Newsroom

Newsroom

Στο κέντρο του κόσμου η Ελλάδα

Στα πρωτοσέλιδα σχεδόν όλων των εφημερίδων του πλανήτη βρέθηκαν οι απεργίες, η θυελλώδης συνεδρίαση της Βουλής και τα επεισόδια στην…

guardian1

Στα πρωτοσέλιδα σχεδόν όλων των εφημερίδων του πλανήτη βρέθηκαν οι απεργίες, η θυελλώδης συνεδρίαση της Βουλής και τα επεισόδια στην Αθήνα
Νέα… υπερβολική δόση Ελλάδας πήραν χθες οι αναγνώστες σχεδόν όλων των εφημερίδων του κόσμου (!), οι τηλεθεατές των μεγάλων δικτύων και οι χρήστες του Ιντερνετ.
Τα πρωτοσέλιδα έβριθαν από φωτογραφίες συγκρούσεων στο κέντρο της Αθήνας, από ανταποκρίσεις για τις απεργίες και τη θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής για το Μεσοπρόθεσμο, από δηλώσεις Ελλήνων και ξένων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, από αναλύσεις για το μέλλον της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
Ακόμη και η επίθεση στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Αθανασιάδη έγινε χωριστό θέμα στο πρακτορείο Reuters, που εκτιμά στις ανταποκρίσεις του ότι υπάρχει αβεβαιότητα για τη σημερινή ψηφοφορία του Εφαρμοστικού Νόμου.
Τα ονόματα του Π. Κουρουμπλή και της Ελσας Παπαδημητρίου φιγουράρουν στις ιστοσελίδες της ιταλικής “Repu-bblica”, της “Figaro” και πολλών άλλων μέσων. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε το πρωτοσέλιδο της “Wall Street Journal” με τίτλο “Η Ελλάδα εκρήγνυται για τη λιτότητα”.


Σε άλλο άρθρο η αμερικανική εφημερίδα εκτιμά πως η Ελλάδα “θα την πληρώσει έτσι κι αλλιώς”, αφού τα σενάρια που απεργάζονται οι δανειστές για το χρέος της είναι επώδυνα.
Αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορεί να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ., που περιγράφεται ως “πώληση-εξπρές” (fire sale), εκφράζουν οι “Financial Times”.
Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο οργανισμό Privatization Barometer, με έδρα το Μιλάνο, για να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος θα πρέπει η Ελλάδα να προσθέσει στη λίστα περισσότερα φιλέτα γης (prime land) και στοιχεία της πολιτιστικής της κληρονομιάς (cultural heritage)!
Το πρωτοσέλιδο των “F.T.” φιλοξενεί και δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου, ότι η μη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία.
BBC και CNN
Το BBC και το CNN προέβαλαν την ψήφιση των “αντιδημοφιλών μέτρων” λιτότητας “παρά τις βίαιες συγκρούσεις και τις διαδηλώσεις”.


Κάλυψη των εξελίξεων λεπτό προς λεπτό είχε η ιστοσελίδα της “Guardian” μέσω του Twitter, ενώ η “Independent” σημείωσε πως η ανακούφιση των Βρυξελλών μπορεί να αποδειχτεί προσωρινή αν η λαϊκή οργή εμποδίσει την εφαρμογή των μέτρων. Για “τελευταία αναστολή εκτέλεσης που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου” έκανε λόγο και η έγκυρη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας “Handelsblatt”, τη στιγμή που η ιστοσελίδα του “Spiegel” έγραφε για τη “σημαντικότερη απόφαση σχετικά με τη σωτηρία του ευρώ”.
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Γ. ΦΙΣΕΡ ΣΕ ΒΕΛΓΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
“Καμπανάκι” για κατάρρευση της Ευρώπης…
“Η Ευρώπη έχει τάσεις αυτοκτονίας”, είναι ο τίτλος του άρθρου του Γιόσκα Φίσερ, αρχηγού των Πρασίνων της Γερμανίας επί μία δεκαετία, πρώην υπουργού Εξωτερικών και αντικαγκελάριου, στη βελγική εφημερίδα “L’ Echo”.


Στο άρθρο αυτό ο Φίσερ αναλύει την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι “από την αρχή της κρίσης του ελληνικού χρέους το 2010, οι κύριοι Ευρωπαίοι πρωταγωνιστές όφειλαν να καταλάβουν τους κινδύνους και τις επιπτώσεις που εμπεριείχε για την ΕΕ”. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η ελληνική κρίση είχε πάντα μια διάσταση ευρύτερη από εκείνη της Ελλάδας: η χαοτική αφερεγγυότητα της χώρας απειλεί θεωρητικά να παρασύρει άλλες περιφερειακές οικονομίες του Νότου της Ευρώπης σε μια δημοσιονομική άβυσσο, μαζί με τις μεγαλύτερες τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φίσερ θεωρεί ότι για να ξεπεραστούν τα προβλήματα της Ευρωζώνης, πρέπει η πολιτική ένωση της Ευρώπης να ενισχυθεί, γιατί αλλιώς η Ενωση κινδυνεύει να καταρρεύσει. Μάλιστα, όπως τονίζει, κανείς δεν θέλει να παραδεχθεί το εύρος της κρίσης που ταλανίζει την Ευρωπαϊκή Ενωση.
“ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ”


Τι θα γίνει μετά το “ναι” στη Βουλή;
“Το ελληνικό νομοσχέδιο λιτότητας πέρασε. Και τώρα τι γίνεται;”. Το ρητορικό ερώτημα διατύπωσε στην ηλεκτρονική της σελίδα η βρετανική “Guardian”, προσπαθώντας να απαντήσει τηλεγραφικά στις 10 κυριότερες απορίες ενός μέσου Ευρωπαίου σχετικά με το τι διακυβεύεται στην Ελλάδα.
Τα σημαντικότερα ερωτήματα είναι αν “η νίκη του Γ. Παπανδρέου είναι οριστική”, αν “η Ελλάδα εξακολουθεί να κινδυνεύει με χρεοκοπία”, αν “το ευρώ είναι πλέον ασφαλές” και -το βασικότερο- αν “το Μεσοπρόθεσμο θα εφαρμοστεί στην πράξη”.
Η απάντηση
Η απάντηση στο πρώτο, κατά την “Guardian”, θα δοθεί σήμερα Πέμπτη, όταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα κληθούν να ψηφίσουν και τον εφαρμοστικό νόμο. Το νομοσχέδιο αυτό θεωρείται δυσκολότερο κατά τους Βρετανούς αναλυτές.
“Η χρεοκοπία της Ελλάδας παραμένει πιθανή, δεδομένου ότι το χρέος της δεν είναι βιώσιμο”, εκτιμά εξάλλου η βρετανική εφημερίδα. Ακόμη και μια ήπια, ελεγχόμενη χρεοκοπία θα προκαλούσε χάος στις διεθνείς χρηματαγορές.
Καμία σιγουριά δεν υπάρχει ούτε για την τύχη του ευρώ. “Ακόμη κι αν η Ελλάδα ξεπεράσει για λίγες εβδομάδες τα προβλήματά της, οι επενδυτές θα στραφούν στους άλλους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία”, τονίζεται.
Απαισιοδοξία άλλωστε εκφράζεται και για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου, δεδομένης της λαϊκής δυσαρέσκειας αλλά και της αναποτελεσματικότητας του ελληνικού κρατικού μηχανισμού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
http://www.ethnos.gr

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…