Όταν η Όλγα Κεφαλογιάννη, ως υπουργός, σταμάτησε τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων ξενοδοχείων στην Κρήτη

Μάρτιος 2013. Η Όλγα Κεφαλογιάννη είναι υπουργός Τουρισμού της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου. Στην Κρήτη, σε εφαρμογή πρωτοκόλλων κατεδάφισης που εκκρεμούσαν επί χρόνια, είχαν ξηλωθεί τμήματα δυο ξενοδοχείων. Και ενώ στο πρόγραμμα υπήρχαν άλλες 80 κατεδαφίσεις, αυτές ουδέποτε έγιναν, καθώς αντέδρασε έντονα η υπουργός Τουρισμού και στέλεχος της ΝΔ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του candiadoc.gr, η Όλγα Κεφαλογιάννη είχε αντιδράσει έντονα αρχικά στις δυο κατεδαφίσεις και ακύρωσε με παρέμβασή της όλες τις υπόλοιπες.

Μετά την παρέμβαση της υπουργού Τουρισμού, ο τότε Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γιώργος Δεικτάκης, στέλεχος της ΝΔ, σταμάτησε κάθε διαδικασία κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών και κτισμάτων στον αιγιαλό και τις τουριστικές περιοχές, κυρίως από μεγάλα ξενοδοχεία, επικαλούμενος την άφιξη των τουριστών. «Δεν θα γίνουν κατεδαφίσεις μέσα στην τουριστική σεζόν, παίρνω την ευθύνη να σταματήσουν τώρα και να συνεχιστούν το φθινόπωρο είχε πει».

Πέρασε καιρός αλλά οι κατεδαφίσεις δεν ξεκίνησαν…

Τον Μάιο του 2014 ο παραιτηθείς εκείνη την περίοδο επιθεωρητής Περιβάλλοντος Σάκης Κουρουζίδης δήλωνε τότε στο Candia ότι οι φορείς της Κρήτης αντιδρούσαν στις κατεδαφίσεις. Μάλιστα, είχε προχωρήσει σε αποκαλύψεις για τις πιέσεις που δέχτηκε και το αρνητικό κλίμα που συνάντησε από όλους τους επίσημους φορείς της Κρήτης όταν ξεκινούσε η διαδικασία κατεδάφισης των αυθαιρέτων, τον Μάρτιο του 2013!

Τα αυθαίρετα

Ένα εκ των δύο αυθαιρέτων που είχε κατεδαφιστεί τον Μάρτιο του 2013, ανήκε στον μεγαλοξενοδόχο Κωνσταντίνο Μαντωνανάκη (πατέρα του Παντελή Μαντωνανάκη του Grand Lagonissi Resort και του Εlounda Papace), που αντέδρασε έντονα μόλις οι μπουλντόζες πήγαν να γκρεμίσουν τις υπαίθριες εγκαταστάσεις του. Προσπάθησε να τις εμποδίσει και από τα επεισόδια που έλαβαν χώρα έξω από το ξενοδοχείο του στα Μάλια κατέληξε στο αυτόφωρο. 

Οι αντιδράσεις του Κ. Μαντωνανάκη αλλά και ο σχεδιασμός να κατεδαφιστούν περίπου άλλα 80 αυθαίρετα κτίσματα σε όλη την Κρήτη προκάλεσαν την παρέμβαση της κ. Κεφαλογιάννη, η οποία σε ανακοίνωσή της μίλησε για έλλειψη συντονισμού αλλά και για σοβαρές παρενέργειες στον τουρισμό ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Το αποτέλεσμα ήταν να ανασταλούν οι κατεδαφίσεις στο νησί μέχρι νεωτέρας. Δηλαδή, δια παντός!

Η εργολαβία που είχε ανατεθεί τον Απρίλιο του 2012 προκειμένου να κατεδαφιστούν τα προκλητικά αυθαίρετα μέσα ένα χρόνο, στην ουσία ουδέποτε τέθηκε σε εφαρμογή. Η έναρξη της εργολαβίας, που είχε προσδιοριστεί για το χειμώνα του 2013, πήγε για μετά την τουριστική σεζόν.

Κάθε αρχή χρόνου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ανέβαλε τις κατεδαφίσεις για μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν. Κι η σεζόν ακόμα δεν έχει τελειώσει, άρα αυθαίρετα ξενοδοχεία και άλλες κατασκευές στις παραλίες και τον αιγιαλό της Κρήτης ουδέποτε κατεδαφίστηκαν.