Newsroom

Newsroom

Σε κλοιό ο Καντάφι, σφοδρές μάχες στην Τρίπολη

Σε απόσταση αναπνοής από την Τρίπολη έφτασαν οι Λίβυοι εξεγερμένοι. Εδώ και ώρες έχουν περικυκλώσει την πρωτεύουσα και δηλώνουν αποφασισμένοι…

libya

Σε απόσταση αναπνοής από την Τρίπολη έφτασαν οι Λίβυοι εξεγερμένοι. Εδώ και ώρες έχουν περικυκλώσει την πρωτεύουσα και δηλώνουν αποφασισμένοι να βάλουν τέλος στο καθεστώς Καντάφι. Αποφασισμένος να πολεμήσει μέχρι τέλους δήλωσε από τη μεριά του ο συνταγματάρχης, μέσω ραδιοφωνικού μηνύματος που απηύθυνε στους υποστηρικτές του. Δήλωσε επίσης ότι «φοβάται ότι θα καεί η Τρίπολη» και κάλεσε το λαό να συρρεύσει στην πρωτεύουσα για να την απελευθερώσει από τους αντικαθεστωτικούς. Εντωμεταξύ, πριν από λίγο το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι: «Οι εξεγερμένοι από τη δυτική Λιβύη μπήκαν στην Τρίπολη».
Συνολικά 376 είναι οι νεκροί και περίπου 1.000 οι τραυματίες και στις δύο πλευρές από τις μάχες που γίνονται από χθες το βράδυ, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε στο Ρόιτερ υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Αργά το απόγευμα οι αντικαθεστωτικοί βρίσκονταν σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Σύμφωνα με το δημοσιογράφο, οι αντικαθεστωτικοί πήραν σήμερα το απόγευμα τον έλεγχο ενός στρατοπέδου που βρίσκεται στην είσοδο της Τρίπολης, στο “27ο χιλιόμετρο”, στην οδική αρτηρία της Ζαουίγια, από το οποίο προμηθεύτηκαν όπλα και πυρομαχικά. Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια πηγή, από τις μάχες τραυματιστηκαν πολλοί, οχήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες και μέσα σε αυτά, όπως υποστηρίζει ο δημοσιογράφος υπάρχουν απανθρακωμένα πτώματα.

Στη στρατιωτική αυτή βάση, που περιβάλλεται σαν οχυρό από έναν χοντρό τοίχο ύψους 20 μέτρων, βρίσκονται όπλα, εκτοξευτήρες ρουκετών Grad, διάφορα είδη οχημάτων και πολλά κιβώτια με πυρομαχικά.

Παράλληλα αυτόπτης μάρτυρας, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι η συνοικία Τατζούρα, στα ανατολικά προάστια της Τρίπολης, τελεί σήμερα το απόγευμα υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Ρόιτερ, πυρά ακούστηκαν κοντά σε ξενοδοχείο στην Τρίπολη όπου διαμένουν δημοσιογράφοι των ξένων μέσων ενημέρωσης. Ο ανταποκριτής του Ρόιτερ στη Λιβύη επιβεβαίωσε επίσης τις σφοδρές μάχες στην αεροπορική βάση Μιτίγκα, στην Τατζούρα.

Νωρίτερα, σήμερα, δυνάμεις του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν το οχυρωμένο συγκρότημα Μπαμπ αλ-Αζιζίγια του Καντάφι στο κέντρο της Τρίπολης, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της εξέγερσης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως Λίβυοι εξεγερμένοι, οι οποίοι έφτασαν δια θαλάσσης από τη Μισράτα, 200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, έχουν διεισδύσει στην πρωτεύουσα και συμμετέχουν στις μάχες που διεξάγονται εκεί αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλούνται τα διεθνή ΜΜΕ, η μάχη της Τρίπολης ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου. Τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα, ενώ έγιναν μάχες στα περίχωρα. Οι αντάρτες κινούνται προς την Τρίπολη και από τα ανατολικά, όπου κατέλαβαν την πόλη Ζαούιγια και από τα δυτικά, όπου κατέλαβαν τη Ζλιτάν.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Αλ Τζαζίρα, στις μάχες πέριξ της πρωτεύουσας σκοτώθηκαν 31 στρατιώτες του Καντάφι και συνελήφθησαν ακόμη 42.

Μάχες έγιναν και στο λιμάνι της Μπρέγκα, όπου στρατιώτες του καθεστώτος διοργάνωσαν αντεπίθεση και επιχειρούν να το ανακαταλάβουν.

