Ρεσιτάλ υποτέλειας στους δανειστές από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (ΒΙΝΤΕΟ)

Θυμηδία προκαλεί η συμπεριφορά των ευρωβουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χθες στο ευρωκοινοβούλιο κατά τη συζήτηση για την Ελλάδα. Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Κύρτσος και Εύα Καϊλή, εμφανίστηκαν, δίχως ίχνος ντροπής, να στηρίζουν ανοικτά τις παράλογες θέσεις και απαιτήσεις του ΔΝΤ και του Βερολίνου, ασκώντας δριμεία κριτική τόσο στην ελληνική κυβέρνηση, όσο και στην Κομισιόν η οποία τηρεί μια διαλλακτικότερη και υποστηρικτική προς την Ελλάδα στάση.

Οι ευρωβουλευτές των δύο κομμάτων, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό «πρόθυμοι» τον οποίο τους έχουν αποδώσει κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, υπήρξαν ιδιαίτερα αυστηροί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Επίτροπο επί των Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί των οποίων τα στοιχεία αμφισβήτησαν ανοικτά, κατηγορώντας τους ότι στηρίζουν την κυβέρνηση Τσίπρα και την Ελλάδα.

Τον χορό της αθλιότητας άνοιξε για λογαριασμό της ΝΔ η Μαρία Σπυράκη η οποία παρενέβη για να πατρονάρει τα στοιχεία της Κομισιόν και του Μοσκοβισί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαστε εδώ για να παραγνωρίσουμε τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης που με την καθυστέρηση τους στέλνει (σ.σ. στους πολίτες) τον λογαριασμό».

Η Μαρία Σπυράκη συνέχισε, και επιτιθέμενη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε: «το ερώτημα προς την Επιτροπή, είναι αν γνωρίζετε πραγματικά τι συμβαίνει στην ελληνική Οικονομία. Ελέγχετε στ’ αλήθεια την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών ως Κομισιόν; Μπορείτε να κάνετε ασφαλή πρόβλεψη για το ενδεχόμενο πλήρους πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές το 2018;». «Χρειαζόμαστε σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις» κατέληξε.

Τη σκυτάλη πήρε ο έτερος ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης ο οποίος θυμήθηκε το καλοκαίρι του 2015 και αφού κάλεσε τους θεσμούς να κλείσουν την αξιολόγηση έστειλε μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση λέγοντας: «μην παίζετε με τη φωτιά. Προσέξτε το ατύχημα. Η πολιτική σας θυμίζει την πολιτική Τσίπρα-Βαρουφάκη του καλοκαιριού του 2015, όταν φτάσαμε ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, στη δραχμή, έξω από το ευρώ και την ευρωζώνη, στην άτακτη χρεοκοπία».

Όμως, στο μεγαλύτερο κρεσέντο δουλοπρέπειας προς τους δανειστές, επιδόθηκε η Εύα Καΐλή. Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν κατηγόρησε απλώς την Κομισιόν γιατί στηρίζει την Ελλάδα, αλλά ζήτησε ευθαρσώς να σταματήσει να κατηγορεί το ΔΝΤ και να καλύπτει τον Τσίπρα!

«Πριν λίγο καιρό υποστηρίζατε πως η αξιολόγηση θα κλείσει το 2016, αλλά τα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ εξέθεσαν και πάλι την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος και φυσικά είμαστε στο 2017 και πάλι δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση. Τώρα ζητάτε νέα μέτρα για το 2018, ένα νέο μνημόνιο και μας δίνετε συνεχώς νέες ημερομηνίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς να αναλαμβάνετε καμία ευθύνη» είπε αρχικά η ευρωβουλευτής που χωρίς αιδώ αναπαράγει την ανθελληνική ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Εκτός από τα να κατηγορείται το ΔΝΤ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά και καλύπτετε τον Τσίπρα και την εθνικολαϊκιστική κυβέρνησή του, έχετε να μας πείτε τι θα κάνει η Επιτροπή για να σταματήσει να στέλνει πια τον λογαριασμό στους έλληνες φορολογούμενους;», συμπλήρωσε.

Ο Γιώργος Κύρτσος (ΝΔ) από την πλευρά του αναλώθηκε επίσης στο να κατηγορεί την κυβέρνηση Τσίπρα, προκαλώντας την αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου ο οποίος του επεσήμανε ότι ξένοι ευρωβουλευτές, όπως για παράδειγμα ο σοσιαλιστής Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι και άλλοι ευρωβουλευτές που δεν στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση, εξαπέλυσαν πυρά για την καθυστέρηση της αξιολόγησης, στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στο ΔΝΤ.

Ο Γιώργος Κύρτσος ανταπάντησε κυνικά ότι την ευθύνη «έχει η ελληνική κυβέρνηση διότι όσο κι αν είναι δύσκολη η κατάσταση, διότι όντως και οι ευρωπαίοι εταίροι και οι πιστωτές πολλές φορές έχουν απαιτήσεις που δεν πρέπει να ικανοποιηθούν, έχουμε μια καθυστέρηση». «Θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι εσωκομματικό» είπε για να καταλήξει ως εξής: «Εγώ θεωρώ ότι ξέρω καλύτερα την ελληνική κατάσταση, απ’ ό,τι για παράδειγμα ο κ. Γκουαλτιέρι».