"Όχι" στην έκδοση του εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη από τον Άρειο Πάγο

Απέρριψε ο Άρειος Πάγος το αίτημα των ολλανδικών δικαστικών Αρχών για εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης σε βάρος του εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη, ο οποίος συνελήφθη στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου για αδίκημα στο οποίο φέρεται σύμφωνα με τις ολλανδικές Αρχές να είχε εμπλοκή.

583c524a1dc524a0408b486d

Συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος δέχθηκε τους ισχυρισμούς του εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη, δια των συνηγόρων του Σπύρου Βλάσση και Ηλία Αναγνωστόπουλου, ότι τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της απάτης και της μη παροχής πληροφοριών προς το σύνδικο της πτώχευσης δεν στοιχειοθετούνται. Παράλληλα, ο Άρειος Πάγος ήρε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν τεθεί (εγγύηση, κ.λπ.).

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Καραγιώργης συνελήφθη καθώς εναντίον του υπήρξε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από ολλανδό εισαγγελέα, για τα αδικήματα της απάτης, της πλαστογραφίας και της δόλιας πτώχευσης.

Ο εφοπλιστής ήταν το 2010, μέτοχος σε εταιρεία γαλακτοκομικών, πούλησε ωστόσο το μερίδιό του περίπου έναν χρόνο μετά, παύοντας να έχει οποιαδήποτε συμμετοχή. Λίγο καιρό αργότερα η εταιρεία πτώχευσε.

Από το ολλανδικό κράτος ορίστηκε σύνδικος πτώχευσης ο οποίος διαβίβασε τα στοιχεία της έρευνάς του για την εν λόγω εταιρία στον εισαγγελέα, ο οποίος βασιζόμενος στα στοιχεία της ολλανδικής πλευράς άσκησε δίωξη θεωρώντας ότι η πτώχευση ήταν δόλια και εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Γιάννη Καραγιώργη, καθώς επρόκειτο για πολίτη άλλης ευρωπαϊκής χώρας.

Σε ανακοίνωσή του την ημέρα της σύλληψής του ο εφοπλιστής σημείωνε:

«Το 2010 ανέπτυξα επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ολλανδία με συνεταίρους Ολλανδούς πολίτες. H δραστηριότητα αφορούσε επένδυση σε γαλακτοβιομηχανία της Ολλανδίας, η οποία δυστυχώς πτώχευσε το 2011. Από το ολλανδικό κράτος ορίστηκε σύνδικος πτώχευσης, γεγονός το οποίο εγώ αγνοούσα.

Εν συνεχεία, ο σύνδικος, χωρίς ουδέποτε να με καλέσει, διαβίβασε τα στοιχεία της υπόθεσης στην ολλανδική εισαγγελία. Ο αρμόδιος εισαγγελέας, χωρίς και πάλι να με καλέσει για να δώσω εξηγήσεις, άσκησε δίωξη και εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, θεωρώντας με ως πρόσωπο άγνωστης διαμονής, γεγονός το οποίο ασφαλώς δεν ισχύει, αφού τυγχάνω γνωστό πρόσωπο, με γνωστές επαγγελματικές δραστηριότητες και με γνωστή διεύθυνση.

Με βάση το εν λόγω ένταλμα, του οποίου την ύπαρξη αγνοούσα, όπως και όλης της διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε σε πλήρη άγνοιά μου και χωρίς ποτέ να έχω δώσει έστω μία κατάθεση, επήλθε η τυπική σύλληψή μου, ώστε να παρουσιασθώ ενώπιον των ολλανδικών αρχών.

Είναι δεδομένο, ότι δεν στοιχειοθετούνται ούτε οι λόγοι για την έκδοση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, αλλά ούτε, και πολύ περισσότερο, οι αναγγελλόμενες κατηγορίες, τις οποίες θα αντικρούσω στα πλαίσια του Νόμου, όταν μου γνωστοποιηθούν.

Σεβόμενος πλήρως τους νόμους και χωρίς να βαρύνομαι με οποιαδήποτε παράνομη πράξη, θα παράσχω τις εξηγήσεις μου ενώπιον κάθε αρμόδιας δικαστικής αρχής».

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…