Newsroom

Newsroom

Παλαιστίνη: Bάναυσες επιθέσεις Ισραηλινών και σθεναρή παλαιστινιακή αντίσταση

Τα γεγονότα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την περασμένη εβδομάδα δείχνουν ότι ο παλαιστινιακός απελευθερωτικός αγώνας και οι προσπάθειες του Ισραήλ να τον καταστείλει με τη βία έχουν εισέλθει σε μια νέα φάση.

AP22105183278623

Όπως μεταδίδει η The Electronic Intifada, η νέα κατάσταση χαρακτηρίζεται από την αναβάθμιση του ρόλου των εποίκων, που από περιθωριακοί εξτρεμιστές βλέπουν να εκπροσωπούνται στα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης και από μια Παλαιστινιακή Αρχή που αποδεικνύεται ολοένα και πιο αναποτελεσματική ως προς την καταστολή της ένοπλης αντίστασης.

Οι παλαιστινιακές γειτονιές στην Ιερουσαλήμ έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης αυτή την εβδομάδα, με τους κατοίκους να καίνε λάστιχα και σκουπίδια, να πετάνε κροτίδες στις ισραηλινές δυνάμεις και ακόμη και να πυρπολούν αστυνομικά οχήματα.

Ισραηλινοί έποικοι, ορισμένοι από τους οποίους οπλισμένοι, κατευθύνθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο Sheikh Jarrah, μια συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που επιδιώκουν να καταλάβουν, και επιτέθηκαν στους Παλαιστίνιους κατοίκους και στις περιουσίες τους.

Η βία στην Ιερουσαλήμ αυτή την εβδομάδα πρέπει να γίνει κατανοητή, σύμφωνα με την ανάλυση της Electronic Intifada, ως μέρος των ευρύτερων προσπαθειών του Ισραήλ να διαγράψει την παλαιστινιακή ζωή από την πόλη.

 

Εν τω μεταξύ, έποικοι επιτέθηκαν εναντίον Παλαιστινίων στην Huwwara, μια πόλη κοντά στη Ναμπλούς στη βόρεια Δυτική Όχθη, την Παρασκευή για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Όπως μεταδίδει το Middle East Eye, η επίθεση έγινε με την ενίσχυση του ισραηλινού στρατού.

Η έκρηξη των συγκρούσεων σε όλη τη Δυτική Όχθη αυτή την εβδομάδα επιταχύνθηκε από το κλείσιμο του καταυλισμού προσφύγων Σουαφάτ από το Ισραήλ, καθώς και άλλων γειτονιών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, από το βράδυ του Σαββάτου, με πρόσχημα την αναζήτηση κάποιου καταζητούμενου Παλαιστίνιου.

Την Τρίτη, οι Παλαιστίνιοι στον καταυλισμό ανακοίνωσαν γενική απεργία και εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους αυστηρούς ισραηλινούς περιορισμούς, οι οποίοι εμπόδισαν τους κατοίκους να έχουν πρόσβαση σε εργασία, υγειονομική περίθαλψη και σχολεία.

Το Ισραήλ εξέδωσε οδηγίες για χαλάρωση αυτών των μέτρων την Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την κατάσταση, και την Παρασκευή οι Παλαιστίνιοι στο στρατόπεδο φέρεται να ανακοίνωσαν την αναστολή της εκστρατείας πολιτικής ανυπακοής.

Παρά την αναταραχή που προκλήθηκε, οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη καταφέρει να συλλάβουν Παλαιστίνιους καταζητούμενους για πυροβολισμούς και δολοφονίες στρατιωτών σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις στην Ιερουσαλήμ και τη Ναμπλούς, η οποία επίσης είχε κλείσει, από το Σάββατο.

Φαίνεται ότι το Ισραήλ έχει χάσει τον έλεγχο και των δύο πόλεων στο σύνολό τους, εκτός από την Τζενίν, όπου οι δυνάμεις κατοχής πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους την Παρασκευή.

Τόσο η Ναμπλούς όσο και η Τζενίν έχουν επανεμφανιστεί ως κέντρα ένοπλης αντίστασης στην ισραηλινή στρατιωτική κατοχή.

Για το Ισραήλ, το εφιαλτικό σενάριο –ένα σενάριο που φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα– είναι ότι η Παλαιστινιακή Αρχή καταρρέει ή παύει να λειτουργεί ως βοηθητική αστυνομική δύναμη, σύμφωνα με την Electronic Intifada.

Ενδεικτικό είναι ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής (PA) διέλυσαν βίαια μια παλαιστινιακή διαδήλωση στη Χεβρώνα στη Δυτική Όχθη που γινόταν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Τζαμί Αλ Άκσα, όπως μετέδωσε σήμερα το Middle East Monitor. Οι υπηρεσίες ασφαλείας ζήτησαν από τους διαδηλωτές να κατεβάσουν τις πράσινες σημαίες ισχυριζόμενοι ότι ήταν σημαίες της Χαμάς, αλλά οι διαδηλωτές αρνήθηκαν και συνέχισαν με τις σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ, σε μια ένδειξη απονομιμοποίησης της ΠΑ.

Σε αυτή την περίπτωση, οι ισραηλινές δυνάμεις θα έπρεπε να αναπτυχθούν απευθείας σε μεγάλα παλαιστινιακά πληθυσμιακά κέντρα, όπως γινόταν κατά την πρώτη ιντιφάντα πριν από την υπογραφή των συμφωνιών του Όσλο το 1993 που δημιούργησαν την Παλαιστινιακή Αρχή.

Εάν αυτό συνέβαινε, οι αντιπαραθέσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ θα ήταν απλώς μια μικρή γεύση από αυτό που πιθανότατα θα ήταν μια πλήρους κλίμακας παλαιστινιακή εξέγερση στη Δυτική Όχθη, συμπεραίνει η Electronic Intifada.

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

παο finel

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

Ο μεγαλύτερος «άθλος» στη σύγχρονη ιστορία της Euroleague ολοκληρώθηκε και πλέον ο Παναθηναϊκός Aktor δίνει…

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

μηστο ευρω

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

Πολλά τα παράπονα των βουλευτών για συμπεριφορές κυβερνητικών αξιωματούχων στις συναντήσεις με Μητσοτάκη.