Newsroom

Newsroom

Επιστολή-φωτιά για την υπόθεση Marfin-Λαϊκή και στελέχη του Βγενόπουλου

Μία επιστολή φωτιά αναφορικά με την υπόθεση της Μαρφίν-Λαϊκής στην Κύπρο απέστειλε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου προς το…

Μία επιστολή φωτιά αναφορικά με την υπόθεση της Μαρφίν-Λαϊκής στην Κύπρο απέστειλε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου προς το Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου, Κώστα Κληρίδη.

Στην επιστολή της η κα Χαραλαμπίδου, καταγγέλει συσγκεκριμένες εταιρίες και συναλλαγές μέσω τραπεζών που φέρονται να σχετίζονται με την υπόθεση και ζητεί από τις αρμόδιες αρχές να τις διερευνήσουν.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή της κας Χαραμπίδου:

“Κύριε Κληρίδη,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για τρεις συγκεκριμένες δραστηριότητες που αφορούν στην Μαρφίν – Λαϊκή και οι οποίες θα πρέπει, κατά την άποψη μου να τύχουν περαιτέρω διερεύνησης .

1. Στις 14 Φεβρουαρίου 2011, η Λαϊκή Τράπεζα ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τότε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της, με υπερκάλυψη μάλιστα όπως έλεγε 111%. Οι εταιρείες ΤΕΡΡΑ ΣΤΑΜΠΙΛΕ και ΦΟΚΟΥΣ συμφερόντων, δήθεν του κ Ζολώτα, μεταξύ Δεκεμβρίου 2010 και Φεβρουαρίου 2011 πήραν από τον Όμιλο Λαϊκή, πέραν από €60 εκατομμύρια για να αγοράσουν μετοχές της Λαϊκής.

Και θέτω τα εξής ερωτήματα:

α. Πώς τηρήθηκαν οι διαδικασίες, που απαγορεύουν σε μια τράπεζα να δανείζει για αγορά των ιδίων μετοχών της;

β. Η ανακοίνωση της Λαϊκής, ότι δήθεν υπερκαλύφθηκε η αύξηση μετοχικού της κεφαλαίου δεν ήταν υπό αυτά τα δεδομένα παραπλανητική;

γ. Και εάν, όντως τελικά οι λογαριασμοί του κ. Ζολώτα, όπως διαφαίνεται, ήταν λογαριασμοί που χρησιμοποιούνταν από άλλες καταστάσεις, που συνδέονταν με την Τράπεζα και όχι του ιδίου του κ Ζολώτα, δεν προκύπτουν περαιτέρω αδικήματα παράβασης τραπεζικών κανονισμών, χειραγώγησης μετοχών και σύγκρουσης συμφερόντων;

δ. Ακόμη και αν οι χορηγήσεις πιστωτικών ορίων στον Όμιλο Ζολώτα έγιναν δήθεν πολύ πριν το Φεβρουάριο 2011,ήταν λογικό για μια τράπεζα να επιτρέψει την χρήση αυτών των πιστωτικών ορίων όταν οι εξασφαλίσεις που παρείχε ο Όμιλος Ζολώτα για τον συνολικό δανεισμό του ήταν σχεδόν ανύπαρκτες αφού έχουν οδηγήσει σε προβλέψεις στην Τράπεζα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

2. Υπάρχουν περιπτώσεις συγκεκαλυμμένης χρηματοδότησης προς τη Μarfin Investment Group του κ. Βγενόπουλου από τη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία χρηματοδότηση γινόταν από τα λεφτά των καταθετών και των κατόχων αξιογράφων.

Μια από αυτές αφορά στο εξής :Στις 10 Φεβρουαρίου 2010 η Marfin Investment Group του κ. Βγενόπουλου ανήγγειλε έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών για €402 εκατ. Μόνο €252 εκατ. κατάφερε να διαθέσει με βάση ανακοίνωση της στις 22 Μαρτίου 2010.

