Πούτιν προς FSB: Αναλάβετε δράση εναντίον των ΜΚΟ που χρηματοδότησαν Νεοναζί

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε σήμερα από την ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB να δράσει κατά των μη κυβερνητικών οργανώσεων…

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε σήμερα από την ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB να δράσει κατά των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) που χρησιμοποιούνται για “καταστροφικούς σκοπούς” απέναντι στην κρατική εξουσία, ώστε να αποφευχθεί στην Ρωσία το σενάριο που οδήγησε στην ανατροπή του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

“Η ρωσική νομοθεσία συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορούν οι ΜΚΟ να πραγματοποιούν τις δραστηριότητές τους με ελεύθερο και διαφανή τρόπο. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να χρησιμοποιηθούν για καταστροφικούς σκοπούς, όπως συνέβη στην Ουκρανία”, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την συνάντηση που είχε με επικεφαλής της FSB, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από την ρωσική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, “δομές νεοναζί, εθνικιστών και μαχητών, που έγιναν η κύρια δύναμη κρούσης του αντισυνταγματικού πραξικοπήματος, χρηματοδοτήθηκαν ευρέως από το εξωτερικό μέσω μκο” στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Δύση ότι υποστήριξε τις διαδηλώσεις στο Κίεβο οι οποίες ανέτρεψαν τον φιλορώσο πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και ότι προσυπέγραψε τις μηχανορραφίες των υπερεθνικιστών εξτρεμιστών στο Κίεβο. Η Δύση έχει απορρίψει αυτές τις κατηγορίες.

“Πρέπει να κάνουμε σαφώς τον διαχωρισμό μεταξύ της νόμιμης δραστηριότητας της αντιπολίτευσης, όπως συμβαίνει σε κάθε δημοκρατική χώρα, και στον εξτρεμισμό, ο οποίος οικοδομείται στηριζόμενος στο μίσος, υποκινώντας τον εθνικό και τον διεθνή διχασμό και αψηφώντας τον νόμο και το Σύνταγμα”, σημείωσε ο Πούτιν σε συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της FSB.

“Πρέπει να μπορούμε να διακρίνουμε την διαφορά ανάμεσα στους πολιτισμένους αντιτιθέμενους στις αρχές και στην εξυπηρέτηση ξένων εθνικών συμφερόντων που βλάπτουν την χώρα μας”, πρόσθεσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, τις οποίες επικαλούνται τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Από το 2012 που επέστρεψε στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν ενίσχυσε τον έλεγχο των μκο με έναν νόμο, ο οποίος υποχρεώνει αυτές που λαμβάνουν ξένη χρηματοδότηση και έχουν μια πολιτική δραστηριότητα να καταχωρούνται και να παρουσιάζονται ως “πράκτορες του εξωτερικού”.

Ο Πούτιν κάλεσε επίσης την FSB, κύριο διάδοχο των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών KGB, να μην μειώσει την προσοχή της για επιθέσεις μαχητών μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι και να ενισχύσει την επαγρύπνησή της στην Αρκτική και στον νότο για την πρόληψη επιθέσεων στην Ρωσία.

Κατά την σημερινή συνάντηση με την ηγεσία της FSB, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε εξάλλου ότι το 2013 αποκαλύφθηκαν 46 στελέχη που εργάζονταν για ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, όπως και 258 πράκτορες, χάρη στην δουλειά των οργάνων ασφαλείας της Ρωσίας.

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη γυναικοκτονία: «Κυβέρνηση θεατής σε προαναγγελθέν έγκλημα»

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη γυναικοκτονία: «Κυβέρνηση θεατής σε προαναγγελθέν έγκλημα»

Στην ερώτηση επισημαίνονται «οι ευθύνες της κυβέρνησης και των κρατικών αρχών για ένα έγκλημα που…