Newsroom

Newsroom

Πυρετός συσκέψεων σε Ελλάδα κι εξωτερικό: οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα, Γιούνκερ, Μέρκελ, αλήθειες και ψέματα για την πρόταση των δανειστών

Στις 20.00 συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο. Σε εξέλιξη βρίσκεται το απόγευμα της Κυριακής συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας προκειμένου…

ypourgiko 1

Στις 20.00 συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το απόγευμα της Κυριακής συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ενώ η Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διατήρησε στα ίδια επίπεδα σήμερα τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Κατά την είσοδό του στο υπουργείο Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: «Εμείς απόψε ξεκινάμε μια διαδικασία με στόχο να διασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή σταθερότητα -και θα το επιτύχουμε- και όλα όσα πρέπει να γίνουν για να μην έχει η απόφαση του Eurogroup επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών». Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει εν όψει του δημοψηφίσματος με νηφαλιότητα.

Στο Συμβούλιο συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας Γιάννης Στουρνάρας, η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος του ΤΧΣ Γιώργος Μιχελής και ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος.

Σε επιφυλακή παραμένουν τα επιτελεία των τραπεζών, τα οποία θα συνεδριάσουν αργότερα την Κυριακή, μετά το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας για να αποφασίσουν πως θα κινηθούν τη Δευτέρα και να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα παραχωρήσει αύριο Δευτέρα έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Την ίδια ημέρα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με τους αρχηγούς των γερμανικών πολιτικών κομμάτων με θέμα την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, με μια ουσιαστική αλλαγή, την αύξηση του ΦΠΑ των ξενοδοχείων όχι στο 23% όπως απαιτούσε αρχικά αλλά στο 13%, η Κομισιόν έδωσε η ίδια το κείμενο των προτάσεών της στο φως της δημοσιότητας.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

Αλλαγές στο ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019 με άμεση περικοπή όμως του 20% της δαπάνης (σ.σ είναι ένα από τα σημεία που διαφωνούσε η ελληνική πλευρά)

 Αύξηση του ΦΠΑ των ξενοδοχείων στο 13% (αντί για 23% που ήθελαν αρχικά οι δανειστές), αύξηση του ΦΠΑ εστίασης στο 23%, (από 13% σήμερα), διατήρηση του ρεύματος στο 13%. Για τα τρόφιμα ζητείται διατήρηση μόνο βασικών αγαθών στο 13% και μετάθεση των περισσότερων στο 23%.

Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% από 55% σήμερα αλλά και αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28% με ταυτόχρονη αύξηση της επιβάρυνσης για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Δεν υπάρχει όμως έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις. Επιπλέον, το κείμενο δεν περιλαμβάνει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες.

 

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…