Βλέπουν το τέλος να πλησιάζει

Την πτώση του Καντάφι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες εκτίμησε ο πρώην στενός του συνεργάτης Αμπντελσαλάμ Τζαλούντ, μιλώντας στο ιταλικό δίκτυο Rai News.

Νωρίτερα, ένας από τους στρατιωτικούς επικεφαλής των αντικαθεστωτικών, ο Αμπντελχακίμ Μπελχάτζ δήλωσε ότι η λιβυκή πρωτεύουσα, προπύργιο του Καντάφι, “θα έχει πέσει ως αύριο” .

“Η ώρα μηδέν έφτασε”, δήλωσε ο Αμπντέλ Χαφίζ Γκόγκα, αντιπρόεδρος του του Εθνικού Συμβουλίου των εξεγερθέντων. Υποστήριξε ότι οι δυνάμεις που επιτίθενται στην Τρίπολη λειτουργούν βάσει στρατηγικού σχεδίου και υπό κεντρικό συντονισμό.

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων Άχμεντ Τζιμπρίλ, γνωστοποίησε ότι η “επιχείρηση Σειρήνα” διεξάγεται σε συντονισμό με το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, εξερμένους πολίτες της Τρίπολης, αλλά και το ΝΑΤΟ. Εκτίμησε ότι θα διαρκέσει πολλές ημέρες και προέβλεψε ότι ο Καντάφι είτε θα παραδοθεί, είτε θα δραπετεύσει από την πόλη.

“Σε περίπτωση που εκφράσει την επιθυμία να εγκαταλείψει τη Λιβύη, θα δεχθούμε θετικά αυτή την πρόταση και θα την αποδεχθούμε”, είπε.

“Πιστεύουμε ότι οι ημέρες του Καντάφι είναι μετρημένες και ότι ο λιβυκός λαός αξίζει ένα δίκαιο, δημοκρατικό και ειρηνικό μέλλον” δήλωσε, εκ μέρους των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσε εκ νέου τον Καντάφι να απαρνηθεί άμεσα την εξουσία και να διατάξει την κατάπαυση του πυρός στις δυνάμεις που τον υποστηρίζουν.

Σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας ο Σαρκοζί συγχαίρει τους αντικαθεστωτικούς για το θάρρος που επιδεικνύουν και “τους διαβεβαιώνει εκ νέου για την πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας για να ολοκληρώσουν την απελευθέρωση της χώρας τους από την καταπίεση και τη δικτατορία”.

Κάλεσε τους πιστούς στο καθεστώς σε μαζική αντεπίθεση.

Οι επιτιθέμενοι δεν είναι παρά μέλη “συμμοριών”, απάντησε το καθεστώς, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις εξελίξεις. Τα ξημερώματα ο ίδιος ο Καντάφι προχωρησε σε διάγγελμα, εν μέσω φημών ότι είχε εγκαταλείψει τη χώρα. Συνεχάρη τους υποστηρικτές του, επειδή -όπως είπε- απώθησαν την επίθεση των ανταρτών. Αποκάλεσε τους τελευταίους “ποντικούς” και ισχυρίστηκε ότι υποκινούνται από ξένα συμφέροντα και συγκεκριμένα από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, που “θέλει να κλέψει” το πετρέλαιο της χώρας.

Ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιος του Λίβυου ηγέτη, δήλωσε από τη μεριά του ότι ούτε ο πατέρας του, ούτε οι οικείοι του σκοπεύουν να παραδοθούν. Χαρακτήρισε “φαντασιοπληξίες” τις ανακοινώσεις των ανταρτών για στρατιωτικές νίκες, ωστόσο δεν φάνηκε αισιόδοξος για μία θετική για την οικογένειά του έκβαση του εμφυλίου πολέμου.

“Είναι αδύνατον να παραδοθούμε. Είμαστε στη γη μας. . . έξι μήνες, ένα χρόνο, ακόμα και δυο, κανένα πρόβλημα· θα περιμένουμε”, είπε.

Εκπρόσωπος του καθεστώτος ισχυρίστηκε ότι χιλιάδες επαγγελματίες στρατιώτες και χιλιάδες εθελοντές θα υπερασπιστούν την Τρίπολη.

Εν τω μεταξύ, αποκλεισμένοι στη λιβυκή πρωτεύουσα παραμένουν πολλοί ξένοι πολίτες, καθώς το μαλτέζικο πλοίο MV Triva 1 που επρόκειτο να τους παραλάβει δεν κατάφερε να καταπλεύσει σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Τρίπολης. Δέχθηκε πυρά και αγκυροβόλησε στ’ ανοιχτά.
http://www.enet.gr