Newsroom

Newsroom

Ποινική δίωξη για το πρόγραμμα ΑΣΕΠΕ κατά αποστράτου και αντιπροέδρου της Embraer

Στο κάδρο των ερευνών για το «πάρτι» με τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα μπαίνουν και άλλα πρόσωπα, τα οποία είχε…

tank 0

Στο κάδρο των ερευνών για το «πάρτι» με τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα μπαίνουν και άλλα πρόσωπα, τα οποία είχε κατονομάσει ο προφυλακισμένος πρώην αναπληρωτής διευθυντής Αντ. Κάντας. Μεταξύ αυτών, ο αντιπρόσωπος της βραζιλιάνικης εταιρείας Embraer στην Ελλάδα και απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας Χρ. Τούμπας, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την προμήθεια του προγράμματος ΑΣΕΠΕ (Αερομεταφερόμενο Σύστημα Επιτήρησης Ελέγχου) το 2001.
Ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς Αντ. Ελευθεριάνος ολοκλήρωσε την προκαταρκτική εξέταση, με αποτέλεσμα την άσκηση διώξεων για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος κατά του Χρ. Τούμπα και του ήδη κατηγορούμενου για άλλες συμβάσεις οπλικών συστημάτων Αντ. Κάντα. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι δύο νυν κατηγορούμενοι αποτελούν μόνο την αρχή του «παγόβουνου», αφού θα εξεταστούν και άλλα στελέχη της βραζιλιάνικης εταιρείας καθώς και άλλων εμπλεκόμενων επιχειρήσεων.

Η σύμβαση για το πρόγραμμα ΑΣΕΠΕ αναφέρθηκε πρώτη φορά από τον Αντ. Κάντα, κατά την πολυήμερη απολογία του. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η συμφωνία υπεγράφη το 2001 και ανερχόταν σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ. Τα τέσσερα ραντάρ τοποθετήθηκαν σε αεροσκάφη της εταιρείας Embraer, από όπου έχουμε προμηθευτεί και το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, ενώ ανάδοχος εταιρεία κηρύχθηκε η σουηδική Ericsson, η οποία -κατά πληροφορίες- ελέγχεται από τις εκεί δικαστικές αρχές.

«Εμπλοκή» Σουηδών

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ήδη οι Σουηδοί εισαγγελικοί λειτουργοί, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ελβετών συναδέλφων τους, έχουν επικοινωνήσει με την ελληνική Δικαιοσύνη, προκειμένου να λάβουν στοιχεία. Το επόμενο διάστημα αναμένεται και η σχετική αίτηση δικαστικής συνδρομής για να μπορέσουν και οι Σουηδοί να ερευνήσουν τις καταγγελίες περί δωροδοκιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντ. Κάντας έχει υποστηρίξει πως τον είχε πλησιάσει ο απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας Χρήστος Τούμπας που εκπροσωπούσε την Embraer και του είχε πει ότι αν προχωρήσει το πρόγραμμα «δεν θα με ξεχάσει». Στη συνέχεια ο Κάντας είπε ότι πήρε 150.000 ευρώ σε λογαριασμό του της Dresdner Bank στη Γενεύη και άλλες 100.000 ευρώ σε άλλο λογαριασμό της τράπεζας UBS Ζυρίχης.

Την ίδια ώρα, και οι γερμανικές δικαστικές αρχές έχουν μπει στο «παιχνίδι» των ερευνών ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τότε ζήτησαν και εξέτασαν τον εκπρόσωπο της STN ATLAS στην Ελλάδα Παν. Ευσταθίου, διάστημα κατά το οποίο δεν είχε προχωρήσει σε αποκαλύψεις ο Αντ. Κάντας και κατ’ επέκταση καταστεί ακόμη κατηγορούμενος.

Σύμφωνα με τις ερωταπαντήσεις, ο αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας εμφανίζεται να παραπλανά τους εισαγγελείς υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτα απολύτως για τις υπό διερεύνηση μίζες, πράγμα που ανασκεύασε λίγους μήνες αργότερα.

Χαρακτηριστικά, καταγράφονται τα εξής:

Ερώτηση: Οι συμφωνηθείσες προμήθειες από τους Γερμανούς ήταν ικανοποιητικές;

Απάντηση: Ναι. Ενα μέρος των προμηθειών μου το έπαιρνα στην Ελλάδα και ένα άλλο μέρος στην Αγγλία και όλες φορολογούνταν.

Ερ.: Πώς γινόταν η απόδοση λογαριασμών;

Απ.: Με τη νόμιμη υποβολή τιμολογίων.

Ερ.: Για ποιο σκοπό σάς έδιναν αυτά τα χρήματα οι Γερμανοί;

Απ.: Για την κάλυψη εξόδων των δραστηριοτήτων πρακτόρευσης των εξοπλιστικών συστημάτων καθώς και για το εύλογο κέρδος μου.

Ερ.: Σε ποιους φορείς αποφάσεων καταβλήθηκαν τα χρήματα;

Απ.: Σε κανέναν.

Ερ.: Σε ποιο βαθμό γνώριζαν οι εκπρόσωποι των γερμανικών εταιρειών τις πληρωμές που κάνατε;

Απ.: Κανείς δεν γνώριζε.

Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ-Ελευθεροτυπία

Φρίκη στην Ημαθία: Μαθήτριες έπεσαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης από ιδιοκτήτη στάβλου

viasmos 10

Φρίκη στην Ημαθία: Μαθήτριες έπεσαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης από ιδιοκτήτη στάβλου

Οι δύο μικρές μαθήτριες στην Ημαθία δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση ενώ έκαναν ιππασία σε σχολική εκδρομή

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

ιάσονας τροχαίο

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

Το δικαστήριο αυτή τη στιγμή έχει διακόψει για να αποφασίσει επί του ελαφρυντικού και να…

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

6084787 1

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

«Όλοι οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας, που είχε ο αποθανών»,…

Άγριος καυγάς σε σχολείο στις ΗΠΑ: Εκπαιδευτικός γρονθοκόπησε μαθητή που τον είπε «νέγρο» (video)

CropImage 26

Άγριος καυγάς σε σχολείο στις ΗΠΑ: Εκπαιδευτικός γρονθοκόπησε μαθητή που τον είπε «νέγρο» (video)

O 27χρονος αναπληρωτής είναι αντιμέτωπος με τέσσερις κατηγορίες, που περιλαμβάνουν ξυλοδαρμό, απειλή και επίθεση σε…

Τραγωδία στην άσφαλτο: Τροχαίο με έναν 31χρονο νεκρό στην Ελευσίνα – 17χρονος σκοτώθηκε στη Σκιάθο (video)

τροχαίο

Τραγωδία στην άσφαλτο: Τροχαίο με έναν 31χρονο νεκρό στην Ελευσίνα – 17χρονος σκοτώθηκε στη Σκιάθο (video)

Θανατηφόρο τροχαίο με ένα νεαρό νεκρό και έναν τραυματία στην Ελευσίνα - 17χρονος νεκρός σε…