Newsroom

Newsroom

Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ: Ένας χρήσιμος οδηγός για την 8η Νοεμβρίου

Η ώρα της κρίσιμης αναμέτρησης για την ανάδειξη του/της επόμενου προέδρου των Η.Π.Α έφτασε. Αυτός είναι ένας μικρός οδηγός για τις Αμερικανικές εκλογές την Τρίτη στις 8 Νοεμβρίου .

582066e41dc52415668b47bc

Καταρχήν οι κάλπες σε ορισμένες πολιτείες έχουν ανοίξει και υπολογίζεται ότι περίπου το 1/3 των πολιτών με εκλογικό δικαίωμα έχουν ήδη ψηφίσει.

Επισήμως, οι εκλογές γίνονται την Τρίτη 8 Νοεμβρίου: είναι η πρώτη Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος εκλέγεται έμμεσα από τον λαό μέσω των εκλεκτόρων: συνολικά είναι 538 και κατανέμονται στις Πολιτείες ανάλογα με τις έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και βάσει της απογραφής του 2010.

Για την είσοδο στον Λευκό Οίκο απαιτούνται 270. Και αν ένας από τους δύο μείνει στους 269; Δεν έχει συμβεί, αλλά στην περίπτωση αυτή ο πρόεδρος θα εκλεγεί από το Κογκρέσο, το οποίο ως γνωστόν, ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Οι οποίοι δεν έχουν ιδιαίτερη αγάπη στο υποψήφιό τους.

Τι σημαίνει swing state

Πρόκειται για Πολιτείες που δεν έχουν παράδοση υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος, αλλά αλλάζουν χέρια ανάλογα με την πολιτική συγκυρία-πραγματικότητα-υποψήφιο.

Οι πλέον κρίσιμες στην εκλογή του 2016 είναι το Κολοράντο, η Φλόριντα, η Αϊόβα, το Μίσιγκαν, η Νεβάδα, το Ν.Χάμσάιρ, η Βόρειος Καρολίνα, το Οχάιο, η Πενσιλβάνια, η Βιρτζίνια και το Ουισκόνσιν.

Η Φλόριντα θεωρείται αποφασιστικής σημασίας. Αν ο Τραμπ χάσει, ουσιαστικά οι πιθανότητές του είναι πολύ περιορισμένες. Αν η Χίλαρι χάσει ίσως σωθεί με νίκη σε κάπου αλλού. Η Φλόριντα ήταν η Πολιτεία που έδωσε τη νίκη στον Τζορτζ Ο. Μπους το 2000 απέναντι στον Αλ Γκορ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω και τους μεγέθους τους, έχουν διαφορά ώρας από την Ανατολική έως τη Δυτική Ακτή. Αυτό σημαίνει ότι οι κάλπες δεν κλείνουν την ίδια ώρα.

Οι κάλπες κλείνουν τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) και περίπου μέχρι τις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδος) ο νικητής είναι γνωστός, εκτός και αν υπάρχουν πολύ μικρές διαφορές στις swing states.

Για την ιστορία, δεν υπάρχουν μόνο η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και άλλοι υποψήφιοι, όπως ο Γκάρι Τζόνσον του Libertarian Party, η Τζιλ Στέιν των Πρασίνων, Ο Ντάρελ Κασλ του Constitution Party και ο ανεξάρτητος Έβαν ΜακΜάλιν.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…