Newsroom

Newsroom

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Κριμαία – Φόβοι της Ουκρανίας για γενικευμένη επίθεση

Μια ομάδα ενόπλων κατέλαβε σήμερα την ουκρανική κορβέτα Ternopol, που ελλιμενίζεται στη Σεβαστούπολη, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου…

rosia 6

Μια ομάδα ενόπλων κατέλαβε σήμερα την ουκρανική κορβέτα Ternopol, που ελλιμενίζεται στη Σεβαστούπολη, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας στην Κριμαία Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ.Στη διάρκεια της επίθεσης χρησιμοποιήθηκαν βομβίδες κρότου, ενώ ακούστηκαν και πυρά από αυτόματα όπλα, δήλωσε ο Σελεζνιόφ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την τύχη του πληρώματος.

Φόβοι για γεκικευμένη επέμβαση

Η Ρωσία ενδέχεται να προετοιμάζεται να προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας, υποστήριξε σήμερα ο πρεσβευτής της νέας ουκρανικής κυβέρνησης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη μιλώντας σε διπλωμάτες.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία οδεύει να εξαπολύσει μια πλήρη στρατιωτική επέμβαση στο ανατολικό και στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας», είπε ο πρεσβευτής Γιούρι Κλιμένκο κατά την διάρκεια μιας ενημέρωσης σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του.

Όμως ένας Ρώσος διπλωμάτης στη Γενεύη απέρριψε την προειδοποίηση αυτή του Κλιμένκο.

«Η Ρωσία δεν θα εισέβαλε ποτέ στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία», δήλωσε ο διπλωμάτης αυτός και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν παρείχε τις σχετικές διαβεβαιώσεις σε μια ομιλία που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά την Τρίτη.

Bγάζουν ρώσικα διαβατήρια

Στελέχη του στρατιωτικού προσωπικού και κάτοικοι της Κριμαίας έσπευσαν σήμερα να υποβάλουν αιτήσεις για να τους χορηγηθούν διαβατήρια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να πάψουν να είναι Ουκρανοί υπήκοοι.

Στο Περεβαλνόγε, ένα μικρό χωριό βορειοανατολικά της Συμφερόπολης στο οποίο υπάρχει μια στρατιωτική βάση και κατοικίες των στρατιωτικών και των οικογενειών τους, σχηματίστηκαν ουρές ανθρώπων που ήθελαν να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν ρωσικά διαβατήρια.

«Τελείωσε. Την διέλυσαν τη χώρα. Για εμάς τους ντόπιους δεν υπάρχει τίποτα άλλο να σκεφτούμε», είπε μια γυναίκα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς καθώς πήγαινε να υποβάλει και αυτή αίτηση.

«Έχουμε ζήσει εδώ όλη μας τη ζωή. Μαζί με τον σύζυγό μου δουλεύουμε στη βάση, τα παιδιά μας φοιτούν στο σχολείο σε αυτή – πού να πηγαίναμε; Το Κίεβο μας έχει ήδη εγκαταλείψει, δεν ανήκουμε πια στην Ουκρανία». Ως το μεσημέρι περίπου 70 οικογένειες είχαν υποβάλει αίτηση για να τους χορηγηθούν ρωσικά διαβατήρια.

Σύλληψη κατασκόπου από τη Ρωσία

Οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν ένα Ρώσο υπήκοο που κατηγορούν για κατασκοπεία καθώς φέρεται ότι στρατολογούσε Ουκρανούς στρατιώτες για να αποσπά απόρρητες πληροφορίες και να συγκεντρώνει ενοχοποιητικές πληροφορίες εναντίον διεφθαρμένων αξιωματούχων.

