Newsroom

Newsroom

Σαμαρά…που δίδασκες

Στην πολιτική πολλές φορές το παρελθόν αποτελεί οδηγό τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον. Σε κάποιες περιπτώσεις…

samaras2

Στην πολιτική πολλές φορές το παρελθόν αποτελεί οδηγό τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, το παρελθόν μπορεί να αποτελέσει τη βαριά σκιά του μέλλοντος.

Ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αποτελεί ίσως ένα από τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα πολιτικού αρχηγού, με έντονες μεταπτώσεις. Από τον άρνηση του πρώτου μνημονίου στη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ και από την κριτική προς την ΕΚΤ στη σιωπηλή συγκατάβαση.

Το www.koutipandoras.gr δημοσιεύει σήμερα δελτίο τύπου του 2006, όταν ο κ. Σαμαράς κατείχε τη θέση του ευρωβουλευτή και κατακεραύνωνε τον τότε πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ για την ακολουθούμενη περιοριστική νομισματική πολιτική.

Ήταν 11 Οκτωβρίου 2006 όταν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου για την τότε πολιτική της ΕΚΤ, ο κ. Σαμαράς παίρνει το λόγο και κατακεραυνώνει τον κ. Τρισέ για την πέμπτη συνεχή αύξηση των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου ανέρχονταν μόλις σε 1,8%.

«Φαίνεται πως πιστεύετε, ότι ετήσιοι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης της οικονομίας της τάξης του 2,5% είναι “υπερβολικά υψηλοί” για την Ευρωζώνη!
Και ανεργία της τάξης του 8% είναι “πολύ χαμηλή» σχολίασε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:

«Πρέπει να αντιληφθείτε ότι εμείς, εδώ, αντιπροσωπεύουμε τους λαούς μας.
Μεταξύ άλλων αντιπροσωπεύουμε ανθρώπους από τη μεσαία τάξη που έχουν πάρει δάνεια.
Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη λογική σας.
Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι δεν θα αφήσετε την οικονομική ανάκαμψη να τρέξει ταχύτερα από 2%.
Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι δεν θα αφήσετε την ανεργία να πέσει κάτω από 8%.
Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι θα πνίξετε την ανάκαμψη στην Ευρώπη πριν απογειωθεί».

Μερικά χρόνια αργότερα ο κ. Σαμαράς, όντας πλέον αρχηγός της ΝΔ θα δώσει τη συγκατάθεσή του για το μνημόνιο και τα σκληρά οικονομικά μέτρα, δίχως ανάπτυξη. Η «οικονομική ανάκαμψη», η εκτόξευση της ανεργίας και η προστασία της μεσαίας τάξης, τα οποία τότε ευαγγελιζόταν ο κ. Σαμαράς πήγαν περίπατο. Η άρνηση για αποδοχή της λογικής του κ. Τρισέ, μετατράπηκε σε αποδοχή της λογικής του παραλόγου.

Το επιχείρημα της ρευστότητας

Στην τότε αντιπαράθεσή του με τον κ. Τρισέ, ο κ. Σαμαράς αντέτεινε και ένα ακόμη επιχείρημα. Αυτό της ρευστότητας στην Ευρωπαϊκή οικονομία. «Η κατάσταση αυτή κατά τον κ. Σαμαρά δεν είναι αποδεκτή και για ένα ακόμη λόγο» αναφέρει το δελτίο τύπου, «η ΕΚΤ ασχολείται αποκλειστικά, πώς θα εξουδετερώσει την υπερβολική ρευστότητα». Και στη συνέχεια γίνεται αναφορά στον ιδρυτή της ΕΚΤ Λαμφαλουσσύ, ο οποίος προφητικά δύο μέρες πριν είχε δηλώσει ότι η υπερβολική ρευστότητα είναι αυτή που έσωσε τις ευρωπαϊκές οικονομίες από συστημικές κρίσεις στο παρελθόν.

«Αφού δεν ακούτε πολλούς από μάς, που σας επικρίνουμε, εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο, μήπως θα ‘πρεπε, τουλάχιστον, να εισακούσετε τις προειδοποιήσεις του κ. Λαμφαλουσσύ»; αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς

Το φάντασμα του Λαμφαλουσσύ δείχνει όμως να επέστρεψε θριαμβευτικά. Αυτή τη φορά όμως όχι μόνο για τον κ. Τρισέ αλλά και για τον αρχηγό της ΝΔ. Εκτός και αν ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι με τα σκληρά οικονομικά μέτρα, τα οποία συναποφάσισε μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ, θα δώσουν πνοή ρευστότητας στην «στραγγαλισμένη» ελληνική οικονομία.

