Το μεγάλο ψέμα Μητσοτάκη για την απαγόρευση του Predator και άλλων παράνομων προγραμμάτων παρακολούθησης

Υπάρχει τελικά νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει τα κακόβουλα λογισμικά στην Ελλάδα, όπως είναι, μεταξύ άλλων, το Predator;

Μητσοτάκης - Predator

Υπάρχει τελικά νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει τα κακόβουλα λογισμικά στην Ελλάδα, όπως είναι, μεταξύ άλλων, το Predator;

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Νίκο Χατζηνικολάου την περασμένη Δευτέρα (07/11) στον ANT1, προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης με σκοπό την απαγόρευση των παράνομων συστημάτων παρακολούθησης, όπως είναι το κακόβουλο λογισμικό Predator, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση κυβερνητικών στελεχών, πολιτικών, δημοσιογράφων αλλά και επιχειρηματιών.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύει τη χρήση και εμπορεία των κακόβουλων λογισμικών.

Τις ίδιες δηλώσεις παραχώρησε και στο διεθνή δημοσιογραφικό όμιλο Bloomberg λέγοντας ότι: «Εντός του επόμενου μήνα, θα απαγορεύσουμε όλα τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά που μπορούν να πωληθούν στην Ελλάδα. Πρέπει λοιπόν να μετατρέψουμε αυτό το πραγματικό πρόβλημα σε ευκαιρία»

Μάλιστα, σήμερα αναμένεται να εξαγγείλει ενώπιον της Πολιτικής Επιτροπής ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη νομοθέτηση ρητής διάταξης για την απαγόρευση χρήσης και εμπορίας όλων των λογισμικών παρακολούθησης που κυκλοφορούν στην αγορά.

Οι παραπάνω δηλώσεις και κινήσεις του Πρωθυπουργού, εύλογο είναι να δημιουργούν την αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι πλήρως ανοχύρωτη απέναντι σε κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης.

Καλογήρου: Το μεγάλο ψέμα Μητσοτάκη για την απαγόρευση και εμπορία του Predator

Όπως κάνει γνωστό ο Μιχάλης Καλογήρου, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην Ελλάδα απαγορεύεται ήδη η εμπορία όσο και η εγκατάσταση ειδικών τεχνικών μέσων για παράνομες παρακολουθήσεις, ενώ, αναφέρει επίσης, ότι προβλέπονται και σχετικές ποινές.

Μάλιστα, ο Μιχάλης Καλογήρου προχωράει ένα βήμα παρακάτω και αναφέρει ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο «μπορούν να το επικαλεστούν, σε περίπτωση που τελικά αποφασίσουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη όσοι υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ φέρονται να έχουν πέσει θύματα των παράνομων παρακολουθήσεων των αρπακτικών του Predator».

Συνεπώς προκύπτει το παρακάτω εύλογο ερώτημα. Εφόσον υπάρχει ήδη το νομοθετικό πλαίσιο, τι είδους νομοθετική πρωτοβουλία θα αναλάβει η κυβέρνηση;

Ρητορικό το ερώτημα προφανώς, και για τον λόγο αυτό φαίνεται ότι εξοργίστηκε ακόμα και ο Γιώργος Παπαχρήστος, ο γνωστός αρθρογράφος των «Νέων» που δημοσίως δήλωσε ότι «παραμυθιάστηκε» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και εκείνος πίστεψε ότι «δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την τιμωρία όσων εμπορεύονται, διαχειρίζονται και λειτουργούν συστήματα παρακολούθησης»

Ολόκληρη η δήλωση του Μιχάλη Καλογήρου: «Το ποινικό οπλοστάσιο για τις υποκλοπές υπάρχει. Θα εφαρμοστεί;»

«Επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να αναλάβει πρωτοβουλία για το θέμα των υποκλοπών και τα στελέχη της παριστάνουν τους ευαίσθητους για δήθεν κενά και «πλημμεληματοποιήσεις» στην ποινική καταστολή μετά τις αλλαγές του ΠΚ, ας γνωρίζουν ότι υπάρχει ήδη το ποινικό οπλοστάσιο που απαγορεύει τα κακόβουλα λογισμικά στη χώρα μας. Όσοι έχουν εμπλακεί σε αυτό το παρακράτος παρακολουθήσεων έχουν τελέσει πληθώρα και κακουργημάτων και πλημμελημάτων.

