Σε στρατόπεδο μεταναστών 14χρονος αλλοδαπός…μέχρι να απελαθεί

Το Ελληνικό κράτος δείχνει για ακόμη μια φορά το πραγματικό του πρόσωπο,απέναντι στους ανήλικους μετανάστες…που το μόνο έγκλημα που τόλμησαν…

kentro kratisis metanaston

Το Ελληνικό κράτος δείχνει για ακόμη μια φορά το πραγματικό του πρόσωπο,απέναντι στους ανήλικους μετανάστες…που το μόνο έγκλημα που τόλμησαν να κάνουν,ήταν το να έρθουν στην Ελλάδα. 
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Σάκη Αποστολάκη στην Ελευθεροτυπία,σε στρατόπεδο προσφύγων προς απέλαση κρατείται 14χρονος αλλοδαπός που υπέστη ψυχολογική και σωματική βία στο Δημοτικό Ορφανοτροφείο Κέρκυρας. Ο εισαγγελέας Κέρκυρας απελαύνει τον ορφανό 14χρονο και παράλληλα τον αποκόπτει από τα μικρότερα αδέρφια του που παραμένουν στο ίδρυμα.Πρόκειται για ακόμη μία απόφαση τύπου Μανολάδας, όπου το θύμα διώκεται και τιμωρείται με απέλαση, ενώ οι κύριοι ένοχοι μένουν ατιμώρητοι. Για το θέμα έγινε ήδη αναφορά στο Συνήγορο του Παιδιού. Πριν από δύο μέρες εκδόθηκε εισαγγελική εντολή που διέτασσε τη μεταφορά του 14χρονου στο στρατόπεδο κράτησης μεταναστών της Κόνιτσας, για να πάρει το δρόμο της επιστροφής προς την πατρίδα του.

Τις καταγγελίες είχε φέρει τον περασμένο μήνα στη Βουλή με ερώτησή του και αίτηση κατάθεσης εγγράφων ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Σαμοΐλης. Αλλά μέχρι σήμερα, ούτε απάντηση δόθηκε ούτε τα απαραίτητα έγγραφα κατατέθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Υγείας.Πολίτες και εκπαιδευτικοί της Κέρκυρας κατήγγειλαν το περιστατικό άσκησης ψυχολογικής βίας σε βάρος του 14χρονου από το προσωπικό του Ορφανοτροφείου Κέρκυρας, αλλά το αποτέλεσμα ήταν η στοχοποίηση του 14χρονου από τη Δικαιοσύνη, αλλά και των ίδιων των καταγγελλόντων που, σε κάποιες περιπτώσεις, η ευαισθησία τους για τον ανήλικο παρομοιάστηκε και με παιδεραστία.

Υψηλά έσοδα

Στην ερώτησή του στη Βουλή, πριν από ένα μήνα (28/1/2014) ο Στ. Σαμοΐλης άφηνε σαφείς αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας, αλλά και για τα υψηλά έσοδα από δωρεές, του Ορφανοτροφείου Κέρκυρας, που, σύμφωνα με τον βουλευτή, είναι ασύμβατα με το ελάχιστο προσωπικό του ιδρύματος και το οικονομικό κόστος της λειτουργίας του.

Οπως ανέφερε ο βουλευτής, «τα αγαθοεργά ιδρύματα της νήσου Κέρκυρας χαρακτηρίζονται ως ιδιόρρυθμα τοπικά ιδρύματα ΝΠΔΔ που προεδρεύονται από τον δήμαρχο της Κέρκυρας και τα ίδια είναι αποκλειστικά αρμόδια για την εκτέλεση του κοινωφελού τους σκοπού. Είναι γνωστό ότι ενισχύθηκαν με ευεργετικές δωρεές και κληροδοτήματα, όπως είναι γνωστό ότι διαχειρίζονται υψηλά ετήσια έσοδα. Παρ’ όλα αυτά, το καθεστώς υπολειτουργίας τους εγείρει ερωτηματικά, τόσο για την ορθή διάθεση των οικονομικών πόρων όσο και για το βαθμό αποτελεσματικότητας της διοίκησής τους».

«Χωρίς πτυχία»

Επίσης, τονίζει ο Στ. Σαμοΐλης, στο χρονικό διάστημα που αφορά η καταγγελία, το Ορφανοτροφείο της Κέρκυρας δεν διέθετε μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό κ.λπ.), που θα μπορούσε αφ’ ενός μεν να αποτρέψει τέτοιες εξελίξεις και να υποστηρίξει κατάλληλα ένα παιδί που ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας, αφ’ ετέρου δε να αξιολογήσει επιστημονικώς την κατάσταση. «Αντίθετα, ουδεμία εκ των τεσσάρων υπαλλήλων του Ορφανοτροφείου δεν διαθέτει κανένα πτυχίο ή ειδίκευση που να καλύπτει τις παιδοψυχολογικές και ευρύτερα παιδαγωγικές ανάγκες των μικρών τροφίμων του ιδρύματος».

Τελικά, αντί να διερευνηθούν οι καταγγελίες σωματικής και ψυχολογικής βίας κατά του 14χρονου, ο οποίος υπήρξε ήδη θύμα ενδοοικογενειακής βίας, βρέθηκε να είναι ο ίδιος κατηγορούμενος με εντολή να απομακρυνθεί από το ορφανοτροφείο και τα μικρότερα αδέρφια του και να οδηγηθεί στο στρατόπεδο κράτησης μεταναστών της Κόνιτσας.