Newsroom

Newsroom

Ουκρανία: Οι άμαχοι φεύγουν από το Ντονμπάς

Για τη μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση από τον Β΄ Παγγκόσμιο Πόλεμο μιλά η Δύση

1000 4 1

Κρίσιμες  είναι οι επόμενες ώρες για την ειρήνη στην Ουκρανία. Οι εξελίξεις είναι δραματικές στο Ντονμπάς που βρίσκεται ανατολικά της χώρας. Το απόγευμα οι ηγέτες των δύο επαρχιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ να διατάσσουν την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού προς τη Ρωσία και τους άνδρες να πάρουν τα όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Η ανατίναξη αυτοκινήτου κοντά σε κυβερνητικό κτίριο του Ντονέτσκ αποτυπώνει το εκρηκτικό κλίμα των τελευταίων ωρών. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για περαιτέρω ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων, με 190.000 Ρώσους στρατιώτες να βρίσκονται επί ποδός πολέμου στα σύνορα.

Οι άμαχοι φεύγουν από το Ντονμπάς – Για τη μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση από τον Β΄ Παγγκόσμιο Πόλεμο μιλά η Δύση

Οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές του Ντονμπάς αποφάσισαν σήμερα να εκκενώσουν τις περιοχές αυτές, μια απρόσμενη, σοκαριστική εξέλιξη στη ρωσοουκρανική κρίση, την οποία η Δύση πιστεύει ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για να εισβάλει στην Ουκρανία.

Οι σειρήνες ήχησαν στο Ντονέτσκ, αφού οι αυτονομιστικές αρχές της περιοχής αυτής, καθώς και της λεγόμενης “Λαϊκής Δημοκρατίας” του Λουχάνσκ ανακοίνωναν την απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων – προηγούνταν οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Λίγες ώρες αργότερα, ένα τζιπ εξερράγη έξω από το κτίριο της «κυβέρνησης» του Ντονέτσκ, στην ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας. Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters είπαν ότι είδαν το διαλυμένο όχημα, με μια από τις ρόδες του να έχει εκτιναχθεί μακριά. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το τζιπ ανήκε σε έναν από τους ηγέτες των αυτονομιστών.

Η ουκρανική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν σχεδιάζει καμία επίθεση και δεν στοχοθετεί αμάχους.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους των δύο περιοχών είναι ρωσόφωνοι και πολλοί έχουν ήδη αποκτήσει τη ρωσική υπηκοότητα.

Μέσα σε λίγες ώρες από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση, ολόκληρες οικογένειες συγκεντρώθηκαν για να επιβιβαστούν στα λεωφορεία. Οι αρχές εκτιμούν ότι περίπου 700.000 άνθρωποι θα φύγουν.

Μια γυναίκα αγκάλιασε κλαίγοντας τα παιδιά της.

Η Ιρίνα Λισάνοβα, 22 ετών, που μόλις επέστρεψε από ένα ταξίδι στη Ρωσία, είπε ότι τώρα μαζεύει ξανά τα πράγματά της για να γυρίσει πίσω, μαζί με τη συνταξιούχο μητέρα της. «Η μαμά πανικοβάλλεται. Ο μπαμπάς μας στέλνει μακριά», είπε. Ο πατέρας της, Κονσταντίν, 62 ετών, δήλωσε αποφασισμένος να μην φύγει. «Αυτή είναι η πατρίδα μου και η γη είναι δική μας. Θα μείνω και θα σβήνω τις φωτιές», είπε.

Η εκκένωση αποφασίστηκε αφού κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης, σε μια ζώνη που σιγοβράζει εδώ και χρόνια, ξεκίνησαν οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί που έχουν σημειωθεί εδώ και πολύ καιρό. Η ουκρανική κυβέρνηση και οι αυτονομιστές αλληλοκατηγορούνται για την κλιμάκωση της έντασης.

Οι δυτικές χώρες πιστεύουν ότι οι βομβαρδισμοί που ξεκίνησαν την Πέμπτη και εντάθηκαν σήμερα, αποτελούν μέρος της προσπάθειας του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για να δικαιολογήσει την εισβολή. Η Ρωσία από την άλλη επιμένει ότι δεν έχει σκοπό να επιτεθεί στην Ουκρανία και κατηγορεί τη Δύση για ανεύθυνη πολεμοκαπηλία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, που επικαλείται την αποστολή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού, οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν με τουλάχιστον 177 οβίδες έξι οικισμούς απόψε, μέσα σε διάστημα μικρότερο της μιάμισης ώρας.

Στο Ντονέτσκ, πολλοί συνέχιζαν κανονικά τη ζωή τους απόψε. Δεν υπήρχαν ενδείξεις πανικού και μόνο μια μικρή ουρά είχε σχηματιστεί σε ένα ΑΤΜ. «Νομίζω ότι όλα θα ξεθυμάνουν σε λίγες μέρες» είπε ένας από αυτούς που περίμεναν, ο 30χρονος Ίλια.

