Newsroom

Newsroom

"Περί λύχνων αφάς": Μια σύντομη ιστορία του ελληνορθόδοξου έθνους του Παναγιώτη Πασπαλιάρη

Φαίνεται πως η ιστορία ξαναέγινε της μόδας. Το «Περί λύχνων αφάς» είναι μια επίτομη ιστορία του ελληνορθόδοξου έθνους μας. Μιλάει για το πώς δομήθηκε η ιδιοπροσωπία του λαού μας μέσα στους αιώνες.

5818d54f1dc524066c8b4b5a

Μικρές ιστορίες, ιδωμένες με τόλμη και γραμμένες με αφηγηματική απλότητα. Χρήσιμες στο σύνολό τους για τον απλό αναγνώστη, κι όχι μόνο αυτόν που ασχολείται με την ιστορία. Θα αγαπηθεί, θα εξοργίσει, θα συζητηθεί.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ποιοι είμαστε; Πώς πορευτήκαμε μέσα στους αιώνες. Πώς μεγαλυνθήκαμε, και πώς πέσαμε; Τι είναι αυτό το ελληνορθόδοξο που δομεί τις ιδιαίτερες προσωπικότητες αλλά και την εθνική μας ιδεολογία; Πώς παράγει τον διχασμό της ψυχής μας αλλά και τον αναγεννώμενο διχασμό του λαού μας;

Στρατηγοί, βασιλιάδες, πολιτικοί, μα και ποιητές, ζωγράφοι και μελωδοί, παρελαύνουν για να μας διηγηθούν τα περασμένα μεγαλεία μας, αλλά και τα σημαδεμένα στο συλλογικό μας ασυνείδητο βάσανα.

Ιστορίες, επιλεγμένες με κριτήριο το τι μπορούν να πουν για την ψυχή μας. Γραμμένες με απλό τρόπο για να καταλάβει και ο πιο απλός αναγνώστης ποια είναι η δύναμη που κρύβουμε μέσα μας, αλλά και τι μας εμποδίζει από το να ξανασηκωθούμε. Τι είναι αυτό που γίνεται πλεονέκτημα και προάγγελος επιτυχίας κάθε φορά που βγαίνουμε έξω από τα σύνορά μας. Αυτό το ίδιο που μας θάβει τα όνειρα στη γη που γεννηθήκαμε.

Το ελληνορθόδοξο, λοιπόν. Αυτό, που στη σωστή του αναλογία καθορίζει έναν λαό, περίεργο και ακατανόητο για όλους τους άλλους. Αυτό, που όταν η αναλογία διαταράσσεται παράγει γραφικούς εθνικούς ή θρησκόληπτους σκοταδιστές και οδηγεί σε έναν αέναο εμφύλιο. Έναν εμφύλιο, που πότε διεξάγεται με όπλα και πότε με μολύβια.

Μια σύντομη εξιστόρηση για το πώς δομήθηκε, πώς εξελίχθηκε και πώς κυριαρχεί μέχρι τις μέρες μας. Μια ταπεινή προσπάθεια για να το κατανοήσουμε και να το αγαπήσουμε, με την ελπίδα ότι κάποτε μπορεί να αποφασίσουμε να κόψουμε τις επικίνδυνές αιχμές του, αυτές που είναι μπηγμένες από αιώνες στη σάρκα της νεολαίας μας.


Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…