Στοιχεία φωτιά από το ΑΚΕΛ για "περίεργα" δάνεια και επενδύσεις της Marfin

Στοιχεία φωτιά αναφορικά με τον τρόπο που τα χρήματα των καταθετών, των μετόχων και κατόχων αξιογράφων της Marfin Λαϊκής Τράπεζας…

vgenopoulos 1

Στοιχεία φωτιά αναφορικά με τον τρόπο που τα χρήματα των καταθετών, των μετόχων και κατόχων αξιογράφων της Marfin Λαϊκής Τράπεζας διοχετεύονταν σε «περίεργα» δάνεια και επενδύσεις παρέδωσε σήμερα το ΑΚΕΛ στον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου, Κώστα Κληρίδη και την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου.

Ο κ. Κυπριανού παρέδωσε στον κ. Κληρίδη μία ολοκληρωμένη μελέτη καθώς επίσης και όλα τα στοιχεία τα οποία είχαν στη διάθεσή τους «σε σχέση με τα δήθεν δομημένα επενδυτικά προϊόντα γερμανικής τράπεζας που χρησιμοποιούσε η Μαρφίν Λαϊκή Τράπεζα, για να επενδύει σε μετοχές της ίδιας της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας και εταιρειών του Ομίλου Marfin Investment Group, όπως η Hygeia και Delta Singular». Πρόκειται για στοιχεία τα οποία συνέλεξε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου μαζί με μια μεγάλη ομάδα συνεργατών και καίνε την τότε διοίκηση της Marfin.

Πρόκειται για ηλεκτρονικά μηνύματα τα οποία φέρονται να είχαν ανταλλαγεί μεταξύ στελεχών της Μαρφίν Λαϊκής και της γερμανικής τράπεζας κατά την περίοδο της έκδοσης των δικαιωμάτων αγοράς προτίμησης της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας τον Γενάρη και Φεβρουάριο του 2011. Τα μηνύματα φέρεται να περιείχαν εντολές επένδυσης εκατομμυρίων ευρώ σε μετοχές της Λαϊκής μέσω των δομημένων προϊόντων της γερμανικής τράπεζας. Οι Γερμανοί φαίνεται ότι γνώριζαν και κάλυπταν της κινήσεις τις κινήσεις της τότε διοίκησης της Marfin.

Επιστολές από την βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ρένα Χαραλαμπίδου

Το koutipandoras.gr είχε αποκαλύψει τις επιστολές που είχε αποστείλει η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου αναφορικά με τις κινήσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου με τα δομημένα προϊόντα της γερμανικής τράπεζας.

Η κα Χαραμπίδου είχε αποστείλει επιστολές –καταγγελίες τόσο προς το Γενικό Εισαγγελέα Κύπρου όσο και προς τον πρώτο Εκτελεστικό Διευθυντή του Financial Conduct Authority του Ηνωμένου Βασιλείου.   Στην επιστολή αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με νέα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της προκύπτει ότι το Υποκατάστημα της Γερμανικής Τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται να είναι αυτό που προέβαινε στη δημιουργία των δομημένων προϊόντων.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια επιστολή, είχε αποστείλει η κα Χαραλαμπίδου και στον πρόεδρο της Bafin, της εποπτικής αρχής των τραπεζών και χρηματοοικονομικών οργανισμών, Dr Elke König. Με αυτή ζητούσε να διενεργηθεί έλεγχος σε σχέση με τα δομημένα ομόλογα της γερμανικής τράπεζας και τις κινήσεις της τότε διοίκησης της Μαρφίν.

 «Πέραν του ότι φαίνεται ξεκάθαρα, ότι τα στελέχη της Γερμανικής Τράπεζας γνώριζαν ότι η Μαρφίν  Λαϊκή διένυε περίοδο έκδοσης δικαιωμάτων προτίμησης, σημειώνουμε  ότι τέτοιες έμμεσες επενδύσεις στις μετοχές της ίδιας της Μαρφίν Λαϊκής από τη Μαρφίν Λαϊκή,  πέραν από την κατάχρηση των χρημάτων των καταθετών της Τράπεζας, παραπλανούσαν το επενδυτικό κοινό σε σχέση με το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μετοχές της Μαρφίν Λαϊκής και τα αποτελέσματα της έκδοσης δικαιωμάτων προτίμησης», ανέφερε χαρακτηριστικά σε μία από τις επιστολές της η κα Χαραμπίδου και συμπλήρωνε:

«Ζητούμε από το Financial Conduct Authority να ερευνήσει το συγκεκριμένο θέμα σε συνεργασία με τη BaFIN και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου».

 

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη