Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος θαλασσοδάνεια 40 δισ. ευρώ, μετά από μήνυση του Παναγιώτη Κουρουμπλή

Το ενδεχόμενο υπεξαίρεσης δανείων που έλαβαν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, διερευνά ο επίκουρος εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Γιάννης Δραγάτσης, ο οποίος προχωρά στη διασταύρωση των διαφόρων λιστών, με τις αντίστοιχες των μεγαλοοφειλετών των τραπεζών.

576426071dc524fd798b479d

Ο Γιάννης Δραγάτσης ζητά συγκεκριμένα με επιστολή του προς τις τράπεζες να αποστείλουν εντός πέντε ημερών, αρχείο των δανειοληπτών τους, φυσικών ή νομικών προσώπων, που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από το 2009 έως και σήμερα, με ελάχιστο ποσό 30 εκατ. ευρώ. Σκοπός είναι να διασταυρωθεί κατά πόσον τα ποσά των δανείων που χορηγήθηκαν διατέθηκαν για τον σκοπό που δόθηκαν ή μετατράπηκαν σε καταθέσεις στο εξωτερικό, ακίνητα κ.ο.κ.

Η κίνηση του Δραγάτση κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, αφού εμφανίζεται να έχει στα χέρια του στοιχεία που καταδεικνύουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρηματιών που εντός συνόρων δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους, την ίδια στιγμή οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους στο εξωτερικό είναι «παραφουσκωμένοι». Σύμφωνα με πληροφορίες τα δάνεια που έχουν μπει στο «στόχαστρο» χορηγήθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία και ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ.

Η εισαγγελική έρευνα που σήμερα φαίνεται να αποδίδει καρπούς ξεκίνησε έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει το 2014, στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο τότε βουλευτής και νυν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής. Σ’ αυτή του την αναφορά ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ζητούσε να ερευνηθεί κάθε δανειακή σύμβαση που εμπίπτει στην κατηγορία των «ανείσπρακτων» δανείων.

Ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών ζητούσε συγκεκριμένα να ερευνηθεί ποια και ποιου ύψους είναι τα ανείσπρακτα δάνεια που έχουν χορηγήσει την τελευταία 15ετία οι λεγόμενες συστημικές Τράπεζες, ποια ήταν η οικονομική κατάσταση των δανειζόμενων εταιριών και φυσικών προσώπων και με ποια διαδικασία οι δανείστριες Τράπεζες παρακολούθησαν τις εκταμιεύσεις και τη διάθεση των δανειακών κεφαλαίων και πιστοποίησαν την υλοποίηση του έργου για το οποίο χορηγήθηκαν τα «ανείσπρακτα» δάνεια.

Περαιτέρω ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ζητούσε τη διερεύνηση της σημερινής κατάστασης των δανειοληπτριών εταιριών και των Διοικήσεών τους, καθώς και τη σημερινή περιουσιακή κατάστασή τους, όπως και των τραπεζικών στελεχών και των Διοικήσεων των συστημικών Τραπεζών που εμπλέκονται στις διαδικασίες χορήγησης και της μη είσπραξης μέχρι σήμερα των «ανείσπρακτων» δανείων συνολικού ύψους 23 δισ. ευρώ.

Το koutipandoras.gr εξασφάλισε τη μήνυση που κατέθεσε τον Νοέμβριο του 2014 και στην οποία βασίστηκε η έρευνα της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος.

Η μήνυση του Παναγιώτη Κουρουμπλή

Έχω την τιμή να Σας υποβάλλω την παρούσα αναφορά, με την παράκληση -στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων Σας- να ενεργήσετε τα νόμιμα προκειμένου να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον και να καταλογιστούν -εφόσον υπάρχουν και προκύψουν- μετά τη σχετική δικαστική διερεύνηση ευθύνες στα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία με τις ενέργειές τους, πράξεις και παραλείψεις τους, ζημίωσαν τις δανείστριες Τράπεζες και κατ’ επέκταση τους μετόχους τους και το Ελληνικό Δημόσιο (που συμμετέχει μέσω του Τ.Χ.Σ. στην ανακεφαλαιοποίησή τους). Επίσης θα πρέπει να διερευνηθεί η διαχείριση των διατεθέντων δανειακών κεφαλαίων από τις δανείστριες εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη διοίκηση και λειτουργία τους. Και συγκεκριμένα:

