Newsroom

Newsroom

Spiegel: Τραμπ ο «εμπρηστής»

Με τον τίτλο «Ο εμπρηστής» στο εξώφυλλο κυκλοφορεί σήμερα το περιοδικό der Spiegel. Ο σχολιαστής του αναλύει την τελευταία φράση του Τζορτζ Φλόιντ για μια κοινωνία που δεν έχει πλέον αέρα για να αναπνεύσει.

spiegel trump

Στο εξώφυλλο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με αναμμένο σπίρτο στο χέρι και αδιάφορο ύφος, ετοιμάζεται να βάλει φωτιά στη χώρα του. ΄Εξω από το παράθυρο πίσω του βγαίνουν ήδη φλόγες και καπνός. Είναι η απεικόνιση της μόνης εναπομείνασας στον κόσμο υπερδύναμης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τον βίαιο θάνατο από λευκό αστυνομικό άλλου ενός Αφροαμερικανού. Τίτλος στο εξώφυλλο: «Ο εμπρηστής».

Το κεντρικό σχόλιο του περιοδικού:

«Υπάρχουν φράσεις που μένουν χαραγμένες στη μνήμη της ανθρωπότητας» σημειώνει ο σχολιαστής θυμίζοντας την ιστορική φράση του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ «I have a Dream» το 1963 στην πορεία προς την Ουάσιγκτον. Ένα όνειρο για έναν κόσμο χωρίς ρατσισμό, με ελευθερία και ισότητα. «I want to panic, είπε πέρυσι στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός η Γκρέτα Τούνμπεργκ, προς τους ισχυρότερους άνδρες και γυναίκες αυτού του κόσμου» συνεχίζει ο σχολιαστής. «Δεν επρόκειτο για φράση ελπίδας, αλλά προειδοποίησης ότι η ανθρωπότητα καταστρέφει τον πλανήτη της. Ότι κάτι φτάνει στο τέλος». Ανάμεσα σε αυτές τις φράσεις το περιοδικό τοποθετεί και τις τελευταίες λέξεις του Τζορτζ Φλόιντ, όταν με το γόνατο του αστυνομικού στο λαιμό του δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Και επισημαίνει: «Είναι η φράση ενός άνδρα που του κόπηκε η αναπνοή μια ολόκληρη ζωή. Ενός έγχρωμου, που έπεσε θύμα της πιο φρικιαστικής αστυνομικής βίας. Είναι η φράση μιας κοινωνίας, που δεν κατάφερε ποτέ να νικήσει τον ρατσισμό. Μια φράση διαμαρτυρίας εναντίον ενός προέδρου, που δεν αναζητεί λύση για τον ρατσισμό και την πανδημία, αλλά τη σύγκρουση. Φράση οργής, φόβου και μίσους, που οδηγεί επίσης σε λεηλασίες και βία. Τελικά είναι η φράση μιας χώρας, που απειλείται με διάλυση».

Το Spiegel διευρύνει όμως τη σημασία της τελευταία φράσης του Φλόιντ. «Το I can´t breath θα μείνει για πάντα η δική του φράση, αυτού και ενός νέου κινήματος των μαύρων. Αυτή όμως η προσωπική φράση είναι και μια μεταφορά για την παγκόσμια κρίση από μια ασθένεια, που οδηγεί τους ανθρώπους στο νοσοκομείο για να βοηθηθούν με μηχανικό αναπνευστήρα. Μια ασθένεια που έχει αφαιρέσει στις κοινωνίες τον αέρα για να αναπνεύσουν και έχει οδηγήσει σε δύσπνοια τον παγκόσμιο καπιταλισμό… Κάποιος θα πρέπει να βρει μια φράση ελπίδας. Μέχρι τότε ας πιαστούμε από τη φράση του αιδεσιμότατου Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ: I have a dream».

Πηγή: dw.com
 

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…