Πόσες διαδικτυακές κατάρες έριξες σήμερα στον ποδοσφαιριστή της ομάδας σου;

Το λάθος του Άγγλου διαιτητή που μεταλλάχθηκε μέσα στα Social Media και οδήγησε στον δημόσιο εξευτελισμό του αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα για τον δρόμο που έχει πάρει το διαδικτυακό bullying. 

ap fb

Ο διαιτητής Μπομπ Μάντλεϊ τα είχε όλα. Λάτρευε τη δουλειά του, είχε φτάσει σε επίπεδο Premier League. Πληρωνόταν καλά και κάθε αγωνιστική είχε την δυνατότητα να διευθύνει ποδοσφαιρικούς αγώνες ανάμεσα σε κορυφαίες ομάδες, να ζει τη δράση των αναμετρήσεων μέσα στον αγωνιστικό χώρο, να τρέχει παράλληλα με τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στην Αγγλία. Ξαφνικά, όμως, η καριέρα του τερματίστηκε. Εξορίστηκε στην Νορβηγία, όπου κλήθηκε να ξεκινήσει την ζωή του από την αρχή και μια καριέρα σε διαφορετικό επίπεδο από εκείνο που έχτιζε όλα αυτά τα χρόνια.

Παραμονές πρωτοχρονιάς, ο Μάντλεϊ μίλησε για το λάθος που έκανε και του στοίχισε μια ζωή στα γήπεδα της Premier League. Ο Bρετανός είχε δει άρθρο σε μεγάλη εφημερίδα του νησιού να τον αποκαλεί «χοντρό». Σε μια στιγμή χωρίς πολλή σκέψη, έβγαλε το κινητό του και τράβηξε ένα μικρό βίντεο από έναν άνθρωπο με κινητικές δυσκολίες που περνούσε μπροστά από το αυτοκίνητό που οδηγούσε. Ετοιμαζόταν τις μέρες εκείνες για έναν αγώνα γονέων στο σχολείο της κόρης του, οπότε, με το άρθρο που τον αποκαλούσε χοντρό να βρίσκεται ακόμα στην επικαιρότητα, έστειλε το βίντεο σε έναν φίλο του και έγραψε ότι φέτος έχει την ευκαιρία να νικήσει στον αγώνα, εννοώντας πως μπορούσε να ξεπεράσει στο τρέξιμο τον κύριο με το κινητικό πρόβλημα. Ο φίλος του τότε αποφάσισε να κάνει κάτι που διαιτητής δεν περίμενε ποτέ. Πέρασε το βίντεο σε ένα στικάκι USB και το έστειλε στην επιτροπή διαιτησίας. Έτσι, ο Μάντλεϊ κλήθηκε σε ακρόαση και η επιτροπή αποφάσισε να τον παύσει από τα καθήκοντά του, για προσβολή προς έναν ανάπηρο άνθρωπο. Ο 34χρονος δεν έχει σταματήσει λεπτό να μετανιώνει για την πράξη του, αναγνωρίζοντας πως ήταν λάθος. Μολονότι όμως το έστειλε σε ένα και μοναδικό άτομο, χωρίς να το δημοσιεύσει σε κάποιο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, βρέθηκε ξαφνικά εκτός διαιτησίας.

Η συνέχεια ήταν ακόμα χειρότερη. Το video δεν είδε το φως της δημοσιότητας, όμως το γεγονός ότι ένας διαιτητής Premier League ξαφνικά εκδιώχθηκε από την επιτροπή διαιτησίας έριξε λάδι στην φωτιά των Social Media. Διάφορες φήμες για τον λόγο που αυτό συνέβη ξεκίνησαν να ξεπηδούν αριστερά και δεξιά, με μια εξ αυτών να είναι πραγματικά τρομακτική. Κάποιος έγραψε ότι στα χέρια της επιτροπής έφτασε βίντεο με τον Μάντλεϊ να κάνει σεξ με έναν σκύλο. Ο διαιτητής κατέληξε να κινείται με αστυνομική προστασία, μετά από απειλές ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων. Η «είδηση» ανέβηκε ψηλά στις τάσεις του twitter, ενώ ο ίδιος έσπευσε να δώσει αποδείξεις ότι έχει εργαστεί εθελοντικά για οργανισμούς υποστήριξης αναπήρων παιδιών, προσπαθώντας να δείξει ότι δεν τίθεται θέμα ρατσισμού προς τα ΑμεΑ, αλλά ήταν απλά ένα κακόγουστο αστείο για το οποίο έχει μετανιώσει.

