Πανεπιστημιούπολη: Σε θέσεις μάχης φοιτητές και ΕΛΑΣ – «Θα εμποδίσουμε την πανεπιστημιακή αστυνομία»

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται αυτή την ώρα σύλλογοι φοιτητών απέναντι στην προσπάθεια εισόδου της νεοσύστατης μονάδας της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Με…

panepistimiakh astynomia 5

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται αυτή την ώρα σύλλογοι φοιτητών απέναντι στην προσπάθεια εισόδου της νεοσύστατης μονάδας της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Με τη συνοδεία ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ομάδων ΔΙΑΣ και άλλων κατασταλτικών δυνάμεων αυτή τη στιγμή επιχειρείται να ξεκινήσει η δράση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στο ΕΚΠΑ και στο ΕΜΠ.

Από νωρίς το πρωί είχε γίνει γνωστό από την ΕΛΑΣ πως οι πρώτες δυνάμεις της ΟΠΠΙ θα εισέλθει στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑ στην Καισαριανή το απόγευμα της Δευτέρας.

Από την πλευρά τους, δεκάδες φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί στην είσοδο της πανεπιστημιούπολης με σκοπό να εμποδίσουν την εγκατάταση της αμφιλεγόμενης αστυνομικής ομάδας.

Επισημαίνεται ότι και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι τα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή στη διάθεση των τεσσάρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΑΠΘ) και ήδη, οι επικεφαλής των ομάδων έχουν επισκεφθεί τους χώρους των πανεπιστημίων και «βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές για το ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις τους από τη στιγμή που θα αναλάβουν υπηρεσία, με βάση τα σχέδια ασφαλείας των πανεπιστημίων».

Στο ψήφισμά τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι αναφέρουν:

«Η κυβέρνηση φέρνει τις πρώτες περιπολίες της πανεπιστημιακής αστυνομίας γύρω από τα Πανεπιστήμια, ξεκινώντας από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ.

Εδώ και 1 χρόνο οι φοιτητές και φοιτήτριες μέσα από τους Συλλόγους μας εμποδίσαμε στην πράξη την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές μαςτους οδηγήσαμε από αναβολή σε αναβολή, βάζοντας εμπόδια στην ένταση της καταστολής!

Σε μία περίοδο που οι οικογένειές μας στενάζουν από την ακρίβεια, που χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες έρχονται αντιμέτωποι με την έλλειψη εστιών και τα υπέρογκα νοίκια, που η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων έχει “πιάσει πάτο”, η κυβέρνηση επιλέγει να δίνει 50 εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία, για κάμερες και τουρνικέ μέσα στις σχολές μας! Επιλέγει μάλιστα να δυναμιτίσει το κλίμα στις σχολές εν μέσω εξεταστικής!

Οι φοιτητές έχουμε πείρα από όλο το προηγούμενο διάστημα! Η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας έρχεται να διασφαλίσει την όλο και μεγαλύτερη είσοδο των επιχειρήσεων στα ιδρύματά μας, με βάση τις κατευθύνσεις του νέου νόμου-πλαίσιο που ψήφισε μέσα στο κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση! Είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα των managers και των συμβουλίων ιδρυμάτων, τα οποία θα διαχειρίζονται την περιουσία του Πανεπιστημίου, χτυπώντας ουσιαστικά τη φοιτητική μέριμνα.

Αυτό που φοβούνται είναι η μαζική αντίδραση των φοιτητών στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας! Την οργανωμένη διεκδίκηση μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους για το Πανεπιστήμιο και τις σπουδές που μας αξίζουν στον 21ο αιώνα!

Οι φοιτητές δεν θα δεχτούμε να δίνουμε τα μαθήματα της εξεταστικής μας, επιτηρούμενοι από τους “ρόμποκοπ” της πανεπιστημιακής αστυνομίας!

Δυναμώνουμε τον αγώνα να μείνει στα χαρτιά ο νέος νόμος-πλαίσιο και ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη στο σύνολό του!

Η κυβέρνηση να το βάλει καλά στο μυαλό της: Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν πρόκειται να μπει μέσα στις σχολές μας!». 

Οι εικόνες που δημοσιεύονται από τον χώρο της Πανεπιστημιούπολης είναι χαρακτηριστικές:

panepistimiakh astynomia 5