Προτάσεις Μαυρωτά για τη χρηματοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ μετά τις αποκαλύψεις της Εξεταστικής

Προτάσεις σχετικά με τη δανειοδότηση και την εν γένει χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια και λογοδοσία προς την κοινωνία κατέθεσε εκ μέρους του Ποταμιού ο βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς κατόπιν σχετικής συνεννόησης με τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ Αντώνη Μπαλωμενάκη.

5878e4b11dc524ee148b45bd

Μεταξύ άλλων ο κ. Μαυρωτάς προτείνει την ενεργοποίηση και ενίσχυση της αρμόδιας Επιτροπής Ελέγχου και την τακτική συνεργασία με συντονισμό δράσεων τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και με τις εμπορικές τράπεζες, την αναμόρφωση της απεικόνισης του οικονομικού ισολογισμού των κομμάτων με υιοθέτηση ενός αναλυτικότερου τρόπου παρουσίασης του ισολογισμού εσόδων – εξόδων και την υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών στις επίσημες σελίδες των κομμάτων, τη δημοσιοποίηση των εσόδων και των εκλογικών δαπανών κάθε κόμματος και την υποχρεωτική χρήση ορκωτών ελεγκτών για τη σύνταξη και τον έλεγχο των οικονομικών λογαριασμών και των απολογισμών των κομμάτων.

Παράλληλα ζητάει στους ισολογισμούς και στους ετήσιους οικονομικούς απολογισμούς των κομμάτων να συμπεριλαμβάνονται οι έμμεσες κρατικές χρηματοδοτήσεις όπως ο αριθμός και το συνολικό κόστος των αμειβόμενων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και της Βουλής απασχολουμένων στα κόμματα και τους βουλευτές τους, καθώς και να καταγράφεται ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων και των επιστημονικών συνεργατών στα κόμματα και τους βουλευτές όπως και των αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων. 

Κατά τα λοιπά, ο Γιώργος Μαυρωτάς προτείνει τα πολιτικά κόμματα που έχουν λάβει δάνεια να καταρτίσουν εντός του έτους, επιχειρησιακό σχέδιο σε βάθος δεκαετίας για το πως πρόκειται να βρουν χρηματοδότηση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους και ειδικό σχέδιο δράσης για το πώς θα αποπληρώσουν τις οφειλές και τις υποχρεώσεις τους προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς τρίτους. Ζητάει ταυτόχρονα να τροποποιηθούν οι διατάξεις για το ποσοστό του ακατάσχετου και ανεκχώρητου επί της κρατικής χρηματοδότησης από τα πολιτικά κόμματα και σε περίπτωση διαγραφής μέρους ή συνόλου τραπεζικού δανείου το οποίο έχει λάβει ένα κόμμα, αυτό να αποτελεί έμμεση χρηματοδότηση και να ενημερώνεται εγγράφως τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Για τη χρηματοδότηση από ιδιώτες

Ως προς τη χρηματοδότηση των κομμάτων από ιδιώτες, ο κ. Μαυρωτάς προτείνει να υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης ανώνυμων κουπονιών μέχρι 50 ευρώ, σε κάθε περίπτωση όμως το συνολικό ετήσιο ποσό από ανώνυμα κουπόνια να μην ξεπερνάει τις 100.000 ευρώ, να υπάρχει δυνατότητα και άλλων πηγών εσόδων προς τα κόμματα, όπως η συμμετοχική χρηματοδότηση (crowd funding) π.χ. με μηνύματα από κινητά τηλέφωνα ή μέσω ιστοσελίδων, για ποσά έως 50 εύρω. Τέλος προτείνεται τα κόμματα να μπορούν να προβαίνουν σε δαπάνες χωρίς ύπαρξη παραστατικών εφόσον αυτές δεν υπερβαίνουν το 10% των συνολικών δαπανών τους και το επιπλέον ποσό να αφαιρείται από την κρατική χρηματοδότηση του επόμενου έτους.

Δανειοδότηση Μέσω Μαζικής Ενημέρωσης

Αναφορικά με τα δάνεια στα ΜΜΕ, στην πρότασή του προς τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, ο βουλευτής Αττικής αναφέρει τα εξής. Πρώτον, να εξεταστούν τρόποι ώστε να υπάρχει ουσιαστικό ασυμβίβαστο μεταξύ προμηθευτή δημοσίου ή εργολήπτη δημοσίων έργων και ιδιοκτήτη ΜΜΕ, δεύτερον, πέρα από τη δημοσίευση των διαφημιστικών δαπανών και χορηγιών των τραπεζών, να δημοσιεύονται και οι διαφημιστικές δαπάνες των ΔΕΚΟ ανά ΜΜΕ και τρίτον, να ισχύει η ονομαστικοποίηση μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου των εταιριών που είναι μέτοχοι σε εφημερίδες και κατέχουν άνω του 1% επί του μετοχικού κεφαλαίου.

Αναλυτικά οι προτάσεις

Μ.Α.

Ξέσπασε η μητέρα του Καλλιάνου: «Ακρωτηρίασαν τον άνδρα μου σε ένα απλό δωμάτιο» – Ο γιατρός πήρε φακελάκι (Video)

image 6

Ξέσπασε η μητέρα του Καλλιάνου: «Ακρωτηρίασαν τον άνδρα μου σε ένα απλό δωμάτιο» – Ο γιατρός πήρε φακελάκι (Video)

Στη συνέχεια μιλώντας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έζησε ο σύζυγος της είπε…

«Μακιγιαρίστηκαν και διασύρθηκαν….» – Η «πράσινη» Παπαφωτίου απάντησε στο σεξιστικό δημοσίευμα για τις βολεϊμπολίστριες του Ολυμπιακού (video)

profile player 960x540 24

«Μακιγιαρίστηκαν και διασύρθηκαν….» – Η «πράσινη» Παπαφωτίου απάντησε στο σεξιστικό δημοσίευμα για τις βολεϊμπολίστριες του Ολυμπιακού (video)

Σπουδαίες δηλώσεις από την Αθηνά Παπαφωτίου η οποία υπερασπίστηκε της αθλήτριες του Ολυμπιακού σχετικά με…

Κούγιας: Καρφιά σε Άδωνι για την υπόθεση Καλλιάνου – «Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του» (video)

InCollage 20240426 151036859

Κούγιας: Καρφιά σε Άδωνι για την υπόθεση Καλλιάνου – «Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του» (video)

«Εδώ έχουμε μια ακραία υπεράσπιση του συστήματος και αγνοείται το τι συνέβη», τόνισε ο Αλέξης…

Φρανκ Τάισον: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Σοκάρει η νέα ρατσιστική δολοφονία από τις αρχές των ΗΠΑ (Video)

AP24116535072336

Φρανκ Τάισον: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Σοκάρει η νέα ρατσιστική δολοφονία από τις αρχές των ΗΠΑ (Video)

Στο σοκαριστικό βίντεο από τις κάμερες σώματος των ενστόλων φαίνεται ο 53χρονος να αντιστέκεται στη…