Newsroom

Newsroom

Respect Art Workers: Πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας

Το ελληνικό κίνημα #metoo συνταράσσει συθέμελα τον καλλιτεχνικό χώρο, ως ένα από τα βασικά πεδία έκφρασής του. 

Η πρωτοβουλία Support Art Workers, η πρωτοβουλία WOM.A. – Women In Arts, η Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (Ε.Α.Ν.Δι.Θ.) από τις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, έως τις 18 του ίδιου μήνα συνδιοργανώνουν την ψηφιακή εκστρατεία κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στον χώρο των τεχνών, του πολιτισμού και του θεάματος, της σεξουαλικής παρενόχλησης και κάθε είδους κακοποίησης στον χώρο εργασίας και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Το ελληνικό κίνημα #metoo συνταράσσει συθέμελα τον καλλιτεχνικό χώρο, ως ένα από τα βασικά πεδία έκφρασής του. Πλήθος εργαζόμενων και σπουδαστών βρίσκει το θάρρος να καταγγείλει τους παρενοχλητές ή κακοποιητές του, είτε αρθρώνοντας δημόσιο λόγο είτε απευθυνόμενο σε αρμόδιες αρχές και φορείς. Το κίνημα #metoo, με τον τρόπο που εκδηλώνεται στην Ελλάδα, αναδεικνύει με ενάργεια το πρόβλημα της έμφυλης βίας, τις επιμέρους διαστάσεις του και τις δυσμενείς συνέπειές του, όπως τις βιώνουν κυρίως θηλυκότητες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στον χώρο του πολιτισμού και του θεάματος.

Από τις 8 έως τις 18 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί μία σειρά διαδικτυακών – λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας – δράσεων και πρωτοβουλιών, που θα απευθύνονται σε εργαζόμενα άτομα στον καλλιτεχνικό αλλά και σε κάθε εργασιακό χώρο, σε σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών, που έχουν βιώσει κάποια μορφή έμφυλης βίας, και στο ευρύ κοινό με στόχο την κοινωνική ευαισθητοποίηση. Ταυτόχρονα, η εκστρατεία απευθύνεται και σε θεσμικούς και μη φορείς, με σκοπό την επείγουσα ανάληψη – από πλευράς τους – νομοθετικών πρωτοβουλιών και άλλων ενεργειών.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, στην ΕΕ το 40% – 50% των γυναικών έχει δεχθεί σεξουαλικές προτάσεις, σωματικά αγγίγματα και άλλες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία τους. Στην Ελλάδα μέχρι και έξι στις δέκα εργαζόμενες (ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή) έχουν υποστεί κάποια μορφή παρενόχλησης.

Σε πανευρωπαϊκή έρευνα για τα εγκλήματα μίσους και τις διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, δύο στους πέντε δηλώνουν ότι υπέστησαν παρενόχληση και ένας στους πέντε τρανς και ίντερσεξ δέχθηκαν σωματική ή σεξουαλική επίθεση, ποσοστό διπλάσιο σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Στην Ελλάδα, το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι υπέστησαν διάκριση στην αναζήτηση για εργασία ανέρχεται στο 19% και είναι το υψηλότερο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Με τα μάτια στραμμένα στην επόμενη ημέρα, η εκστρατεία Respect Art Workers θέτει ως στόχο να αναδείξει το πρόβλημα της έμφυλης βίας στον καλλιτεχνικό χώρο, αλλά και να προτείνει αλλαγές και λύσεις για την αντιμετώπισή του. Λέμε όχι στην έμφυλη βία στην εργασία. Λέμε όχι στη σεξουαλική παρενόχληση και σε κάθε είδους κακοποίηση.

Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Μαρτίου, 20.30

Η διημερίδα περιλαμβάνει στρογγυλό τραπέζι με καλεσμένες/ους από ελληνικά και ξένα ιδρύματα και συλλογικότητες πολιτισμού και έρευνας, με θέμα ζητήματα κακοποιητικής συμπεριφοράς στο επαγγελματικό πλαίσιο, καθώς και ανοιχτή συνάντηση ομάδων εργασίας με στόχο τη δημιουργία μιας αρχικής πρότασης για έναν Κώδικα Δεοντολογίας σε χώρους τέχνης και πολιτισμού.

Διαδικτυακή Ημερίδα: Σεξουαλική Παρενόχληση στον Εργασιακό Χώρο | ΕΑΝΔιΘ και ΦΥΛ.ΙΣ.

Τετάρτη 17 Μαρτίου, 18.00

Στην ημερίδα θα συζητηθούν τρόποι αντίδρασης του εργαζόμενου ατόμου απέναντι σε παρενοχλητικές συμπεριφορές, αλλά και πολιτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Βραδινή Βόλτα με τις WOM.A – Women In Arts |Support Art Workers

Πέμπτη 18 Μαρτίου, 22.00

Οι Βραδινές Βόλτες, δράση συσπείρωσης και ενδυνάμωσης των Support Art Workers, φιλοξενεί μέλη των WOM.A. H βόλτα θα επικεντρωθεί στο ελληνικό #metoo, καθώς και στη δράση και τους στόχους της νεοσύστατης πρωτοβουλίας γυναικών εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών WOM.A.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Όσο σιωπητήριο και να προσπαθήσουν να επιβάλουν ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει»

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Όσο σιωπητήριο και να προσπαθήσουν να επιβάλουν ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει»

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ προκάλεσε η απόφαση του Κωνσταντίνου Τασούλα να απορρίψει…

Kαταγγελία υπαλλήλου ΕΥΠ: «Έχουμε λάβει μηνύματα από άγνωστους αποδέκτες, μεταξύ των οποίων και απειλητικά»

Kαταγγελία υπαλλήλου ΕΥΠ: «Έχουμε λάβει μηνύματα από άγνωστους αποδέκτες, μεταξύ των οποίων και απειλητικά»

Μια αποκαλυπτική μαρτυρία υπαλλήλου της ΕΥΠ δημοσιεύει το Tvxs, και εκθέτει τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη,…