Πέθανε ο «Εθνικός καραγκιοζοπαίχτης» Θανάσης Σπυρόπουλος

Το μεγαλείο της ψυχής του και το ταλέντο του έκαναν τον Θανάση Σπυρόπουλο να πάρει τον τίτλο του "Εθνικού Καραγκιοζοπαίκτη".

Την τελευταία του πνοή άφησε ο γνωστός καραγκιοζοπαίχτης Θανάσης Σπυρόπουλος, ο οποίος είχε γεννηθεί το 1931 στο Κοπανάκι Μεσσηνίας.

Τη τέχνη του την είχε διδάξει και στον γιό του τον Κώστα, μαζί με τον οποίο λειτουργούσαν το Θέατρο Σκιών Καραγκιόζη – Θανάση και Κώστα Σπυρόπουλου.

Θανάσης Σπυρόπουλος
Θανάσης Σπυρόπουλος

Θανάσης Σπυρόπουλος

 

Ποιος ήταν ο «Εθνικός καραγκιοζοπαίχτης» Θανάσης Σπυρόπουλος

Ο Θανάσης Σπυρόπουλος (1 Οκτώβριος 1931 – 7 Ιουνίου 2023) είναι Έλληνας καραγκιοζοπαίκτης, γεννημένος στο Κοπανάκι Μεσσηνίας.

Πρωτοείδε Καραγκιόζη στο καφενείο του πατέρα του. “Το πανί, οι φιγούρες πίσω από αυτό, οι φωνές, ο φωτισμός” ήταν τα ερεθίσματα που τον έκαναν αρχικά στην ηλικία περίπου των 15 χρόνων βοηθό-μαθητή στον τοπικό καραγκιοζοπαίκτη Βασίλη Φιλντισάκο.

Μαθητεύοντας κοντά του έμαθε τις παραστάσεις και τα μυστικά της τέχνης. Ήταν επί 16 συνεχόμενα χρόνια πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών. Είναι συλλέκτης του Θεάτρου Σκιών με μεγάλη συλλογή από φιγούρες και σκηνικά από όλους τους καραγκιοζοπαίκτες (Φρίξο Γαζεπίδη, Βασίλη Ανδρικόπουλο (Βασίλαρος), Αβραάμ Αντωνάκο κ.ά.).

Έχει δώσει παραστάσεις στο εξωτερικό και για 10 συνεχόμενα χρόνια έπαιζε στην τότε ΕΡΤ2 τις ιστορίες του Καραγκιόζη, μέσα από την εκπομπή του “Χρόνια Συντροφιά με τον Καραγκιόζη”

Το μεγαλείο της ψυχής του και το ταλέντο του τον έκαναν να πάρει τον τίτλο του “Εθνικού Καραγκιοζοπαίκτη”.

 

Σοκάρει βίντεο από τον ματωμένο γάμο στο Ιράκ: Πλάνα αποτυπώνουν το χάος και την κόλαση φωτιάς

Σοκάρει βίντεο από τον ματωμένο γάμο στο Ιράκ: Πλάνα αποτυπώνουν το χάος και την κόλαση φωτιάς

Το βίντεο ξεκινά με πλάνα από το ζευγάρι των νεόνυμφων να χορεύει στην πίστα ενώ…