Newsroom

Newsroom

Το ρομπότ ανθρώπινος σύντροφος

Την συντροφιά ενός ρομπότ θα έχουμε σε λίγα χρόνια μέσα στο σπίτι μας. Συγκεκριμένα σε μερικές δεκαετίες, ο ιδιοκτήτης ενός…

robot

Την συντροφιά ενός ρομπότ θα έχουμε σε λίγα χρόνια μέσα στο σπίτι μας. Συγκεκριμένα σε μερικές δεκαετίες, ο ιδιοκτήτης ενός ρομπότ θα μπορεί να το εκπαιδεύσει να καταλαβαίνει και να εκφράζεται σε οποιαδήποτε γλώσσα, με τον ίδιο περίπου τρόπο που οι γονείς μαθαίνουν στα παιδιά τους να μιλούν. Αυτός είναι ο στόχος επιστημόνων από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Hertfordshire, οι οποίοι αναπτύσσουν τεχνολογίες που θα δίνουν τη δυνατότητα στα ρομπότ να αποκτούν γλωσσικές δεξιότητες μέσω της καθημερινής τους αλληλεπίδρασης με τον άνθρωπο.
Όπως και ένα πολύ μικρό παιδί, πριν ξεκινήσει να εκπαιδεύεται, το ρομπότ μπορεί απλώς να αναπαράγει τους ήχους της ανθρώπινης ομιλίας, χωρίς να ξεχωρίζει ποιοι ήχοι αντιστοιχούν σε ποιες συγκεκριμένες λέξεις. Όταν όμως ένας άνθρωπος αρχίσει να του δείχνει διάφορα αντικείμενα με διάφορα σχήματα και χρώματα, προσφέροντας το όνομα των σχημάτων και των χρωμάτων, το iCub «καταλαβαίνει» τις αντίστοιχες λέξεις και στη συνέχεια μπορεί να τις χρησιμοποιήσει το ίδιο σωστά.
Οι επιστήμονες θέλουν εξελίξουν τις τεχνολογίες τους, ώστε στο μέλλον το ανθρωποειδές να μπορεί με τον ίδιο τρόπο να αναγνωρίζει λέξεις και έννοιες από πολύ περισσότερες κατηγορίες – με τελικό στόχο, να εκπαιδεύεται να μιλά όπως κι ένα μικρό παιδί. Και υποστηρίζουν πως ένα ρομπότ που θα μαθαίνει να μιλά αλληλεπιδρώντας καθημερινά με τον ιδιοκτήτη του θα έχει το πλεονέκτημα ότι θα μπορεί να μιλήσει οποιαδήποτε γλώσσα, βελτιώνοντας μάλιστα τις γλωσσικές του ικανότητες μέρα με τη μέρα.
Το «πειραματόζωο» που χρησιμοποιούν οι ερευνητές για τις δοκιμές τους αναπτύχθηκε από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Ιταλίας και χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 20 ρομποτικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, με σκοπό την ανάπτυξη διάφορων τεχνολογιών. Χάρις σε ένα ψηφιακό ομοίωμα του ανθρώπινου κεντρικού νευρικού συστήματος, το ανδροειδές μπορεί επίσης να καταλαβαίνει τη θέση του «σώματός» του στον χώρο, συντονίζοντας τη λειτουργία των μελών του όταν κινείται


Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

παο finel

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

Ο μεγαλύτερος «άθλος» στη σύγχρονη ιστορία της Euroleague ολοκληρώθηκε και πλέον ο Παναθηναϊκός Aktor δίνει…

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

μηστο ευρω

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

Πολλά τα παράπονα των βουλευτών για συμπεριφορές κυβερνητικών αξιωματούχων στις συναντήσεις με Μητσοτάκη.