Newsroom

Newsroom

Παγκόσμια Ημέρα… Κουνουπιών σήμερα: Χρόνια Πολλά στους βραδινούς μας επισκέπτες

Η σχολή Υγιεινής και Τροπικής Φαρμακευτικής του Λονδίνου τιμά τη συγκεκριμένη ημέρα κάθε χρόνο με εκδηλώσεις, πάρτι και εκθέσεις

Untitled

Μπορεί να ακούγεται παράξενο όμως η Παγκόσμια Ημέρα Κουνουπιών είναι γεγονός και μάλιστα έχει τις ρίζες της στον 19ο αιώνα. Η χιουμοριστική διάθεση του τίτλου αυτού του άρθρου πάντως, περιορίζεται εκεί, καθώς ο λόγος της θεσμοθέτησης της 20ης Αυγούστου ως παγκόσμια ημέρα των κουνουπιών ήταν (και είναι) πολύ σοβαρός.

Συγκεκριμένα, στις 20 Αυγούστου του 1897, ο βρετανός γιατρός Sir Ronald Ross, ανακάλυψε τη σύνδεση μεταξύ των κουνουπιών, της ελονοσίας και των ανθρώπων. Ανακάλυψε δηλαδή ότι το παράσιτο της ελονοσίας μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσα από το τσίμπημα συγκεκριμένων θυληκών κουνουπιών. Ο Ross έκανε την παρατήρηση σε ετήσια βάση και λίγο μετά την ανακοίνωση της ανακάλυψής του το 1897, δήλωσε ότι η ημέρα θα έπρεπε να οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Κουνουπιών (World Mosquito Day).

Μάλιστα, η σχολή Υγιεινής και Τροπικής Φαρμακευτικής του Λονδίνου τιμά τη συγκεκριμένη ημέρα κάθε χρόνο με εκδηλώσεις, πάρτι και εκθέσεις, παράδοση που χρονολογείται ήδη από τη δεκαετία του 1930.

Η ελονοσία συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί εφιάλτη για την ανθρωπότητα. Η ασθένεια εντοπίζεται σε περισσότερες από 100 χώρες στον κόσμο, ενώ το 70% των ασθενών ζουν σε 10 αφρικανικές χώρες και στην Ινδία.

Μόνο το 2017 435.000 άνθρωποι πέθαναν από ελονοσία, ενώ κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι υπάρχουν 219.000.0000 κρούσματα.

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

παο finel

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

Ο μεγαλύτερος «άθλος» στη σύγχρονη ιστορία της Euroleague ολοκληρώθηκε και πλέον ο Παναθηναϊκός Aktor δίνει…

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

μηστο ευρω

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

Πολλά τα παράπονα των βουλευτών για συμπεριφορές κυβερνητικών αξιωματούχων στις συναντήσεις με Μητσοτάκη.