Πέντε φορές ισόβια για το 5πλο φονικό στην Αγία Νάπα - ποια η σχέση του εκτελεστή με τη δολοφονία Γκιόλια

cover
NewsRoom 07/02/2014 | 15:20

Πέντε φορές ισόβια επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Κύπρου στους εκτελεστές του πενταπλού φονικού της Αγίας Νάπας, Δημήτρη Μαμαλικόπουλο, 30 ετών, και Αναστάσιο Τσεχιλίδη, 42 ετών. Οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά για την εν ψυχρώ εκτέλεση πέντε σωματοφυλάκων του επιχειρηματία Φάνου Καλοψηδιώτη τον Ιούνιο του 2012. Η ποινή που τους επεβλήθη πρόκειται για την αυστηρότερη που έχει επιβληθεί ποτέ στην Κύπρο. 

Σε μία κατάμεστη αίθουσα, παρουσία συγγενών των θυμάτων αλλά και του επιχειρηματία, που σύμφωνα με την Αστυνομία ήταν ο φερόμενος στόχος των δύο εκτελεστών, η ανάγνωση της απόφασης του Μόνιμου Κακουργιοδικείο, που συνεδρίασε στη Λάρνακα, άρχισε λίγο μετά τις 8:30 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι δύο καταδικασθέντες, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, μεταφέρθηκαν με αστυνομική κλούβα εκτός δικαστηρίων. Οι Μαμαλικόπουλος και Τσεχιλίδης έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα για απονομή χάριτος μετά από 60 χρόνια.

Ο Κώστας Βαξεβάνης, σε αποστολή του στην Κύπρο, αποκάλυψε την ύπαρξη μάρτυρα που έδινε νέες πτυχές στην υπόθεση Μαμαλικόπουλου.

Την ίδια ώρα εντύπωση και πολλά ερωτήματα προκύπτουν από την αδιαφορία των ελληνικών αρχών καθώς έχουν αγνοήσει επιδεικτικά αιτήματα δικαστικής συνδρομής των κυπριακών αρχών για την υπόθεση Μαμαλικόπουλου. Για ποιο λόγο η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει ασχοληθεί με την περίπτωσή του, την ώρα που μάρτυρας τον έχει κατονομάσει ως τον δολοφόνο του Σωκράτη Γκιόλια, κάτι το οποίο έχει απασχολήσει τις κυπριακές αλλά όχι τις ελληνικές αρχές; 

Διαβάστε όλες τις αποκαλύψεις του Hot Doc για την εμπλοκή δημοσιογράφων αλλά και αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ στην υπόθεση Γκιόλια

Διαβάστε το σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Hot Doc #34