Όπως γνωρίζετε, από το συνολικό ποσό των 43 δισ. ευρώ στο οποίο ανέρχονται τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, τα 23 δισ. ευρώ θεωρούνται ανείσπρακτα. Για τον λόγο αυτό απευθύνομαι στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ζητώ να ερευνηθούν, για κάθε δανειακή σύμβαση που εμπίπτει στην κατηγορία των «ανείσπρακτων» δανείων τα παρακάτω:

Α. Ποια είναι και ποιου ύψους (κατά περίπτωση) τα ανείσπρακτα δάνεια που έχουν χορηγήσει την τελευταία 15ετία οι λεγόμενες συστημικές Τράπεζες, λαμβανομένων υπόψη των συγχωνεύσεων – εξαγορών που μεσολάβησαν, δεδομένου ότι η βέβαιη και νομικά επιβεβλημένη άσκηση αναγκαστικών μέτρων εναντίον τους (των δανειοληπτών) έχει οδηγήσει σε δημοσιοποίηση της σχέσης αντιδικίας με τις δανείστριες Τράπεζες προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και να διευκολυνθούν για την ένταξη/καταχώριση αυτών των «ανείσπρακτων» δανείων στις επισφαλείς κατά τρίτων απαιτήσεις των δανειστριών Τραπεζών;

Β. Ποια ήταν κατά περίπτωση η οικονομική κατάσταση των δανειζόμενων εταιρειών και φυσικών προσώπων, και αν η κατά Τράπεζα Διεύθυνση Μεγάλων Επιχειρήσεων ή Επιτροπή Χορηγήσεων (συμπεριλαμβανομένων και των δανείων προς εμπορευματικές και επιβατικές ναυτιλιακές εταιρείες κάθε νομικής μορφής) ενέκρινε τη δανειοδότησή τους με βάση συγκεκριμένα τραπεζικά κριτήρια και μοντέλα αξιολόγησης πιστοδότησης σε συνάρτηση με προσκομισθέν βιώσιμο σχέδιο επιχειρηματικής δράσης καθώς και τις εμπράγματες ή άλλες επαρκείς εξασφαλίσεις που παρείχαν οι δανειολήπτες/δανειολήπτριες είτε σε επιχειρηματικά, είτε σε προσωπικά ή τρίτων ακίνητα και σε λοιπές αξίες.

Γ. Με ποιά διαδικασία οι δανείστριες Τράπεζες παρακολούθησαν τις εκταμιεύσεις και τη διάθεση των δανειακών κεφαλαίων και πιστοποίησαν την υλοποίηση του έργου για το οποίο χορηγήθηκαν τα «ανείσπρακτα» δάνεια; Επίσης να προσδιοριστεί ο χρόνος κήρυξής τους ως ληξιπρόθεσμων ή «ανείσπρακτων» και οι δικαστικές ενέργειες που ακολούθησαν, προσκομίζοντας και τα σχετικά δικαστικά έγγραφα (αιτήσεις, αγωγές, αποφάσεις κ.λπ., ένδικα βοηθήματα, αναγκαστικά μέτρα, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ. αστικά ή ποινικά μέτρα).

Δ. Εξυπακούεται ότι η διερεύνηση πρέπει -κατά τη γνώμη μας- να διαλαμβάνει και την εξέταση της τήρησης των προϋποθέσεων που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά και η ειδική και κοινή νομοθεσία για τη διαφύλαξη των νόμιμων συμφερόντων των δανειοληπτών, αλλά και των Τραπεζών και κατ’ επέκταση του Δημοσίου.

Ε. Επίσης χρήζει διερεύνησης η σημερινή κατάσταση των δανειοληπτριών εταιρειών και των Διοικήσεών τους, καθώς και η σημερινή περιουσιακή κατάστασή τους, όπως και των τραπεζικών στελεχών και των Διοικήσεων των συστημικών Τραπεζών που εμπλέκονται στις διαδικασίες χορήγησης και της μη είσπραξης μέχρι σήμερα των «ανείσπρακτων» δανείων συνολικού ύψους 23 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερα πρέπει να διερευνηθεί η απόκτηση κατά τη διαρρεύσασα 15ετία περιουσιακών στοιχείων αυτών, καταθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, λοιπών αξιών και κινητών μεγάλης αξίας (Συλλογές Καλλιτεχνικών Έργων, αγοραπωλησίες μετοχών κ.λπ.).

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…