Πρόκειται για έναν Ρώσο πολίτη, τον Β. Μακάροφ, φερόμενο ως πράκτορα των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού, ο οποίος συνελήφθη «επ’ αυτοφώρω» στο Τσερνιγκίβ, στα βόρεια της Ουκρανίας, τη στιγμή που λάμβανε απόρρητα έγγραφα για αυτοκατευθυνόμενους πύραυλους, ανέφερε η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Αποδείχθηκε πως αυτός ο αλλοδαπός ζούσε επί δύο χρόνια στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας την ταυτότητα ενός Ουκρανού πολίτη και ότι στρατολογούσε ενεργά πολίτες μας, κυρίως στρατιωτικούς, για να αποσπά πληροφορίες οι οποίες καλύπτονται από το στρατιωτικό απόρρητο», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εμφανιζόμενος ως ένας συνεργάτης μιας «ουκρανικής επιτροπής για την πάταξη της διαφθοράς», «ο Ρώσος κατάσκοπος συνέλεγε πληροφορίες για διαφθορά μεταξύ υψηλόβαθμων Ουκρανών αξιωματούχων και τις διαβίβαζε στη Ρωσία για να εκβιάζονται».

Δεν αναθεωρείται η απόφαση της Μόσχας

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα στον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ότι η Μόσχα δεν θα αναθεωρήσει την απόφασή της να προσαρτήσει την Κριμαία, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η απόφαση να προσαρτηθεί η Κριμαία στη Ρωσία, ήταν αποτέλεσμα της έκφρασης της βούλησης της απόλυτης πλειοψηφίας των κατοίκων της, δεν θα αναθεωρηθεί και θα πρέπει να γίνει σεβαστή», στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Κέρι.

Απάντησε στις κυρώσεις η Αμερική

Η Ρωσία απάντησε στις κυρώσεις που της επέβαλαν οι ΗΠΑ ανακοινώνοντας ότι θα απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της σε εννέα Αμερικανούς αξιωματούχους και βουλευτές και προειδοποιώντας τη Δύση ότι θα ανταποδίδει «σε κάθε εχθρική ενέργεια».

«Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία: σε κάθε εχθρική ενέργεια θα απαντούμε με αντίστοιχο τρόπο», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι οι κυρώσεις «θα της γυρίσουν μπούμερανγκ». «Προειδοποιούσαμε διαρκώς ότι η εφαρμογή κυρώσεων είναι δίκοπο μαχαίρι και θα πλήξει τις ίδιες τις ΗΠΑ» τονίζει το υπουργείο χαρακτηρίζοντας «αντιπαραγωγικό» αυτόν τον τρόπο αντίδρασης.

Στον κατάλογο των ρωσικών κυρώσεων περιλαμβάνονται εννέα πρόσωπα στα οποία απαγορεύεται στο εξής η είσοδος στη Ρωσία. Πρόκειται για τρεις συμβούλους του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τους Κάρολιν Άτκινσον, Ντάνιελ Πφάιφερ και Μπέντζαμιν Ρόουντς, τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντες και τους γερουσιαστές Τζον Μακέιν, Μαίρη Λάντριου και Ντάνιελ Κόουτς.
Οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές από την πλευρά τους δήλωσαν σχεδόν αμέσως «υπερήφανοι» που έγιναν στόχος κυρώσεων από τη Ρωσία επειδή πρόσφεραν τη στήριξή τους στην Ουκρανία.

 

Viral αποφοίτηση: «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ό,τι πτυχίο πήραμε παιδιά» είπε απόφοιτη στην ορκωμοσία της (Video)

apofiti

Viral αποφοίτηση: «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ό,τι πτυχίο πήραμε παιδιά» είπε απόφοιτη στην ορκωμοσία της (Video)

Σε βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok, η νεαρή απόφοιτη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, απεικονίζεται με το πτυχίο…

Καπραβέλος: Η δήλωση που έπρεπε να ακουστεί – «Έχω όμως ένα παράπονο από τον Καλλιάνο» (video)

InCollage 20240426 174104583

Καπραβέλος: Η δήλωση που έπρεπε να ακουστεί – «Έχω όμως ένα παράπονο από τον Καλλιάνο» (video)

Το παράπονο του προς τον Γιάννη Καλλιάνο εξέφρασε ο συντονιστής διευθυντής Β' ΜΕΘ του Παπανικολάου

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

δικαστηριο

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

Δεν απολύθηκε μία δικαστής η οποία είχε μεν καθυστερήσεις λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, αλλά τις…