Σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο θα επιχειρήσει σύγκλιση ο Αλ.Τσίπρας

Με όπλα τις ελληνικές θέσεις που παρουσίασαν εχθές στο eurogroup οι κ.κ. Δραγασάκης και Βαρουφάκης μπαίνει στη Σύνοδο Κορυφής της…

cb5c3b4a9b0b7a6b5059f4e0a82df09a

Με όπλα τις ελληνικές θέσεις που παρουσίασαν εχθές στο eurogroup οι κ.κ. Δραγασάκης και Βαρουφάκης μπαίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.  «Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση για να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να επαναφέρουμε την Ευρώπη στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Από τον κύκλο του πρωθυπουργού προκύπτει πως ο Αλέξης Τσίπρας θα περιγράψει την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, καθώς επίσης θα μιλήσει και για τη διαφωνία στο Εurogroup, υπό το σκεπτικό πάντα να βρεθούν συναινετικές λύσεις ώστε «να μην κολλήσει το πράγμα μόνο στις διατυπώσεις».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν σε ό,τι αφορά στη συμφωνία-γέφυρα, που είναι μια μεταβατική συμφωνία -την οποία η χώρα έχει ανάγκη- έως ότου καταρτίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2015-2018, πως η ελληνική πλευρά εστιάζει στις εξής πέντε θέσεις:

1. Σε σχέση με το χρηματοδοτικό σκέλος, «όχι» στη δόση από τον ΕΣΜ, καθώς δεν είναι επιθυμία οι ευρωπαϊκοί λαοί να πληρώνουν άλλο για μια πολιτική που επιβαρύνει (τα 7,5 δισ.).

2. Το 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων για να αναχρηματοδοτήσουμε εμείς την αύξηση των ορίων εντόκων πάνω από 10 δισ.

3. Ζητάμε τα 11,4 δισ. από το ΤΧΣ να κατευθυνθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυγιανθούν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια.

4. Εξορθολογισμός του δημοσιονομικού πλαισίου, ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να μείνει σταθερό σε αυτό που πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση στο 1,49%.

5. Εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων (φορολογικό σύστημα, κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης κ.ά.).

Παράλληλα ξεκαθαρίζεται πως τίθεται θέμα συζητήσεων που αφορά στο «κλείσιμο» και την ολοκλήρωση του προγράμματος. «Αυτό έχει κλείσει με τη λαϊκή ετυμηγορία και δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν έχουν υπάρξει εκλογές στις 25 Γενάρη στην Ελλάδα. Δεν ζητάμε παράλογα πράγματα και με όσους συζητάμε στα fora τα θεωρούν απολύτως λογικά», τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Ωστόσο, παραδέχονται πως υφίσταται η εμμονή των εταίρων να ζητήσει η κυβέρνηση επέκταση του παρόντος προγράμματος. 

Μάλλον αισιόδοξο είναι το κλίμα που προκύπτει από δηλώσεις πρωθυπουργών κι ηγετών που προσέρχονταν στη Σύνοδο. 

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ανυπόμονος για την πρώτη του συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό και συμπλήρωσε: «Αυτό που απαιτείται είναι όχι πίεση, αλλά λύση. Η βρετανική οικονομία επηρεάζεται από την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο του Εurogroup να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα. Επίσης, είπε ότι περιμένει με ενδιαφέρον να δει τι θα πει ο Τσίπρας στη Σύνοδο.

Αντίθετα ιδιαίτερα αυστηρός εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ είπε: «Νομίζω ότι ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα, το κλειδί είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε τη συνέχεια του προγράμματος, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα επιμείνουμε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί. Πιστεύω ότι η Ελλάδα ήταν σε καλή οικονομική πορεία κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, αλλά τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο των Ελλήνων».

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

AP24065619504366

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που έδωσε στο Hollywood Reporterη, η 35χρονη μούσα του Γιώργου Λάνθιμου.

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

6202467

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

«Δεν θα τελειώσουν ποτέ τα τροχαία όπως πάμε, δεν τιμωρείται κανείς. Είμαι τόσο θυμωμένη, απογοητευμένη»,…

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο – Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

bharathi kannan BrtCGcrZd10 unsplash

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο – Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 44χρονος, ενεργώντας κατ’ εντολή του 47χρονου, εκτέλεσε με κυνηγετικό όπλο…

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στηρίζει Αττικόν και απαντά στον Καλλιάνο: «Είναι ένας κόμβος αριστείας»

Καλλιάνος ξέσπασμα

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στηρίζει Αττικόν και απαντά στον Καλλιάνο: «Είναι ένας κόμβος αριστείας»

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τα όσα καταγγέλλει ο Γιάννης…