 Την ίδια στιγμή, οι επιθέσεις στα Social Media και τα «αστεία» για την υποτιθέμενη σεξουαλική του πράξη με τον σκύλο ήταν δεκάδες. «Ο κόσμος δεν έχει ιδέα για το τι ζημιά μπορεί να κάνει στην υπόληψη του ανθρώπου κάτι τέτοιο, πέρα από τα ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει», τόνισε ο ίδιος, όταν μετά από περίπου 18 μήνες μίλησε ανοιχτά για το περιστατικό. Όπως θυμάται, άλλωστε, την ίδια εβδομάδα ένας πολιτικός χαρακτήρισε «γραμματοκιβώτια» τις Μουσουλμάνες γυναίκες, χωρίς να απολογηθεί πουθενά. Τώρα είναι πρωθυπουργός στην Αγγλία.

Ο κανιβαλισμός δημοσίων προσώπων – και άρα αθλητών ή διαιτητών- στα Social Media έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στις διάφορες χιουμοριστικές διαδικτυακές ομάδες, που μετρούν δεκάδες χιλιάδες μέλη, μια απλή φήμη είναι ικανή για να σπιλώσει για πάντα μια ολόκληρη καριέρα, να γεννήσει τα λεγόμενα «memes», τις φωτογραφίες που συνοδεύονται από ατάκες και μέσα σε λίγες ώρες βρίσκονται παντού στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Αν και υπάρχει μια επικρατούσα αντίληψη στον κόσμο του ίντερνετ ότι οι ίδιοι οι αθλητές ή γενικότερα τα δημόσια πρόσωπα δεν ασχολούνται ή δεν βλέπουν τα όσα γράφονται, αυτό δεν ισχύει. Σε ιδιωτικές συζητήσεις, ποδοσφαιριστές από το κορυφαίο επίπεδο παραδέχονται ότι περνούν βράδια σε απόγνωση, παρακολουθώντας την στρεβλή εικόνα που σχηματίζεται γι’ αυτούς στην κοινωνία των Social Media. Αυτό έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία τους, στην αυτοπεποίθηση, στην ίδια τη δουλειά τους. Και στις νεότερες γενιές, αυτό γίνεται χειρότερο. Η σχέση εξάρτησης που υπάρχει από ένα Facebook ή ένα Instagram, ο μεγαλύτερος ρόλος που διαδραματίζει στην καθημερινή ζωή ενός αθλητή ή οποιουδήποτε δημόσιου προσώπου, είναι ανάλογος με τον αντίκτυπό του. Το διαδικτυακό bullying μπορεί να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις, οι οποίες συχνά δεν γίνονται αντιληπτές από τους παρατηρητές. Η επίδραση που έχουν όμως στην ψυχοσύνθεση του ατόμου μπορεί να μείνει για πάντα.

 Παράλληλα, υπάρχουν αθλητές που έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα για ένα λάθος της στιγμής που είδε το φως της δημοσιότητας, ένα μήνυμα χωρίς πολλή σκέψη, μια στιγμή που απαθανατίστηκε χωρίς οι ίδιοι να το ξέρουν, ένα σχόλιό τους στο προφίλ κάποιου φίλου τους που έγινε print screen και ξεκίνησε να ταξιδεύει από οθόνη σε οθόνη. Είναι δεδομένο πως η κατάσταση είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει κι από τους ίδιους, γι’ αυτό και τελευταία είναι πιο συχνό το φαινόμενο να προσλαμβάνουν επαγγελματίες για να χειρίζονται τα προφίλ τους. Οι ομάδες από την άλλη, όλο και περισσότερο προσπαθούν να επιμορφώσουν τους ποδοσφαιριστές για τις ευθύνες τους και για το βάρος των όσων μπορεί να πουν ή να κάνουν παίζοντας με το κινητό. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ΠΑΟΚ, ο οποίος άλλαξε τον εσωτερικό κανονισμό έπειτα από ένα σχόλιο του Γιώργου Τζαβέλλα με υπονοούμενα κατά του τότε προπονητή του, Βλάνταν Ίβιτς, το οποίο έφερε «like» από μερικούς συμπαίκτες τους. Παράλληλα, προχώρησε στην διεξαγωγή σεμιναρίων Social Media για τους ποδοσφαιριστές.

