Newsroom

Newsroom

"Ρουτίνα" για τους κυανόκρανους, το ανταποδοτικό σεξ, με όσους βοηθάνε

Κόλαφο αποτελεί για τους κυανόκρανους του ΟΗΕ, το προσχέδιο έκθεσης του Οργανισμού που αποκαλύπτει πως αποτελεί «ρουτίνα» το ανταποδοτικό σεξ μεταξύ του προσωπικού των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ και του τοπικού πληθυσμού

1 1918

Κόλαφο αποτελεί για τους κυανόκρανους του ΟΗΕ, το προσχέδιο έκθεσης του Οργανισμού που αποκαλύπτει πως αποτελεί «ρουτίνα» το ανταποδοτικό σεξ μεταξύ του προσωπικού των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ και του τοπικού πληθυσμού. Παρά μάλιστα τις απαγορεύσεις σύναψης σχέσεων μεταξύ ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης με τους ανθρώπους που βοηθάει.
Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωσή του το 2003 ο ΟΗΕ απαγόρευε το σεξ έναντι ανταλλαγμάτων μεταξύ των κυανόκρανων και ντόπιων γυναικών, εν μέρει επειδή κάτι τέτοιο υπονομεύει την αξιοπιστία του Οργανισμού σε περιοχές όπου δραστηριοποιείται.
Αποτελεί ωστόσο κοινό μυστικό οι «κυανόκρανοι» να εξαγοράζουν τις σεξουαλικές υπηρεσίες γυναικών προσφέροντάς τους, όχι μόνο χρήματα, αλλά υλικά αγαθά, όπως φορέματα, κοσμήματα, αρώματα, κινητά τηλέφωνα κι άλλα αντικείμενα.
«Τα στοιχεία από δύο χώρες που συμμετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές δείχνουν ότι το ανταποδοτικό σεξ είναι αρκετά σύνηθες στις ειρηνευτικές αποστολές αλλά δεν καταγγέλλεται», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο που εκπόνησε το Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων (OIOS) του ΟΗΕ και έχει ημερομηνία 15 Μαΐου. Η έκθεση επικαλείται 480 καταγγελίες σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης στο διάστημα 2008-2013, εκ των οποίων το ένα τρίτο αφορούσε παιδιά. Αναφέρει ακόμη ότι οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν αποστολές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Λιβερία, την Αϊτή και το Νότιο Σουδάν.
Το προσχέδιο έκθεσης αναφέρει ότι εκατοντάδες γυναίκες στην Αϊτή και τη Λιβερία επέλεξαν να παράσχουν σεξουαλικές υπηρεσίες σε κυανόκρανους για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους ξεφεύγοντας από την πείνα και τη φτώχεια.
Σημειώνεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη διαθέτουν αυτήν την εποχή περισσότερους από 125.000 στρατιώτες, αστυνομικούς και πολίτες που απασχολούνται σε 16 αποστολές του Οργανισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όπως επισημαίνεται στο προσχέδιο της έκθεσης, «ο αριθμός των προφυλακτικών που διανέμονται, μαζί με τον αριθμό των μελών του προσωπικού που λαμβάνουν εκούσια υπηρεσίες ψυχολόγων και υποβάλλονται σε εμπιστευτικές εξετάσεις για τον ιό HIV, υποδηλώνουν ότι οι σεξουαλικές σχέσεις ανάμεσα στο προσωπικό των ειρηνευτικών αποστολών και τον τοπικό πληθυσμό ενδεχομένως να είναι ζήτημα ρουτίνας».
Μόνο πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση, καταγγέλθηκαν 51 περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης από κυανόκρανους ενώ, όπως διευκρινίζεται, την πρωταρχική ευθύνη για τη διερεύνηση των καταγγελιών εις βάρος του προσωπικού του Οργανισμού έχουν οι χώρες που συνδράμουν με στρατιώτες τις αποστολές του ΟΗΕ.
Στην απάντησή τους τα Τμήματα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων και Υποστήριξης Πεδίου του ΟΗΕ εκφράζουν την απογοήτευσή τους επειδή το OIOS δεν αξιολογεί στην έκθεσή του τις προσπάθειες πρόληψης, αλλά επικεντρώνεται μόνο στις προσπάθειες που καταβάλλονται μετά τις καταγγελίες, κάτι που «θα παρείχε πολύ πιο ολοκληρωμένη θεώρηση των μέτρων που λαμβάνονται από τα τμήματα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της κακοποίησης», όπως υποστηρίζουν.

 

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…