Οριστικοποιήθηκε η λίστα μαρτύρων για το Ντυνάν – Την ερχόμενη Πέμπτη εξετάζεται ο Μαρτίνης

Με την οριστικοποίηση της λίστας των μαρτύρων για το ξεπούλημα του Ντυνάν ασχολήθηκε εξ ολοκλήρου η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Όπως προανήγγειλε από το άνοιγμα των διαδικασιών ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, την ερχόμενη Πέμπτη θα κληθεί ο υπόδικος και προφυλακισμένος πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου, Ανδρέας Μαρτίνης.

587cc6b31dc524181d8b48d4 1

του Άγγελου Προβολισιάνου

Αν και αρχικά είχε γίνει γνωστό πως η σημερινή συνεδρίαση θα αφορούσε την υπόθεση των υπερκοστολογημένων εξετάσεων για τις αρθροσκοπήσεις, στην οποία εμπλέκεται άμεσα και ο πρώην υφυπουργός της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, τελικά οι εργασίες της Επιτροπής επικεντρώθηκαν στη συγκεκριμενοποίηση της λίστας μαρτύρων για το πολύκροτο σκάνδαλο του Ντυνάν. 

Ως εκ τούτου, η διαδικασία της εξέτασης μαρτύρων θα ξεκινήσει την επόμενη Πέμπτη από τον Ανδρέα Μαρτίνη, ο οποίος θα έρθει στη Βουλή προκειμένου να καταθέσει δημοσίως όλα όσα έγιναν το επίμαχο διάστημα πριν τον πλειστηριασμό του νοσοκομείου. 

Ήδη, από τη συνέντευξη του υπόδικου και προφυλακισμένου πρώην προέδρου του ΓΙΕΝ στο Documento της Κυριακής έγινε πρόδηλο πως θα έρθουν πολλά στοιχεία στο «φως», αναφορικά με τους τρεις υπουργούς που εξύφαναν τον πλειστηριασμό του ΓΙΕΝ, ξεπουλώντας τελικά το νοσοκομείο στη θυγατρική της Πειραιώς, ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ.

Πρόκειται για τους Λοβέρδο, Γεωργιάδη και Βορίδη, τους οποίος έχει κατονομάσει ο Ανδρέας Μαρτίνης. Ο πρώτος υποβάθμισε εσκεμμένα το νοσοκομείο στα μάτια της κοινής γνώμης, ο δεύτερος υπέγραφε μυστικά μνημόνια με την Πειραιώς και ο τρίτος ολοκλήρωσε τη διαδικασία εκχώρησης του νοσοκομείου. 

Από εκεί και πέρα, προς εξέταση θα κληθούν ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του ΓΙΕΝ και εξάδελφος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξανδρος Πανεθυμιτάκης, και οι κ.κ. Στεργίου και Ντόσκας. Επίσης, στην Εξεταστική θα προσέλθει ο πρώην γ.γ. Διαφάνειας, Γεώργιος Σούρλας, ενώ ζητήθηκε και η κλήση μάρτυρα από το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα της μη αναγγελίας του Δημοσίου στον πλειστηριασμό για την οφειλή των 4,5 εκατ. ευρώ του Ντυνάν προς το Δημόσιο. Τέλος, θα εξετασθούν και ο αρμόδιος δικαστικός επιμελητής αλλά και ο συμβολαιογράφος, μετά από πρόταση της ΝΔ.

Η συνεδρίαση

Ανοίγοντας τη διαδικασία, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, ενημέρωσε πως την επόμενη Πέμπτη αναμένεται να κληθεί για κατάθεση ο υπόδικος και προφυλακισμένος πρώην πρόεδρος του Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, τόνισε στο κλείσιμο της τοποθέτησής του πως πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς η τροπολογία Βορίδη το 2014, που αφορούσε το Ντυνάν, υποστηρίζοντας πως ουσιαστικά η συγκεκριμένη τροπολογία αποτέλεσε το «κλειδί» που άνοιξε την πόρτα του πλειστηριασμού για να καταλήξει το νοσοκομείο στην Πειραιώς. Ειδικότερα, παρέθεσε ότι η ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ μόνο μετά την τροπολογία αυτή θα μπορούσε να αγοράσει ένα δημόσιο νοσοκομείο, αφού μέχρι τότε μπορούσε να εξασφαλίσει μόνο κάποια ιδιωτική κλινική. «Ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» είπε και πρόσθεσε:  «Με την τροπολογία Βορίδη για το Ντυνάν μία ιδιωτική εταιρεία μπόρεσε να αποκτήσει νοσοκομείο και όχι ιδιωτική κλινική όπως ορίζει ο νόμος».

