Σε νοσοκομείο μεταφέρεται ο επικριτής του Κρεμλίνου και απεργός πείνας Αλεξέι Ναβάλνι

Γιατροί των φυλακών αποφάσισαν να μεταφέρουν τον Ρώσο ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι στο νοσοκομείο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική σωφρονιστική υπηρεσία, 20 ημέρες αφού ξεκίνησε απεργία πείνας που έχει οδηγήσει σε διεθνείς προειδοποιήσεις για τις συνέπειες που θα υπάρξουν εάν πεθάνει στη φυλακή.

AP 21044676672964 1

Σύμμαχοι του Ναβάλνι, που δεν είχαν καμία πρόσβαση σε εκείνον από την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν ότι αναμένουν άσχημες ειδήσεις για την πορεία της υγείας του. Οι ίδιοι σχεδιάζουν μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Η περίπτωση του Ναβάλνι έχει απομονώσει περαιτέρω τη Μόσχα σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις και η Τσεχία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, απέλασε Ρώσους μυστικούς πράκτορες, κατηγορώντας τη Μόσχα για ανάμειξη σε φονικές εκρήξεις το 2014 σε αποθήκη πυρομαχικών.

Η ρωσική σωφρονιστική υπηρεσία ανέφερε σε ανακοίνωση ότι ελήφθη απόφαση για τη μεταφορά του 44χρονου Ναβάλνι σε νοσοκομείο τοπικών φυλακών, αν και δεν διευκρίνισε εάν η μεταφορά έχει ήδη γίνει. Ανέφερε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι «ικανοποιητική» και ότι λάμβανε με τη συναίνεσή του «θεραπεία βιταμινών».

Ο Ιβάν Ζντάνοφ, επικεφαλής του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς του Ναβάλνι, χαρακτήρισε την κίνηση «μεταφορά στην ίδια αποικία βασανιστηρίων, μόνο με μεγαλύτερο νοσοκομείο, όπου δέχονται σοβαρά ασθενείς».

«Άρα αυτό καταλαβαίνει κανείς ότι σημαίνει πως η κατάσταση του Ναβάλνι έχει επιδεινωθεί και έχει επιδεινωθεί με τέτοιο τρόπο που ακόμα και ο βασανιστής το παραδέχεται», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Ναβάλνι, ακτιβιστής κατά της διαφθοράς που έγινε γνωστός μέσω βίντεο τα οποία έγιναν viral και στα οποία ανέφερε τον πλούτο που έχουν συγκεντρώσει υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι, εκτίει ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών για παλαιές κατηγορίες υπεξαίρεσης, τις οποίες ο ίδιος χαρακτηρίζει κατασκευασμένες.

Ο Ναβάλνι συνελήφθη επιστρέφοντας στη Ρωσία τον Ιανουάριο αφού ανέρρωσε στη Γερμανία από τη δηλητηρίασή του, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, με απαγορευμένο νευροτοξικό παράγοντα στη Ρωσία, μια ενέργεια που ο ίδιος και οι δυτικές κυβερνήσεις χαρακτήρισαν απόπειρα δολοφονίας. Το Κρεμλίνο αρνείται την όποια ευθύνη.

Ο επικριτής του Κρεμλίνου ξεκίνησε απεργία πείνας στις 31 Μαρτίου για να διαμαρτυρηθεί για την άρνηση, όπως λέει, των αρχών της φυλακής να του παράσχουν θεραπεία για πόνο στο πόδι και τη μέση. Η Ρωσία λέει ότι λαμβάνει τη σωστή φροντίδα και ότι ο Ναβάλνι υπερβάλλει για την κατάσταση της υγείας του για να κερδίσει την προσοχή.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Ρωσία για αδιευκρίνιστες «επιπτώσεις» στην περίπτωση που ο Ναβάλνι πεθάνει σε ρωσική φυλακή. Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν το θέμα σήμερα.