Αυτό όμως είναι μόνο το ένα κομμάτι και αφορά τους ίδιους τους αθλητές και τις ομάδες  τους. Το άλλο, αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Που μέσα από την απόσταση και συχνά την ανωνυμία ενός Μέσου Κοινωνικής Δικτύωσης βρίσκει τα το θράσος για να στιγματίσει προσωπικότητες και καριέρες. Να ξεράσει ρατσιστικό μίσος και κατάρες, να αναπαράγει ανυπόστατες φήμες, να βρίσει χυδαία και να εισβάλει βία στην προσωπική ζωή ενός ανθρώπου. Κι αυτό δυστυχώς δεν σταματά με ένα σεμινάριο ή με μια ποινή από την επιτροπή επαγγελματικής διαιτησίας…

Ξέσπασε η μητέρα του Καλλιάνου: «Ακρωτηρίασαν τον άνδρα μου σε ένα απλό δωμάτιο» – Ο γιατρός πήρε φακελάκι (Video)

image 6

Ξέσπασε η μητέρα του Καλλιάνου: «Ακρωτηρίασαν τον άνδρα μου σε ένα απλό δωμάτιο» – Ο γιατρός πήρε φακελάκι (Video)

Στη συνέχεια μιλώντας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έζησε ο σύζυγος της είπε…

«Μακιγιαρίστηκαν και διασύρθηκαν….» – Η «πράσινη» Παπαφωτίου απάντησε στο σεξιστικό δημοσίευμα για τις βολεϊμπολίστριες του Ολυμπιακού (video)

profile player 960x540 24

«Μακιγιαρίστηκαν και διασύρθηκαν….» – Η «πράσινη» Παπαφωτίου απάντησε στο σεξιστικό δημοσίευμα για τις βολεϊμπολίστριες του Ολυμπιακού (video)

Σπουδαίες δηλώσεις από την Αθηνά Παπαφωτίου η οποία υπερασπίστηκε της αθλήτριες του Ολυμπιακού σχετικά με…

Κούγιας: Καρφιά σε Άδωνι για την υπόθεση Καλλιάνου – «Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του» (video)

InCollage 20240426 151036859

Κούγιας: Καρφιά σε Άδωνι για την υπόθεση Καλλιάνου – «Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του» (video)

«Εδώ έχουμε μια ακραία υπεράσπιση του συστήματος και αγνοείται το τι συνέβη», τόνισε ο Αλέξης…

Φρανκ Τάισον: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Σοκάρει η νέα ρατσιστική δολοφονία από τις αρχές των ΗΠΑ (Video)

AP24116535072336

Φρανκ Τάισον: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Σοκάρει η νέα ρατσιστική δολοφονία από τις αρχές των ΗΠΑ (Video)

Στο σοκαριστικό βίντεο από τις κάμερες σώματος των ενστόλων φαίνεται ο 53χρονος να αντιστέκεται στη…

Αρζόγλου: Αλλαγή στάσης για τον Κώστα Κωστόπουλο μετά τη μαρτυρία της Διδασκάλου – «Θλίβομαι για τον έως τότε φίλο μου και οικτίρω τον εαυτό μου»

2257373

Αρζόγλου: Αλλαγή στάσης για τον Κώστα Κωστόπουλο μετά τη μαρτυρία της Διδασκάλου – «Θλίβομαι για τον έως τότε φίλο μου και οικτίρω τον εαυτό μου»

«Η εικόνα άλλαξε εντελώς από τη μαρτυρία της κυρίας Κατερίνας Διδασκάλου και την επικοινωνία μας»,…