Newsroom

Newsroom

Siemens, κατοχικό δάνειο και κατάργηση λιτότητας παραμένουν προτεραιότητες Τσίπρα και στο Βερολίνο

Σε όλα τα ανοιχτά θέματα αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Άγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε τόσο για την αποτυχία του μνημονίου όσο και για τις διμερείς εκκρεμότητες όπως η Siemens και το κατοχικό δάνειο.

tsipras merkel

Σε όλα τα ανοιχτά θέματα αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Άγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε τόσο για την αποτυχία του μνημονίου όσο και για τις διμερείς εκκρεμότητες όπως η Siemens και το κατοχικό δάνειο.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη να επιμείνουν οι δυο πλευρές στο διάλογο κι αποκάλυψε πως η Γερμανίδα καγκελάριος του είχε πει στο τηλέφωνο πως “καλύτερα ο ένας με τον άλλο παρά ο ένας για τον άλλο, όπως στο τηλέφωνο”.

tsipras merkel 2

Στη συνέχεια σημείωσε πως 2 ελληνικές θέσεις θα ήταν καλό να γίνουν κοινός τόπος. “Η Ελλάδα συμπληρώνει 5 χρόνια από την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης, που προέβλεπε μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, το οποίο δεν ήταν success story κι είχε τρομακτικές επιπτώσεις στην οικονομία και τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Η δεύτερη παραδοχή στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός ήταν πως “για όλα δε φταίνε οι ξένοι” και πως υπάρχουν σοβαρές παθογένειες οι οποίες δε βελτιώθηκαν στα χρόνια του μνημονίου.”Αν αυτές οι 2 παραδοχές μπορούν να γίνουν κοινός τόπος, αυτό θα σημαίνει πως δεν πρέπει να γκρεμίσουμε όσα ενδεχομένως σωστά έχουν γίνει αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής”.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε τρία ζητήματα-προκλήσεις.

1η: Να σπάσουμε τα στερεότυπα, οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί ευθύνοτναι για ό, τι συμβαίνει στην Ελλάδα
2ο: Να δουλέψουμε ώστε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά που κρατά την Ελλάδα καθηλωμένη και θέλουμε τη βοήθεια της γερμανικής Δικαιοσύνης στην υπόθεση της Siemens
3ο: Nα επιλύσουμε τις σκιές που αφορούν στις κατοχικές αποζημιώσεις που συνιστά πρωτίστως ηθικό θέμα, να εργαστούν οι δυο χώρες. Το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και το γερμανικό και τον ελληνικό λαό που έδωσαν φόρο αίματος κόντρα στο ναζισμό.

tsipras merkel 3

Η καγκελάριος εξέφρασε τη βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ έκανε λόγο για πολύ θερμές και ουσιαστικές επαφές με τον ελληνικό λαό. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους πολλούς Ελληνες που ζουν στη Γερμανία, τους οποίους χαρακτήρισε ζωντανή γέφυρα μεταξύ των δύο λαών, καθώς και στα εκατομμύρια των Γερμανών που επισκέπτονται την Ελλάδα ως τουρίστες.
«Επιθυμούμε η Ελλάδα να είναι ισχυρή οικονομικά, να έχει ανάπτυξη, να ξεπεράσει την ανεργία ιδιαίτερα των νέων, να υπάρξουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, λειτουργική διοίκηση κλπ» σημείωσε και αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις, είπε ότι θα συζητηθεί το πώς η Ελλάδα θέλει να συνεχιστεί η συνεργασία Αθήνας-Βερολίνου στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης αλλά και της Task Force.

tsipras merkel 3 0

Η Γερμανίδα καγκελάριος απαντώντας σε ερωτήσεις τόνισε πως δεν θα πρέπει να αναμένονται αποτελέσματα από την συνάντηση των δύο ηγετών. Πιο συγκεκριμένα είπε πως το αν θα ληφθούν κάποια μέτρα θα πρέπει να το δει το Eurogroup και πως αυτό είναι μια άλλη διαδικασία.
“Αποτέλεσμα σήμερα μην περιμένετε”, τόνισε
Στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων είπε ότι το θέμα των επανορθώσεων από πολιτικής πλευράς έχει ολοκληρωθεί
Τόνισε πως υπάρχουν στερεότυπα που είναι βαθιά σφηνωμένα στους λαούς της Ευρώπης αλλά η Γερμανία θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να συνεχίσει να υπάρχει η κοινή Ευρώπη
Όσον αφορά την δημιουργία Τράπεζας αναπτύξης η Άγκελα Μέρκελ τόνισε πως “μπορούμε να το συζητήσουμε αλλά δεν μπορώ να δεσμευτώ”
Θα θέσουμε όλα τα ζητήματα και θα δούμε που μπορούμε να βοηθήσουμε κατέληξε στην απάντησή της.

Στις ερωτήσεις που τέθηκαν προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και το θέμα των επανορθώσεων ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
Θα ήταν οξύμωρο να έρθω στην Γερμανία και να ζητήσω από την Γερμανίδα καγκελάριο χρήματα για να πληρώσω μισθούς και συντάξεις.
“Έχουμε επισημάνει την ανάγκη αμοιβαία επωφελούς λύσης”, πρόσθεσε, ενώ τόνισε ακόμα πως: “Θα πρέπει να προωθηθούν διαρθρωτικές αλλαγές που εμείς ζητάμε”.
Όσον αφορά το θέμα των επανορθώσεων αυτό που ισχύει, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι ότι Ελλάδα έθεσε θέμα νομικής διεκδίκησης
“Δεν το συσχετίζουμε με την παρούσα διαβούλευση”, τόνισε
“Είναι εξαιρετικά άδικο το πρωτοσέλιδο του Spiegel. Δεν πρέπει να παίζουμε με την ιστορία πρέπει να δώσουμε κοινό αγώνα”, σημείωσε προσθέτωντας πως: “Θα πρέπει να ξεπεράσουμε με δημιουργικό τρόπο της διαφορές μας.”
Τόνισε δε πως θα πρέπει: “Να οραματιστούμε ένα κοινό μέλλον που θα βασίζεται σε αξίες όπως η Δημοκρατία.”

Στο θέμα της ρευστότητας της Ελληνικής οικονομίας ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι τα μεσοπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας της οικονομίας μας “τα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν ολοκλήρωσαν με αποτέλεσμα η χώρα να έχει να εκταμιεύσει από τον Αύγουστο ενώ πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της”.
Δεν ήρθα για να ζητήσω οικονομική βοήθεια κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…