Το Κρεμλίνο είπε σήμερα ότι θα απαντήσει σε οποιεσδήποτε περαιτέρω κυρώσεις και απέρριψε τις δηλώσεις ξένων χωρών για την υπόθεση. «Η κατάσταση της υγείας αυτών που έχουν καταδικαστεί και φυλακιστεί σε ρωσικό έδαφος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ζήτημα που τους αφορά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ

Η Μόσχα σε μεγάλο βαθμό έχει αδιαφορήσει για τη διεθνή πίεση. Ωστόσο, η ανάληψη της εξουσίας από μια νέα κυβέρνηση τον Ιανουάριο στην Ουάσινγκτον μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες, εάν ο Μπάιντεν πιέσει με σκληρότερες κυρώσεις συγκριτικά με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Μόσχα απέλασε 20 Τσέχους διπλωμάτες χθες, Κυριακή, ως απάντηση στην απέλαση 18 Ρώσων από την Τσεχική Δημοκρατία το σαββατοκύριακο, αφού η Πράγα κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμπλέκεται σε έκρηξη που είχε σημειωθεί σε αποθήκη πυρομαχικών.

Η Τσεχία είπε σήμερα ότι η απόφαση της Μόσχας να απελάσει περισσότερους Τσέχους συγκριτικά με τους Ρώσους που είχε απελάσει η ίδια ήταν μη αναμενόμενη και ζήτησε από τους Ευρωπαίους συμμάχους της να δείξουν τη στήριξή τους.

Σύμμαχοι του Ναβάλνι ζητούν να γίνουν μαζικές διαμαρτυρίες αυτή την εβδομάδα για να σωθεί η ζωή του. Οι ρωσικές αρχές έχουν απαγορεύσει τέτοιες διαδηλώσεις, λαμβάνουν δραστικά μέτρα σε βάρος των διοργανωτών και έως τώρα έχουν καταφέρει να αποτρέψουν ένα συνεχές αντιπολιτευόμενο κίνημα στους δρόμους. Η αστυνομία είπε σήμερα ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να συμμετέχει σε απαγορευμένες διαδηλώσεις.

Η Λιούμποφ Σομπόλ, σύμμαχος του Ναβάλνι, δήλωσε ότι οι φίλοι του ετοιμάζονται να ακούσουν άσχημες ειδήσεις για την υγεία του.«Δεν γνωρίζουμε τι του συνέβη το σαββατοκύριακο διότι οι δικηγόροι του δεν επιτρέπεται να τον επισκεφθούν τότε. Ελπίζω ότι θα έχουμε κάποια νέα σήμερα αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα λάβουμε κακά νέα», δήλωσε η Σομπόλ στον ραδιοφωνικό σταθμό Ekho Moskvy.

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα να λάβουμε καλές ειδήσεις για την υγεία του σήμερα. Νομίζω ότι η κατάστασή του βρίσκεται πολύ κοντά στο να είναι κρίσιμη, κοντά στο να είναι πολύ σοβαρή. Είκοσι ημέρες απεργίας πείνας –είναι πάρα πολύ».

Φήμες και θεωρίες πολιορκούν το Παλάτι: «Πέθαναν» τον Κάρολο, σωσίας η Μίντλετον – Το χρονικό του…παραλόγου

AP23186564078814

Φήμες και θεωρίες πολιορκούν το Παλάτι: «Πέθαναν» τον Κάρολο, σωσίας η Μίντλετον – Το χρονικό του…παραλόγου

Όργιο φημολογίας και θεωριών συνωμοσίας επικρατεί για το τι συμβαίνει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Τα…

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

5848271

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

Την αναστολή των καθηκόντων του επίορκου γιατρού αποφάσισε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης μετά…

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

Απόδημος

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

«Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται», ανέφερε ο Δημήτρης Σαββίδης στο βίντεο…

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για όλα λίγη ώρα πριν περάσει την πύλη του στρατοπέδου στη…