Στέλνει πίσω το μπαλάκι στο γήπεδο των δανειστών

Στην αντεπίθεση προσπαθεί να περάσει η ελληνική κυβέρνηση μετά τις εξωφρενικές απαιτήσεις των δανειστών μέσα στο σαββατοκύριακο. Η αρχή έγινε με την αποχώρηση της ελληνικής αποστολής από τις Βρυξέλλες κι ακολούθησαν σήμερα Δευτέρα οι αιχμηρές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, του Γιάνη Βαρουφάκη και τα λεγόμενα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

varoyfakis tsipras

Στην αντεπίθεση προσπαθεί να περάσει η ελληνική κυβέρνηση μετά τις εξωφρενικές απαιτήσεις των δανειστών μέσα στο σαββατοκύριακο. Η αρχή έγινε με την αποχώρηση της ελληνικής αποστολής από τις Βρυξέλλες κι ακολούθησαν σήμερα Δευτέρα οι αιχμηρές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, του Γιάνη Βαρουφάκη και τα λεγόμενα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Στη σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης που γίνεται αυτή την ώρα στο Μαξίμου, συζητούνται τα επόμενα βήματα της ελληνικής πλευράς.

Τσίπρας: Δεν έχουμε το δικαίωμα να θάψουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία στον τόπο όπου γεννήθηκε

Με δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Έλληνας πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί πως τα περιθώρια υποχώρησης της ελληνικής κυβέρνησης έχουν εξαντληθεί και πως δε σκοπεύει να γκρεμίσει την εμπιστοσύνη που δείχνει ο ελληνικός λαός στην κυβέρνησή του. Όλη η δήλωση:

«Μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί κανείς να διακρίνει στην επιμονή των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας από τα μνημόνια. Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με σχέδιο και με τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις. 
Θα περιμένουμε υπομονετικά έως ότου οι θεσμοί προσχωρήσουν στον ρεαλισμό. Αν όμως κάποιοι εκλαμβάνουν ως αδυναμία την ειλικρινή μας επιθυμία για λύση και τα βήματα που έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις διαφορές, ας αναλογιστούν: Δεν κουβαλάμε μόνο μια βαριά ιστορία αγώνων.
Κουβαλάμε στις πλάτες μας την αξιοπρέπεια ενός λαού αλλά και την ελπίδα των λαών της Ευρώπης. Είναι πολύ βαρύ το φορτίο για να το αγνοήσουμε. Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής εμμονής. Είναι ζήτημα δημοκρατίας.
Δεν έχουμε το δικαίωμα να θάψουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία στον τόπο όπου γεννήθηκε».

Βαρουφάκης: Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει αν ενδιαφέρεται για την Ευρώπη των λαών

Μιλώντας στο ρ/σ στο Κόκκινο, ο υπουργός Οικονομικών μετέφερε κλίμα ηρεμίας στο ελληνικό στρατόπεδο, εφόσον έγιναν όλες οι απαραίτητες κινήσεις κι η πρωτοβουλία πλέον πρέπει να παρθεί από τους δανειστές: 
«Σήμερα είναι μια πολύ ωραία μέρα, επιτέλους φτάσαμε στη στιγμή της καθαρότητας, χτες η Ελλάδα είπε ως εδώ και μη παρέκει, τώρα πρέπει να πάρουν οι Ευρωπαίοι αποφάσεις», τόνισε. «Σήμερα είναι μια καλή μέρα γιατί είναι πιο κρυστάλλινα τα πράγματα. Από την αρχή το μήνυμα του Eurogroup ήταν ξεκάθαρο, είτε υπογράφετε το μνημόνιο είτε πηγαίνετε στα βράχια. Εμείς είπαμε πως δεν το πιστεύουμε αυτό και ξεκινάμε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Το κάναμε. Επιτέλους φτάσαμε στο σημείο που η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει αν ενδιαφέρεται για την Ευρώπη των λαών. Εμείς πάντως δεν πρόκειται να υπογράψουμε μία παράταση της κρίσης. Αυτή τη συμφωνία. του παίρνουμε την επόμενη δόση και συνεχίζεται επ’ άπειρον η ύφεση, δεν έχουμε εντολή από τον ελληνικό λαό να την υπογράψουμε» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην πρόταση που παρουσιάστηκε από τους θεσμούς στον Αλέξη Τσίπρα, σχολίασε: «Αν εμείς υπογράψουμε το κείμενο που μας έδωσαν, τότε μιλάμε για αποδόμηση της Ευρώπης, σαν αυτή που ποτέ δεν είχαμε στην Ευρώπη. Ουσιαστικά αυτοί μας ζητάνε την αρχή του σπασίματος της ΕΕ, ακόμη κι ο Καραμανλής αν ζούσε θα ήταν έξαλλος. Έχουμε γίνει η Ευρώπη των δανειστών και των δανειζόμενων, όχι των λαών».


Σακελλαρρίδης: Πιστεύουμε πως θα υπάρξει συμφωνία

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί τις απαιτήσεις των δανειστών αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε την πίστη της κυβέρνησης πως θα υπάρξει λύση.

Και πρόσθεσε: «Επομένως σενάρια για δημοψήφισμα για εκλογές δεν υπάρχουν στο τραπέζι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η κυβέρνηση φοβάται να τα χρησιμοποιήσει».

Συνεχίζοντας ουσιαστικά τη δήλωση του πρωθυπουργού στην Εφ.Συν., ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: “Έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια σχετικά με την υποβολή αντιπροτάσεων προς τους εταίρους. Όλες οι πλευρές έχουν συμφέρον να προχωρήσουμε παρακάτω στη διαπραγμάτευση. Δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος θεσμός ή κάποια ηγεσία της Ε.Ε. που να θέλει να προκαλέσει πολιτική κρίση στην Ελλάδα. Αυτά δεν συμβαίνουν στην ευρωπαϊκή δημοκρατία και είναι άσχετα με τον δημοκρατικό πολιτισμό”.

Απαντώντας σε αλλεπάλληλα ερωτήματα των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως δεν υπάρχει plan B κι ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την “ψυχραιμία” που έχει επιδείξει “παρά τα κελεύσματα προς την αντίθετη κατεύθυνση”, είπε ο κ. Σακελλαρίδης.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ, eurokinissi

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

mixaloliakos

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

«Τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους,…

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

via 252863 212661 type13262

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

Ακόμα ένα περιστατικό με βία ανηλίκων που σοκάρει