Παππάς: "Για κάθε ευρώ φόρο θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνση – Καταρρίφθηκαν τα αιτήματα για επιπλέον λιτότητα" (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ψήφιση των μέτρων – ρυθμίσεων θα είναι ταυτόχρονη με την ψήφιση αντίμετρων που θα επιφέρουν ουσιαστικά μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα ξεκαθάρισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς. «Για κάθε ευρώ φόρο, θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνση», είπε χαρακτηριστικά.

NewsRoom 21/02/2017 | 10:34

Ειδικότερα, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο κ. Παππάς υπογράμμισε πως τα αιτήματα από πλευράς των δανειστών για επιπλέον λιτότητα μετά το 2019 και για επιπλέον μέτρα πριν το 2018 καταρρίφθηκαν.

«Δεν πέρασαν οι αξιώσεις των δανειστών για περαιτέρω λιτότητα. Το πρόγραμμα προχωράει όπως είχε διαμορφωθεί πέρυσι τον Ιούλιο. Δεν είναι λογικό να συζητάμε για δημοσιονομική ανάγκη για μέτρα αφού υπήρχε απαίτηση εκ της συμφωνίας για πλεόνασμα μισό τα εκατό και είχαμε δύο», ανέφερε ο υπουργός.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έκανε ξεκάθαρο πως όλα όσα αποφασιστούν τελικώς να ψηφιστούν, θα ψηφιστούν ως νόμοι του κράτους και όχι ως προληπτικά μέτρα. Ταυτόχρονα μαζί τους θα ψηφιστούν και τα αντίμετρα.

«Δεν γίνεται στο ελληνικό Σύνταγμα νόμοι που θα εφαρμοστούν υπό αίρεση», ανέφερε.

Οι δανειστές πείστηκαν ότι οι στόχοι πιάνονται, γιατί η οικονομία υπεραποδίδει και το πλεόνασμα θα είναι πάνω από 2% αντί 0,5% που αναμενόταν, το ΔΝΤ σταμάτησε να επιμένει για μέτρα 2018 και 2019 και τα ονομάσαμε μεταρρυθμίσεις, γεγονός που σημαίνει ότι ό,τι ψηφιστεί θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό άθροισμα, τόνισε ο υπουργός. 

Αναφερόμενος στα μέτρα υπογράμμισε ότι «στόχος να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες οι παρεμβάσεις».

Για παράδειγμα, αν χρειαστεί κάποια μείωση του αφορολόγητου θα ανιχνευθούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις π.χ. μείωση του ΦΠΑ, ή του ΕΝΦΙΑ, ώστε να διασφαλίζεται κοινωνική δικαιοσύνη με την ανακούφιση των πιο ευάλωτων.

Ειδικότερα για το ασφαλιστικό σημείωσε ότι «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει ολοκληρωθεί και οι παρεμβάσεις θα είναι οριακές».

Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις δήλωσε αισιόδοξος για την επαναφορά τους προσθέτοντας ότι πρόκειται για «ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Δεν υπάρχει καινούργια συμφωνία για να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή εξήγησε απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση.

Εξήγησε επίσης πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι προστατεύει τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα τονίζοντας ότι «αν τα έσοδα πάνε καλά θα ξαναδώσουμε 13η σύνταξη».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κατέδειξε τη διαφορά που υπάρχει με προηγούμενες κυβερνήσεις σε σχέση με τη διαπραγμάτευση.

Αντί να περιμένουν να έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια με το πλαίσιο της συμφωνίας που έπρεπε να επιβληθεί, το Eurogroup έθεσε το πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν τα τεχνικά κλιμάκια, εξήγησε.