«Η μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Με τον φόβο ενός πολέμου να προκαλεί κραδασμούς στα Χρηματιστήρια και την Ευρώπη σε διπλωματική κρίση, η Ρωσία ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι άρχισε να αποσύρει δυνάμεις από τα σύνορα με την Ουκρανία. Όμως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα έκανε το αντίθετο: αύξησε τις δυνάμεις της, από 100.000 στρατιώτες στα τέλη Ιανουαρίου στις 169.000-190.000 χιλιάδες τώρα.

«Βλέπουμε πρόσθετες δυνάμεις να οδεύουν στα σύνορα. Συμπεριλαμβανομένων και δυνάμεων αιχμής που θα μπορούσαν να μετάσχουν σε κάποια επίθεση» είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Οι δυτικές χώρες φοβούνται μια σύρραξη σε κλίμακα που δεν έχει ξαναδεί η Ευρώπη τουλάχιστον από τους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας και της Τσετσενίας, τη δεκαετία του 1990, όταν χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

 

Ρωσία: Η Μόσχα αναμένει ότι οι συνομιλίες για τις εγγυήσεις ασφαλείας θα συνεχιστούν

Η Ρωσία προσβλέπει στο ότι οι συνομιλίες για τις εγγυήσεις ασφαλείας θα συνεχισθούν. Την δήλωση αυτή έκανε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

«Η στρατιωτικό-πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη συνεχίζει να επιδεινώνεται. Οι ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας, στις οποίες δεν έχουμε λάβει ακόμη σαφή απάντηση από τη συμμαχία, αποσκοπούν στο να αντιμετωπισθεί αυτή η κατάσταση», δήλωσε η Ζαχάροβα

«Προσβλέπουμε στο ότι οι συνομιλίες για αυτές (τις εγγυήσεις ασφαλείας) θα συνεχισθούν. Θα επιμείνουμε να σταματήσει το ΝΑΤΟ την προκλητική πολιτική της διεύρυνσης, να παραιτηθεί από την ανάπτυξη επιθετικών εξοπλισμών που συνιστούν απειλή για εμάς κοντά στα σύνορα μας και να επιστρέψει η διάταξη των δυνάμεων της συμμαχίας στις θέσεις του 1997», δήλωσε η Ζαχάροβα εκτιμώντας παράλληλα ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Βορειοατλαντικής συμμαχίας κοντά στα σύνορα της Ρωσίας μελλοντικά θα συνεχίσουν μόνο να αυξάνονται.

Η Ζαχάροβα μιλώντας επίσης στο τηλεοπτικό κανάλι NTV, δήλωσε ότι οι δυτικοί εταίροι προτείνουν τώρα εναλλακτικά στη Ρωσία συνομιλίες σε θέματα, για τα οποία δεν ήθελαν να ακούσουν πριν από ένα χρόνο. «Κανείς δεν ήθελε να ακούσει. Μας έλεγαν ότι δεν είναι κατάλληλη η ατμόσφαιρα για να αρχίσει ο διάλογος στα πλαίσια του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν “κυνικό ελιγμό” της Ρωσίας την εκκένωση των αυτονομιστικών περιοχών του Ντονμπάς

«Κυνικό ελιγμό» χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ την ανακοίνωση εκκένωσης περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και τη μεταφορά των πολιτών στη Ρωσία, θεωρώντας ότι εντάσσεται στην προετοιμασία μιας στρατιωτικής επίθεσης από τη Μόσχα.

«Είναι κυνικό και σκληρό να χρησιμοποιείς ανθρώπους σαν πιόνια για να στρέψεις την προσοχή του κόσμου μακριά από το γεγονός ότι η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της ενόψει μιας επίθεσης», είπε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο περιθώριο της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Τέτοιες ανακοινώσεις συνιστούν νέα προσπάθεια για να κρύψουν το γεγονός, μέσω ψεμάτων και παραπληροφόρησης, ότι η Ρωσία είναι η επιτιθέμενη πλευρά σε αυτή τη σύγκρουση», πρόσθεσε.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι θα απομακρυνθούν από την περιοχή αρχικά οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Κατηγορούν το Κίεβο ότι σχεδιάζει εισβολή, έπειτα από τις νέες συγκρούσεις στην περιοχή, κάτι που η Ουκρανία διαψεύδει κατηγορηματικά.

Τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν πλάνα από την επιχείρηση εκκένωσης, όπως παιδιά συγκεντρωμένα στην αυλή ενός ορφανοτροφείου.

Τις τελευταίες 48 ώρες κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης σημειώνονται συγκρούσεις, με τους Ουκρανούς και τους αυτονομιστές να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται. Γύρω στις 18.00 σήμερα, ένα αυτοκίνητο ανατινάχθηκε κοντά στην έδρα της «κυβέρνησης» της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

παο finel

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

Ο μεγαλύτερος «άθλος» στη σύγχρονη ιστορία της Euroleague ολοκληρώθηκε και πλέον ο Παναθηναϊκός Aktor δίνει…

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

μηστο ευρω

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

Πολλά τα παράπονα των βουλευτών για συμπεριφορές κυβερνητικών αξιωματούχων στις συναντήσεις με Μητσοτάκη.