«Ράπισμα» και από την HRW για έκθεση RSF: Η Ελλάδα κολλημένη στον πάτο της ΕΕ στην Ελευθερία του Τύπου

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τονίζει πως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Ελλάδα ήρθε τελευταία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του 2023 των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF).

5720618

Η ετήσια έκθεση της διεθνούς οργάνωσης Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα (RSF) η οποία κατατάσσει την Ελλάδα στη 107 θέση στην παγκόσμια κατάταξη στην Ελευθερία του Τύπου -έκθεση «κόλαφος» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την επιμονή της να παραμένει αδιόρθωτη- δεν πέρασε απαρατήρητη και από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).

Στην κατάταξη η Ελλάδα για μια ακόμη χρονιά παραμένει στον πάτο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανίων σε ό,τι αφορά την ελευθερία των δημοσιογράφων λαμβάνοντας τη θέση 107 ανάμεσα σε 180 χώρες, γεγονός που επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του koutipandoras.gr. Μάλιστα, η αμέσως επόμενη χώρα των Βαλκανίων που υπάρχει στη λίστα είναι η γειτονική μας Αλβανία που βρίσκεται όμως σε απόσταση 11 θέσεων, στη θέση 96 της παγκόσμιας κατάταξης.

Διαβάστε περισσότερα: Κατάταξη RSF 2023: Στη θέση 107 της ελευθερίας του Τύπου η Ελλάδα με χειρότερη βαθμολογία από πέρσι!

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τονίζει πως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Ελλάδα ήρθε τελευταία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του 2023 των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF). Όπως επισημαίνει μάλιστα: «Τα προβλήματα περιλαμβάνουν το μεγάλο συνεχιζόμενο σκάνδαλο παρακολούθησης, κυβερνητική παρέμβαση στα μέσα ενημέρωσης, καταχρηστικές αγωγές και ένα γενικά επισφαλές εργασιακό περιβάλλον για τους δημοσιογράφους».

HRW: «Η Ελλάδα κολλημένη στον πάτο της ΕΕ για την Ελευθερία του Τύπου»

Εν συνεχεία, στη δημοσίευση του HRW με τίτλο: «Η Ελλάδα κολλημένη στον πάτο της ΕΕ για την Ελευθερία του Τύπου», που υπογράφει η Εύα Κοσέ, ανώτερη ερευνήτρια του Human Rights Watch στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται στην προσπάθεια του Άκη Σκέρτσου να «απορρίψει τους RSF ως ‘αναξιόπιστους’, αλλά οι ανησυχίες για τον περιορισμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και ένα ολοένα και πιο εχθρικό περιβάλλον για την κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα δεν είναι καινούργια. Σωρεύονται εδώ και καιρό, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το κράτος δικαίου στη χώρα».

Επισημαίνει, εν συνεχεία, ότι η «Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την περσινή χρονιά στην αξιολόγηση του κράτους δικαίου για την Ελλάδα ότι οι επιθέσεις και οι απειλές κατά δημοσιογράφων εξακολουθούν να υφίστανται καθώς η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης έχει επιδεινωθεί, ενώ σημείωσε τον περιορισμό του χώρου στην Ελλάδα για ομάδες που εργάζονται με μετανάστες και αιτούντες άσυλο».

Μετά τις δύο συλλήψεις, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία Καραϊβάζ, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρεται στους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα λέγοντας πως «χαιρέτισε τις συλλήψεις ως πρόοδο, αλλά σημείωσε ότι η πλήρης λογοδοσία για τη δολοφονία του Καραϊβάζ απαιτεί ότι “όλοι οι υπεύθυνοι για το έγκλημα, συμπεριλαμβανομένου του εγκέφαλου, πρέπει να συλληφθούν”».

Εν κατακλείδι, υπογραμμίζει πως: «με τις επερχόμενες εθνικές εκλογές στις 21 Μαΐου, είναι ζωτικής σημασίας να δεσμευτούν οι υποψήφιοι να αποκαταστήσουν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της εμπιστοσύνης στη δυνατότητα των δημοσιογράφων να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς κυβερνητική παρέμβαση. Τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και μια ζωντανή κοινωνία των πολιτών αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο μιας λειτουργικής δημοκρατικής χώρας, και ελεύθερες και δίκαιες εκλογές είναι αδύνατες χωρίς ελεύθερα μέσα ενημέρωσης».

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…