Σκληρή κριτική Βενιζέλου σε Μητσοτάκη – Ανοιχτό ποινικά το σκάνδαλο υποκλοπών (Video)

Αυτές τις τοποθετήσεις έκανε σε συνέντευξή του στο Mega Channel.

βενιζελος 1

Για μια ακόμα φορά ο συνταγματολόγος και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος παρεμβαίνει για να στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ περί συνεργασιών, αλλά και πάλι δείχνει εξ αντανακλάσεως τον εαυτό του. Δηλώνει μεν ότι δεν ενδιαφέρεται ο ίδιος να γίνει πρωθυπουργός, μένει εκτός εκλογικής διεκδίκησης ψήφου στις ερχόμενες εκλογές, αλλά μετεκλογικά, εφόσον του ζητηθεί να αναλάβει την πρωθυπουργία σε κυβέρνηση συνεργασίας και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνεί με το πρόγραμμα, θα διευκόλυνε τα κόμματα και τη χώρα- έστω κι να κάτι τέτοιο δεν το θεωρεί πιθανό. Αυτές τις τοποθετήσεις έκανε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο Mega Channel.

Παράλληλα, στράφηκε κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για επιλογές της και για την αντιθεσμικότητά της ενώ εξαπέλυσε επίθεση για τις υποκλοπές, κρίνοντας ότι είναι μείζον θέμα, μια και ανήκει στα ζητήματα αξιακού χαρακτήρα που έχουν σχέση με τη δημοκρατία, με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με το κράτος δικαίου, και επηρεάζουν τις συμπεριφορές, γιατί επηρεάζουν τις πολιτικές και αξιακές ταυτότητες, όπως σημείωσε.

Τόνισε ότι το θέμα των υποκλοπών «είναι μία πληγή για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, όχι μόνο για την ελληνική». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγησε ότι οι διπλές εκλογές δεν σημαίνουν τίποτα για τις ποινικές ευθύνες και μάλιστα για τις ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων, καθώς δεν παραγράφονται, με τη διάλυση της βουλής ακόμα και για δεύτερη φορά, τα αδικήματα αυτού του είδους. Οπως διευκρίνισε «το άρθρο 86 του Συντάγματος έχει αναθεωρηθεί, η παραγραφή είναι η παραγραφή του κοινού Ποινικού Δικαίου, άρα δεκαπενταετής τουλάχιστον θα έλεγα για τα εγκλήματα αυτού του τύπου. Δεν επηρεάζεται η παραγραφή από τον λεγόμενο πολιτικό χρόνο, δηλαδή από το αν θα μεσολαβήσει η διάλυση της Βουλής ή θα παρέλθει η πρώτη ή η δεύτερη σύνοδος της επόμενης Βουλής, έχουν αλλάξει αυτά. Ένα τέτοιο ζήτημα δεν κλείνει, καταρχάς είναι ανοικτό ποινικά, είναι ανοικτό στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε εμμέσως τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ιδιοτελή τακτική στις εκλογικές δεσμεύσεις, διατυπώνοντας με άλλα λόγια τη μομφή εναντίον του ότι ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει την προσωπική του ανέλιξη στην εξουσία, στο όνομα της αυτοδυναμίας, πάνω από τις ανάγκες της χώρας.

Κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ και πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει στο ερώτημα: «Θέλει να είναι πρωθυπουργός σε μία κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο θα έχουν συμφωνήσει προγραμματικά και θα πρέπει να τηρούν την προγραμματική συμφωνία και να ακολουθούν με σεβασμό συλλογικές διαδικασίες συνεννόησης που δεν έχουν καμία σχέση με το μοντέλο του Μαξίμου, του λεγόμενου επιτελικού κράτους και της προσωπικής κεντρικής και ακαταγώνιστης θέσης του πρωθυπουργού;». Μάλιστα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης « δεν θέλει και για αυτό θα επιδιώξει την αυτοδυναμία, αλλά μπορεί να μην προκύψει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, οπότε πρέπει να ζητήσει τη συνεργασία αυτού του τρίτου κόμματος του οποίου την πρόταση έχει απορρίψει, έχει λοιδορήσει, έχει υπονομεύσει, έχει υποβαθμίσει. Δηλαδή λέει, αντιμετωπίζω το τρίτο κόμμα και τον αρχηγό του κατά τρόπο σχεδόν απαξιωτικό, δεν αναφέρομαι τώρα στις παρακολουθήσεις».

Κατά τη συνέντευξη του στο Mega, στην ερώτηση της δημοσιογράφου Νίκης Λυμπεράκη, αν είναι λογικό ο αρχηγός του τρίτου κόμματος να λέει, δεν δέχομαι τον Πρόεδρο του πρώτου κόμματος για πρωθυπουργό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε ως εξής:

«Χωρίς να θέλω να αποφύγω την ευθεία απάντηση, θα δείτε ότι απαντώ ευθύτατα. Δείτε τη λογική του Συντάγματος το οποίο έχει μία σοφία, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος παίρνει την πρώτη διερευνητική εντολή, την καταθέτει, δεν θέλει να επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος παίρνει τη δεύτερη διερευνητική εντολή και είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Τρίτος εντολοδόχος πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός του τρίτου κόμματος, ο οποίος θέλει και ενδεχομένως μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας και είναι εντολοδόχος πρωθυπουργός. Άρα και οι τρεις τους θα είναι εξίσου εντολοδόχοι πρωθυπουργοί διαδοχικά, ο ένας μετά τον άλλο, επειδή ο πρώτος δεν μπόρεσε, ο δεύτερος δεν μπόρεσε και ο τρίτος θα το επιδιώξει. Μπορεί να μην τα καταφέρει διότι εάν δεν θέλουν οι άλλοι τίποτα δεν γίνεται».

Και όταν η δημοσιογράφος συμπέρανε από όσα είπε ότι λέει να είναι πρωθυπουργός ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διόρθωσε λέγοντας :«Καταρχάς θα είναι εντολοδόχος πρωθυπουργός(…)».

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει αναρτηθεί στην προσωπική ιστοσελίδα του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Δείτε όσα είπε για το σκάνδαλο υποκλοπών:

Πηγή: documentonews.gr

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

AP24065619504366

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που έδωσε στο Hollywood Reporterη, η 35χρονη μούσα του Γιώργου Λάνθιμου.

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

6202467

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

«Δεν θα τελειώσουν ποτέ τα τροχαία όπως πάμε, δεν τιμωρείται κανείς. Είμαι τόσο θυμωμένη, απογοητευμένη»,…

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο – Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

bharathi kannan BrtCGcrZd10 unsplash

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο – Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 44χρονος, ενεργώντας κατ’ εντολή του 47χρονου, εκτέλεσε με κυνηγετικό όπλο…

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στηρίζει Αττικόν και απαντά στον Καλλιάνο: «Είναι ένας κόμβος αριστείας»

Καλλιάνος ξέσπασμα

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στηρίζει Αττικόν και απαντά στον Καλλιάνο: «Είναι ένας κόμβος αριστείας»

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τα όσα καταγγέλλει ο Γιάννης…