποφέρει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία, και, έτσι, οι ανησυχίες της είναι αναγκαίο να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη δυτική αμυντική συμμαχία τον περασμένο μήνα, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά αντιμετώπισαν την αντίθεση από την Τουρκία, η οποία τους κατηγόρησε ότι υποστηρίζουν και φιλοξενούν Κούρδους μαχητές και άλλες ομάδες που θεωρεί τρομοκράτες.

Ο Στόλτενμπεργκ εξήγησε ότι η Τουρκία αποτελεί βασικό σύμμαχο για τη συμμαχία λόγω της στρατηγικής της θέσης στη Μαύρη Θάλασσα, μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, και ανέφερε την υποστήριξη που παρείχε στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στη γείτονά της στις 24 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, του είχε διαμηνύσει πως: «και οι δύο χώρες θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι έχουν σταματήσει να υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ότι έχουν άρει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας και ότι είναι έτοιμες να δείξουν αλληλεγγύη στη Συμμαχία».

Η Τουρκία επιμένει να εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις για την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία, οι οποίες εδράζονται στην επιχειρηματολογία ότι οι δύο χώρες της Σκανδιναβίας ουσιαστικά ανέχονται «τρομοκρατικές οργανώσεις» όπως «βαφτίζει» το PKK και το YPG.

 

Κόλαφος ο Guardian για Μητσοτάκη: «Ένα σκάνδαλο που ανακαλεί τις πιο σκληρές μέρες της δικτατορίας»

Κόλαφος ο Guardian για Μητσοτάκη: «Ένα σκάνδαλο που ανακαλεί τις πιο σκληρές μέρες της δικτατορίας»

Με αναφορά στο καθεστώς των συνταγματαρχών του 1967 ο βρετανικός Guardian χαρακτηρίζει τις υποκλοπές ως…

Ηλιόπουλος: Η Νέα Δημοκρατία οδηγεί την πολιτική συζήτηση στον βούρκο των σκοτεινών αποκαλύψεων

Ηλιόπουλος: Η Νέα Δημοκρατία οδηγεί την πολιτική συζήτηση στον βούρκο των σκοτεινών αποκαλύψεων

Σάλο έχει προκαλέσει η δήλωση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, κ. Ρωμανού, ο…