€50 εκατομμύρια ήρθαν από δάνεια της Λαϊκής σε δύο νομικές οντότητες, που ανήκαν σε γνωστά επιχειρηματικά ονόματα της Αθήνας . Συγκεκριμένα στην εταιρία Capital Energy Investments Ltd συμφερόντων του κ. Ρήγα, και στην Hil Hydrocarbons Investments Ltd συμφερόντων του κ. Τοπούζογλου.

Τί έκαναν: η Τράπεζα (μέσω της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδας) χορήγησε, ουσιαστικά, ανεξασφάλιστα τραπεζικά παρατραβήγματα €33 εκατομμύριων σε κάθε μια από τις δύο πιο πάνω εταιρείες των δύο επιχειρηματιών. Στις 18 Μαρτίου 2010 στάλθηκαν €25 εκατ. από το κάθε λογαριασμό παρατραβήγματος κάθε εταιρείας στην Ελβετική τράπεζα Union Bancaire Privee (UBP). Στις 19 Μαρτίου 2010, από την ίδια ελβετική τράπεζα,(UBP),στάληκε το συνολικό ποσό των €50 εκ επ’ ονόματι μιας τρίτης εταιρείας της Sadrugo Holdings Ltd, πίσω στη Μαρφίν Λαϊκή για να επενδυθούν στα μετατρέψιμα ομόλογα της Μarfin Investment Group. Η εταιρεία αυτή είχε σύνδεση με τους δύο επιχειρηματίες κ. Ρήγα και Τοπούζογλου και θεωρείται δεδομένο ότι τα μετατρέψιμα ομόλογα της Mafin Investment Group που απόκτησε η Sadrugo ανήκουν ουσιαστικά αλλά με συγκεκαλυμμένο τρόπο στους δύο επιχειρηματίες.

Τα λεφτά των καταθετών της Λαϊκής πήγαιναν δηλαδή, με εγκρίσεις των ανώτατων στελεχών του κύκλου του κ. Βγενόπουλου : Μπουλούτα ,Μάγειρα και Κουννάδη, στη Μarfin Investment Group με συγκεκαλυμμένο τρόπο. Κατά παράβαση των κανονισμών δανεισμού συνδεδεμένων προσώπων, με σκοπό την δημιουργία πλασματικών εντυπώσεων και χειραγώγησης ακόμη και στη Μarfin Investment Group.

Ένα τρίτο θέμα αφορά στην αγορά μετοχών της ίδιας της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας, καθώς και εταιρειών του Ομίλου Μarfin Investment Group του κ. Βγενόπουλου, όπως το Νοσοκομείο «Υγεία» και η Δέλτα Singular αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, μέσω ενός δομημένου προϊόντος που έστηνε για την Μαρφίν Λαϊκή γνωστότατη και μεγάλη γερμανική τράπεζα, η CommerzBank.

Τί έκαναν δηλαδή; Έπαιρναν τα λεφτά των καταθετών για χρηματιστηριακά παιγνίδια, για να στηρίζουν τις μετοχές της Marfin – Λαικής , του «Υγεία» και της Δελτα Singular. Για να αποφεύγουν τραπεζικούς και χρηματιστηριακούς κανονισμούς και για να μη φαίνεται και η σύγκρουση συμφερόντων, έβαζαν για βιτρίνα μια γερμανική τράπεζα, που δήθεν τους πουλούσε ένα χρηματοοικονομικό προϊόν. Όμως, για το προϊόν αυτό, ήταν ο κύκλος του κ Βγενόπουλου που αποφάσιζε ως προς το πού θα επενδύετο και το ρίσκο, ήταν ρίσκο των υποκείμενων μετοχών, κυρίως της ίδιας της Τράπεζας Marfin Λαικής, στις μετοχές της οποίας διοχετεύτηκαν τα πλείστα από τις δεκάδες εκατομμύρια.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Νομική Υπηρεσία, όπως και η Αστυνομία, θεωρώ, ότι επιβάλλεται άμεσα να διερευνήσουν τις ως άνω καταγγελίες, για αυτές τις χειραγωγήσεις μετοχών, τις παραπλανητικές και πλασματικές οικονομικές καταστάσεις που παρουσιάζονταν και τις συγκρούσεις συμφερόντων”