Ο Γιώργος Γεωργαντάς, από την πλευρά της ΝΔ, συμφώνησε με την κλήση του κ. Μαρτίνη την επόμενη Πέμπτη, συμπληρώνοντας ότι  πρέπει να κληθούν και ορκωτοί ελεγκτές που ήλεγξαν τα οικονομικά του Ντυνάν και εκπρόσωποι των εργαζομένων. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, συμφώνησε κι εκείνη στην εξέταση του πρώην προέδρου του Ντυνάν, προτείνοντας η διαδικασία να γίνει στην αίθουσα της Επιτροπής και όχι στη φυλακή.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, έθεσε θέμα αντικειμενικών τοποθετήσεων από όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «να μην ξανακούσω τη φράση “κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει”». Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ προτάσσοντας το δημόσιο συμφέρον, είπε εμμέσως πλην σαφώς πως τυχόν γνωριμίες ή πολιτικές καταβολές θα πρέπει να μείνουν έξω από την αίθουσα της Εξεταστικής. Ως προς την εξέταση Μαρτίνη, σημείωσε ότι ίσως χρειαστεί και η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του Μαρτίνη.

Ο επικεφαλής της ΕΠΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, υποστήριξε πως ο Ανδρέας Λοβέρδος άνοιξε την «κερκόπορτα» της πώλησης του κοινωφελούς ιδρύματος μέσω νομοθετικών του πρωτοβουλιών, ενώ για τον Άδωνι Γεωργιάδη ανέφερε πως δεν είχε καμία δικαιοδοσία να παραιτήσει το ΔΣ του νοσοκομείου. «Πρέπει να κληθούν στην Επιτροπή οι πρώην υπουργοί» τόνισε. Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε την αναγκαιότητα της κλήσης του εκπρόσωπου των εργαζομένων του Ντυνάν, κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως το νοσοκομείο «αρμεγόταν» από εταιρίες και προμηθευτές, εντοπίζοντας πολιτικές ευθύνες των τότε υπουργών.

Παίρνοντας το λόγο, ο Νότης Μηταράκης ξανά παρέθεσε τα ονόματα της λίστας μαρτύρων που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Πρόκειται για τον συμβολαιογράφο του Ντυνάν, την πρόεδρο των εργαζομένων, τον νομικό σύμβουλο, τον εκπρόσωπο του Grant Thornton και έναν ακαδημαϊκό με εξειδίκευση στα οικονομικά της Υγείας. «Ζητώ να αποδεχτούν ομόφωνα την πρόταση μας» είπε ο κ. Μηταράκης προς τα μέλη της Επιτροπής.

Διαβάστε επίσης: Τον πρώην Ποταμίσιο και ευρέως γνωστό για το «Γερούν, γερά» θέλει η ΝΔ για μάρτυρα στην Εξεταστική

Αξίζει να προστεθεί πως η τοποθέτηση του κ. Μηταράκη προκάλεσε ψιθύρους, σύμφωνα με τους οποίους οι μάρτυρες που θέλει η ΝΔ να εξεταστούν, θα παρουσιάσουν μία εξωραϊσμένη εικόνα του ξεπουλήματος του νοσοκομείου. Σύμφωνα με πηγές του koutipandoras.gr, η εκπρόσωπος των εργαζομένων θα επιχειρηματολογήσει υπέρ της αναγκαιότητας του πλειστηριασμού προκειμένου να μην μείνουν άνεργοι οι εργαζόμενοι, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και η επικείμενη τοποθέτηση του συμβολαιογράφου. 

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…