Αναλυτικότερα το δελτίο τύπου του 2006 έχεις ως εξής:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 11 Οκτωβρίου 2006

Σκληρή κριτική Αντώνη Σαμαρά στον Τρισέ, για τα ευρω-επιτόκια

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλώντ Τρισέ, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου για την τρέχουσα πολιτική της ΕΚΤ στη διάρκεια της τακτικής επαφής του και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών. Παίρνοντας το λόγο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, καυτηρίασε την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε το γεγονός ότι η Τράπεζα προχώρησε για πέμπτη φορά στην αύξηση των επιτοκίων παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου, ήταν μόλις 1,8%.
“Φαίνεται πως πιστεύετε, ότι ετήσιοι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης της οικονομίας της τάξης του 2,5% είναι “υπερβολικά υψηλοί” για την Ευρωζώνη!
Και ανεργία της τάξης του 8% είναι “πολύ χαμηλή” σχολίασε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:

“Πρέπει να αντιληφθείτε ότι εμείς, εδώ, αντιπροσωπεύουμε τους λαούς μας.
Μεταξύ άλλων αντιπροσωπεύουμε ανθρώπους από τη μεσαία τάξη που έχουν πάρει δάνεια.
Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη λογική σας.
Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι δεν θα αφήσετε την οικονομική ανάκαμψη να τρέξει ταχύτερα από 2%.
Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι δεν θα αφήσετε την ανεργία να πέσει κάτω από 8%.
Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι θα πνίξετε την ανάκαμψη στην Ευρώπη πριν απογειωθεί”.

Η κατάσταση αυτή κατά τον κ. Σαμαρά δεν είναι αποδεκτή και για ένα ακόμη λόγο:
Η ΕΚΤ ασχολείται αποκλειστικά, πώς θα εξουδετερώσει την υπερβολική ρευστότητα.
Αλλά ο ιδρυτής της ΕΚΤ, ο κ. Λαμφαλουσσύ, ανέφερε μόλις προχθές, ότι η υπερβολική ρευστότητα είναι αυτή που έσωσε τις ευρωπαϊκές οικονομίες από συστημικές κρίσεις στο παρελθόν.
Ο κ. Λαμφαλουσσύ, ανέφερε ακόμα, ότι σταθερότητα τιμών δεν σημαίνει μόνο να καταπολεμά κανείς τον πληθωρισμό, αλλά και την ύφεση.
Και φαινόμενα όπως, η ύφεση και ο αποπληθωρισμός μπορούν να επισυμβούν όταν οι νομισματικές αρχές, προσπαθώντας να ρίξουν τον πληθωρισμό, σπάσουν μια φούσκα στην αγορά αξιογράφων ή ακινήτων.
Δηλαδή αυτό ακριβώς που κινδυνεύει σήμερα να προκαλέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την πολιτική της.

“Αφού δεν ακούτε πολλούς από μάς, που σας επικρίνουμε, εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο, μήπως θα ‘πρεπε, τουλάχιστον, να εισακούσετε τις προειδοποιήσεις του κ. Λαμφαλουσσύ”; αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της ΕΚΤ.

Φανερά ενοχλημένος, ο κ. Τρισέ απάντησε, ότι
«τρέφει βαθύτατο σεβασμό για τον κ. Λαμφαλουσσύ, αλλά δεν πιστεύει ότι υπάρχει σήμερα κίνδυνος αποπληθωρισμού κι ότι επιδίωξη της ΕΚΤ είναι να προσφέρει σταθερότητα τιμών σε μέσο-μακροπρόθεσμο διάστημα.
Γι’ αυτό και δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του τα τρέχοντα στοιχεία του πληθωρισμού, αλλά αυτά που προσδοκά στο μέλλον.

Αυτή η ομολογία ότι η πολιτική της ΕΚΤ στηρίζεται όχι σε τρέχοντα στοιχεία, αλλά σε υποκειμενικές προσδοκίες της Τράπεζας για το μέλλον, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, γιατί θεωρείται μάλλον ανορθόδοξη…»

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

mixaloliakos

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

Το δικαστήριο όφειλε να εξετάσει αν ο κρατούμενος θεωρείται επικίνδυνος για τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων,…

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…