Το ρόβερ της NASA προσεδαφίστηκε στον Άρη (video)

Το «Perseverance» είναι το πιο μεγάλο και τεχνολογικά προηγμένο διαστημικό όχημα που έχει στείλει η NASA για να να εξερευνήσει τον Κόκκινο Πλανήτη
 

NewsRoom 18/02/2021 | 23:38

Στις 22:56 ώρα Ελλάδoς η διαστημική συσκευή Perseverance της NASA προσεδαφίστηκε στον πλανήτη Αρη. Το σκάφος εισήλθε στην ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη με ταχύτητα 20.000 χλμ./ώρα και προσεδαφίστηκε με απόλυτη επιτυχία. 

Το εξάτροχο ρόβερ μεγέθους SUV, γνωστό και με το παρατσούκλι «Πέρσι», είναι λίγο μεγαλύτερο και βαρύτερο από το ρόβερ «Curiosisy» που μελετά μέχρι σήμερα τον ‘Αρη. 

Διαθέτει πιο εξελιγμένα επιστημονικά όργανα, ικανά για πιο φιλόδοξα πειράματα, αποτελώντας το πιο εξελιγμένο εργαστήριο αστροβιολογίας που έχει ποτέ σταλεί σε άλλο ουράνιο σώμα. Με τα εργαλεία του, θα συλλέξει αρειανά δείγματα, που θα επιστραφούν στη Γη με μια μελλοντική αποστολή, κάτι που, εφόσον συμβεί, θα είναι μια παγκόσμια πρωτιά. Το Perseverance θα κατέβει μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero, που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο ‘Αρης ήταν πιο θερμός, υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή. 

Μεταξύ άλλων, το ρόβερ διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς επίσης ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους αρειανούς ήχους. Επίσης το ρόβερ θα απελευθερώσει το «Ingenuity», ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε έναν άλλο κόσμο.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τους πανηγυρισμούς των ανθρώπων της NASA κατά την ολοκλήρωση του ταξιδιού της διαστημικής συσκευής.