Σκληρός Σόιμπλε: Ο Τσίπρας παραπλάνησε τους Έλληνες

Του Αδάμ Γιαννίκου Δεν το βάζει κάτω ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δίνοντας σκληρή μάχη στο εσωτερικό της χώρας του κατά της…

2 format2101

Του Αδάμ Γιαννίκου

Δεν το βάζει κάτω ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δίνοντας σκληρή μάχη στο εσωτερικό της χώρας του κατά της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche, o Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλάνησε τους Έλληνες ψηφοφόρους.

«Η Ευρώπη βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Πρέπει να ενεργείς λογικά, αυτό είναι που κάνει τις τρέχουσες διαβουλεύσεις με την Ελλάδα τόσο κουραστικές… Στις τελευταίες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να πείσει τους Έλληνες ότι υπάρχει πιο απλός τρόπος να παραμείνουν στο ευρώ – ένας τρόπος χωρίς μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, οι οποίες όμως στην πραγματικότητα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας».

Κι ενώ το τελευταίο διάστημα, τα διεθνή ΜΜΕ εστιάζουν στην κόντρα του παλαίμαχου Γερμανού πολιτικού με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Σόιμπλε δείχνει ξεκάθαρα ποιον θεωρεί αντίπαλο. «Ίσως δεν θα έπρεπε να είχε κάνει τέτοιες υποσχέσεις», είπε για τον Αλέξη Τσίπρα, συμπληρώνοντας ότι τον είχε προειδοποιήσει προεκλογικά να μη δώσει μια τέτοια υπόσχεση.

Για το καλό της Ελλάδας

Η συνέντευξη δημοσιεύεται σήμερα σε ένα από τα εγκυρότερα οικονομικά περιοδικά της Γερμανίας, δείγμα της έντασης με την οποία η πλευρά Σόιμπλε επιχειρεί να θέσει τετελεσμένα στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους τρεις θεσμούς.

Στο γνωστό ύφος υπεράσπισης του ευρωπαϊκού ιδεώδους, ο Γερμανός υπουργός επαναλαμβάνει ότι η Ευρώπη βασίζεται στην «αμοιβαία εμπιστοσύνη».

«Θα πρέπει να δρούμε με σύνεση, αυτό είναι που κάνει τις συνομιλίες που διεξάγονται με την Ελλάδα τόσο κουραστικές», είπε, επιχειρώντας έτσι έναν τακτικό ελιγμό απέναντι σε όσους ισχυρίζονται ότι οι πολιτικές λιτότητας βάζουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή συνοχή.


Απευθυνόμενος στο εσωτερικό ακροατήριο του γερμανικού οικονομικού κατεστημένου, ο Σόιμπλε φροντίζει να καταστήσει απολύτως σαφές ότι στο θέμα της Ελλάδας δεν υπάρχει διχογνωμία με την  Άγκελα Μέρκελ: «Στο ερώτημα ποια είναι η σωστή λύση για την Ελλάδα, εγώ και η καγκελάριος έχουμε απολύτως την ίδια άποψη».

Αντιπαρέρχεται δε την κριτική που δέχεται από τους πιο διαλλακτικούς ότι οδηγεί τα πράγματα στα άκρα, και υπερασπίζεται το ρόλο του στις προσπάθειες διάσωσης της ελληνικής οικονομίας: «Έχω ξοδέψει πολλές δυνάμεις κι έχω προσπαθήσει πολύ ώστε να βρεθεί ένας τρόπος η χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της… Άλλωστε επέβαλα το 2012 ένα κούρεμα ύψους 53% στο χρέος της Ελλάδας. Αυτά λοιπόν όσον αφορά το ρόλο μου ως σκληρού έναντι της Αθήνας».

Αυτά, λοιπόν, και ραντεβού την Παρασκευή.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…