Newsroom

Newsroom

Sobibor: Η ταινία που φέρνει πιο κοντά ΗΠΑ και Ρωσία (video)

Η ρωσική ταινία Sobibor, του Ρώσου σκηνοθέτη Αλεξάντρ Χαμπένσκι, που έχει ως θέμα την εξέγερση στο ομώνυμο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στην Πολωνία κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία προβλήθηκε την Τρίτη στην ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, προκάλεσε τα θετικά σχόλια του εκπρόσωπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γιάσντερντι, του επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής του Ισραήλ στην αμερικανική πρωτεύουσα, αλλά και άλλων Αμερικανών παραγόντων, συμβάλλοντας σε μια άτυπη αμερικανορωσική προσέγγιση.

5ae9f12b1dc524442c8b4567

«Νομίζω ότι την ταινία αυτή πρέπει να την δείξουν παντού. Πιστεύω ότι τέτοιους είδους ταινίες συμβάλλουν στην κατανόηση του Ολοκαυτώματος», δήλωσε στους ρώσους δημοσιογράφους ο ειδικός πρέσβης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γιάσντερντι αρμόδιος για ζητήματα του Ολοκαυτώματος. «Είναι μια δυνατή ταινία και πολύ οδυνηρή.. Δύσκολα την βλέπει κανείς, αλλά πρέπει, επειδή ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι τέτοια πράγματα συνέβησαν πραγματικά, ότι ο πόλεμος αυτός υπήρξε», προσέθεσε ο Γιάσντερντι

Η πρόεδρος του Ιδρύματος αμερικανό-ρωσικής πολιτιστικής συνεργασίας Σούζαν Κάρμελ εξήρε την ταινία του Κονσταντίν Χαμπέσνκι, λέγοντας ότι μέσω αυτής της ταινίας μαθαίνει η σημερινή νεολαία για το τι συνέβη στον Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Πρόσφατα -είπε η Σούζαν Κάρμελ – μια έρευνα έδειξε ότι το 66% των νέων που έχουν γεννηθεί μετά το 2000 δεν ξέρουν τι ήταν το Άουσβιτς. Η πλειοψηφία των νέων αυτών πιστεύουν ότι στο Ολοκαύτωμα σκοτώθηκαν λιγότεροι από δύο εκατομμύρια Εβραίοι. Σχεδόν κανείς δεν αντιλαμβάνεται ότι 27-30 εκατομμύρια Ρώσοι σκοτώθηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πως αυτοί ήταν που βοήθησαν να απελευθερωθούν τόσοι πολλοί άνθρωποι από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Και αυτή η ιστορική γνώση είναι πολύ σημαντική σήμερα ιδιαίτερα υπό το φώς των σημερινών προβλημάτων».


Ο Τζόν Μπάγιερλι που είχε διατελέσει πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ρωσία (2008-2011) ευχαρίστησε τον ρώσο σκηνοθέτη Κονσταντίν Χαμπένσκι και όλη του την ομάδα, για την ταινία αυτή που έκαναν σε μια στιγμή που όπως είπε «οι φωνές της πολιτιστικής, θρησκευτικής και φυλετικής αδιαλλαξίας γίνονται πιο δυνατές και ηχηρές». Ο ίδιος επεσήμανε ότι το φαινόμενο των Fake news και των πληροφοριακών πολέμων ενισχύουν τους αρνητές του Ολοκαυτώματος» και πως «η ταινία αυτή μας δίνει δυνάμεις στον αγώνα εναντίον αυτού στο οποίο οι ρώσοι και οι αμερικανοί ήταν και θα είναι πάντα μαζί». Ο αμερικανός διπλωμάτης αναφερόμενος στην δύσκολη περίοδο που διανύουν αυτή την στιγμή οι δύο χώρες και επισημαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά, είπε ότι «η εμπειρία λέει ότι η σταθερότητα των δεσμών μας, οι οποίοι υπάρχουν και στον πολιτισμό και την ιστορία μεταξύ ρώσων και αμερικανών , θα βοηθήσει τελικά στο να ξεπεραστούν, ελπίζω, τα προσωρινά πολιτικά προβλήματα».

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον Ρουβίμ Αζάρ επεσήμανε τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραμάτισε η ΕΣΣΔ και ο Κόκκινος στρατός στον πόλεμο κατά του ναζισμού, επισημαίνοντας ότι την εξέγερση και την απόδραση από τον στρατόπεδο Sobibor την οργάνωσε ο αξιωματικός του σοβιετικού στρατού Αλεξάντρ Πετσέρκσι, ο οποίος ήταν Εβραίος ως προς την εθνικότητα.


«Εμείς το Ισραήλ, ο εβραϊκός λαός, όχι μόνο δεν θα ξεχάσουμε την αυτοθυσία των Ρώσων, του Κόκκινου Στρατού και όλης της ΕΣΣΔ στον πόλεμο κατά των ναζί, αλλά πάντα θα τιμούμε το ότι σε εμάς τους Εβραίους, ο Κόκκινος στρατός μας έδωσε την ευκαιρία να πολεμήσουμε κατά των ναζί, οι οποίοι εξόντωσαν έξι εκατομμύρια Εβραίους», δήλωσε ο Ρουβίμ Αζάρ, προσθέτοντας ότι «για εμάς η ταινία αυτή είναι μέρος της κληρονομιάς μας, την οποία θέλουμε να διαφυλάξουμε και να μεταδώσουμε στις μελλοντικές γενιές».

Η ταινία του ηθοποιού και σκηνοθέτη Κονσταντίν Χαμπένσκι βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και έχει ως θέμα την μοναδική στην ιστορία του Β’ Παγκόσμίου Πολέμου εξέγερση στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Sobibor στην Πολωνία το 1943, την οποία διοργάνωσε ο αξιωματικός Αλεξάντρ Πετσέρκσι.

Με βάση τα ιστορικά στοιχεία, στις 14 Οκτωβρίου του 1943, από τους 550 κρατούμενους του στρατοπέδου, 130 δεν συμμετείχαν στην εξέγερση ενώ 80 σκοτώθηκαν κατά την απόδραση τους. Εν συνεχεία 170 κρατούμενοι από αυτούς που είχαν δραπετεύσει, συνελήφθησαν από την ναζιστική αστυνομία και εκτελέστηκαν επί τόπου.

Στο διάστημα από τον Νοέμβριο του 1943 έως την απελευθέρωση της Πολωνίας τον Ιανουάριο του 1945, περίπου 90 ακόμη κρατούμενοι του στρατοπέδου που είχαν διαφύγει και είχαν κρυφτεί σε διάφορα μέρη καταδόθηκαν από ντόπιους στους ναζί ή τους σκότωσαν συνεργάτες των ναζί. Έως το τέλος του πολέμου κατάφεραν να επιβιώσουν σύμφωνα με διάφορα ιστορικά στοιχεία μόνο 53 από τους κρατούμενους του στρατοπέδου συγκέντρωσης Sobibor.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Youtube

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

παο finel

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

Ο μεγαλύτερος «άθλος» στη σύγχρονη ιστορία της Euroleague ολοκληρώθηκε και πλέον ο Παναθηναϊκός Aktor δίνει…

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

μηστο ευρω

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

Πολλά τα παράπονα των βουλευτών για συμπεριφορές κυβερνητικών αξιωματούχων στις συναντήσεις με Μητσοτάκη.