Συγκεκριμένα, για να μην κοπιάζουν άδικα:

  •  Άρθρο 292Α ΠΚ Εγκλήματα κατά της ασφάλειας των επικοινωνιών: «1. Όποιος χωρίς δικαίωμα αποκτά πρόσβαση σε σύνδεση ή σε δίκτυο παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας ή σε σύστημα υλικού ή λογισμικού, που χρησιμοποιείται για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, και με τον τρόπο αυτόν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους και χρηματική ποινή…4. Αν ο υπαίτιος των πράξεων των προηγούμενων παραγράφων είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος ή να προκαλέσει περιουσιακή ζημιά σε άλλον, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή. Εφόσον το συνολικό όφελος ή η συνολική ζημιά υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ο υπαίτιος τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή. Αν από τις πράξεις των προηγούμενων παραγράφων μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο θεμελιώδεις αρχές και θεσμοί του Πολιτεύματος, όπως μνημονεύονται στο άρθρο 134Α ΠΚ ή απόρρητο που αναφέρεται στην ασφάλεια του κράτους ή στην ασφάλεια εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, επιβάλλεται κάθειρξη.»
  • Παράνομη συλλογή και γνώση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα παρ. 1 και ιδίως παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 3471/2006: «3. Εφόσον ο δράστης των πράξεων των προηγούμενων παραγράφων είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος ή να βλάψει τρίτο, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα (10) ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστον δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000 €) μέχρι και εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ (150.000 €). Αν προκλήθηκε κίνδυνος για την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος ή για την εθνική Ασφάλεια, επιβάλλεται κάθειρξη και χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000 €) μέχρι και τριακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (350.000 €).»).
  • Τέλος, να μη ξεχνάμε τη διάταξη της εγκληματικής οργάνωσης άρθρο 187 παρ. 1 ΠΚ: «1. Όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση οργάνωση τριών ή περισσότερων προσώπων, που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή.»

Το ανωτέρω πλαίσιο μπορούν να το επικαλεστούν, σε περίπτωση που τελικά αποφασίσουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη όσοι υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ φέρονται να έχουν πέσει θύματα των παράνομων παρακολουθήσεων των αρπακτικών του Predator.»

Φρανκ Τάισον: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Σοκάρει η νέα ρατσιστική δολοφονία από τις αρχές των ΗΠΑ (Video)

AP24116535072336

Φρανκ Τάισον: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Σοκάρει η νέα ρατσιστική δολοφονία από τις αρχές των ΗΠΑ (Video)

Στο σοκαριστικό βίντεο από τις κάμερες σώματος των ενστόλων φαίνεται ο 53χρονος να αντιστέκεται στη…

Αρζόγλου: Αλλαγή στάσης για τον Κώστα Κωστόπουλο μετά τη μαρτυρία της Διδασκάλου – «Θλίβομαι για τον έως τότε φίλο μου και οικτίρω τον εαυτό μου»

2257373

Αρζόγλου: Αλλαγή στάσης για τον Κώστα Κωστόπουλο μετά τη μαρτυρία της Διδασκάλου – «Θλίβομαι για τον έως τότε φίλο μου και οικτίρω τον εαυτό μου»

«Η εικόνα άλλαξε εντελώς από τη μαρτυρία της κυρίας Κατερίνας Διδασκάλου και την επικοινωνία μας»,…

Μας μπέρδεψε ο Καλλιάνος: Στην Καινούργιου «κανένα θέμα με τον Άδωνι» – Στον Λιάγκα… «να βγει ο Άδωνις να πει ότι έχω δίκιο» (video)

InCollage 20240424 163106834

Μας μπέρδεψε ο Καλλιάνος: Στην Καινούργιου «κανένα θέμα με τον Άδωνι» – Στον Λιάγκα… «να βγει ο Άδωνις να πει ότι έχω δίκιο» (video)

Λίγο μπερδεμένα τα είπε ο Γιάννης Καλλιάνος σχετικά με τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

AP24065619504366

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που έδωσε στο Hollywood Reporterη, η 35χρονη μούσα του Γιώργου Λάνθιμου.

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

6202467

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

«Δεν θα τελειώσουν ποτέ τα τροχαία όπως πάμε, δεν τιμωρείται κανείς. Είμαι τόσο θυμωμένη, απογοητευμένη»,…